UCG: Broj prijavljenih studenata u prvom upisnom roku veći osam odsto u odnosu na prošlu godinu

Nikolić je dodao da je ovo najvjerovatnije rezultat aktuelne epidemiološke situacije, ali i trenda rasta interesovanja za pojedine studijske programe

7037 pregleda 2 komentar(a)
Nikolić na konferenciji, Foto: Savo Prelević
Nikolić na konferenciji, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.07.2020. 19:41h

Broj prijavljenih studenata za upis u prvu godinu osnovnih studija Univerziteta Crne Gore za studijsku 2020/2021. veći je za osam odsto u odnosu na broj prijavljenih studenata prošle godine, saopštio je rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić.

On je dodao da je ovo najvjerovatnije rezultat aktuelne epidemiološke situacije, ali i trenda rasta interesovanja za pojedine studijske programe.

Statistički prikaz upisanih u 2020/21 u odnosu na 2019/20
Statistički prikaz upisanih u 2020/21 u odnosu na 2019/20foto: Univerzitet Crne Gore

“Najveće interesovanje vladalo je za Ekonomski fakultet gdje je za 390 mjesta raspisanih Konkursom pristiglo 489 elektronskih prijava. Zatim za Elektrotehnički fakultet gdje je Konkursom bilo predviđeno 330 mjesta, a prijavilo se 443 studenta i za Medicinski fakultet na kojem je pristiglo 415 prijava za 205 predviđenih mjesta”, kazao je Nikolić.

Broj upisanih studenata u prvom upisnom roku iznosi 2,684, dok su za drugi upisni rok na Konkursu za upis studenata u I godinu osnovnih studija Univerziteta Crne Gore za studijsku 2020/21. godinu, predviđena ukupno 822 mjesta na 14 organizacionih jedinica.

Prorektorica za nastavu Univerziteta Crne Gore prof. dr Đurđica Perović je istakla da je Univerzitet Crne Gore kao društveno odgovorna insitucija, po prvi put organizovao elektronsko prijavljivanje za upis u I godinu studija, kreirajući jedinstveni softver i platformu za elektronsku prijavu i podnošenje dokumenata.

Perović
Perovićfoto: Savo Prelević

„Danas je raspisan Konkurs za II upisni rok na koji će se kandidati prijavljivati, takođe, isključivo elektronski, a koji će se okončati 25. jula. Kandidati su pokazali veliko interesovanje za upis na studijske programe Univerziteta Crne Gore. Imamo značajno povećanje prijavljenih studenata i u I upisnom roku na više od 20 studijskih programa. Službe na Univerzitetu Crne Gore su uložile veliki napor da isprate upis s obzirom na zdravstvene okolnosti i raspisan broj slobodnih mjesta od 3506“, kazala je prorektorica Perović.

Rektor Nikolić se osvrnuo i na rezultate Univerziteta Crne Gore tokom prethodne tri godine po kojima je ostvaren značajan napredak na polju jačanja konkurentnosti, povećanja međunarodne vidljivosti i uporedivosti u okviru Evropskog prostora visokog obrazovanja i Evropskog istraživačkog prostora, što su i strateški pravci daljeg napretka prepoznati Strategijom razvoja Univerziteta Crne Gore, za period 2019 - 2024. godine.

Univerzitet Crne Gore je učestvovao u 36 međunarodnih projekata. ’’Vrijednost dobijenih projekata u prethodnih godinu dana iznosi preko 3,3 miliona eura. Imajući u vidu da je u 2017. godini ovaj prihod bio svega 430.000 eura, možemo zaključiti da smo za 2 godine povećali prihode od projektnih aktivnosti za preko sedam puta’’, naveo je Nikolić.

“Kada je riječ o nauci i istraživanju, dostignuća istraživača sa Univerziteta Crne Gore valorizovana kroz broj citata na Google Scholar-u, sedam puta su veća u odnosu na 2017. godinu. Prošle godine, po prvi put, Univerzitet Crne Gore uvršten je među 1300 najboljih svjetskih univerziteta prema renomiranom Times Higher Education rangiranju, a prema najnovijem rangiranju iz juna ove godine, Univerzitet Crne Gore je svrstan u kategoriju 400 najboljih mladih svjetskih univerziteta starih do 50 godina. Takođe, Univerzitet je identifikovan i međunarodno prepoznat kao promoter stimulativnog i privlačnog radnog okruženja za istraživače dodjelom loga Izvrsnosti ljudskih resursa u istraživanju od strane Evropske komisije”, kazao je rektor Nikolić.

Nikolić
Nikolićfoto: Savo Prelević

Univerzitet odgovorno radi na jačanju infastrukturnih, kadrovskih i finansijskih kapaciteta Univerziteta, kako bi zaposleni i studenti imali što kvalitetnije uslove za rad i postizanje što boljih rezultata. ’’U prethodne tri godine, izmjenama Kolektivnog ugovora obezbijedili smo povećanje zarada svim zaposlenima od devet odsto , a planirano je još tri odsto naredne godine, formirali smo Stambeni fond od sopstvenih sredstava u iznosu od 2 miliona eura, formiran je i Razvojni fond od sopstvenih sredstava, posredstvom kojeg ulažemo u modernizaciju univerzitetske infrastrukture, digitalizaciju nastavnog procesa, unapređenje nastavne i istraživačke opreme, bibliotečkog fonda i naučnih baza. U prethodne dvije godine, po ovom osnovu, uloženo je preko 1,5 mil. eura’’, naglasio je Nikolić.

U cilju podsticanja izučavanja pitanja od značaja za razvoj crnogorskog društva, nauke i kulture, odnosno promovisanja identitetskih i autetičnih vrijednosti crnogorskog društva i države, Univerzitet je započeo seriju društvenih dijaloga, naučnih tribina i okruglih stolova pod nazivom Crna Gora 2030.

’’U domenu jačanja saradnje sa domaćim privrednim partnerima, posebno bih istakao da smo u saradnji sa Vladom Crne Gore osnovali prvi Naučno-tehnološki park, mjesto gdje ćemo mobilisati inovativne i preduzetničke kapacitete akademske zajednice i privrednog sektora, u cilju jačanja konkurentnosti crnogorske ekonomije’’, dodao je Nikolić i zaključio da će Univerzitet nastaviti da ostvaruje napore da služi crnogorskom društvu i da maksimizira mogućnosti za svoje zaposlene i studente..

Bonus video: