Izrael donirao Domu zdravlja Podgorica 40 oksimetara

„To će doprinijeti boljoj opservaciji svih pacijenata, kojih nije mali broj, a koji se liječe kod kuće. I do sada je Dom zdravlja imao dovoljno oksimetara, međutim sada su stvoreni uslovi da svaki tim ima svoj. Na tome smo veoma zahvalni Vladi Izraela“, kazao je Kavarić

3287 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa primopredaje donacije, Foto: PR Centar
Detalj sa primopredaje donacije, Foto: PR Centar

Izraela je Domu zdravlja Podgorica donirao 40 oksimetara, koji su nezaobilazan alat za procjenu stanja inficiranih koronavirusom, koji se liječe u kućnim uslovima, a iz te zdravstvene ustanove su poručili da se jedino zajedničkim djelovanjem zdravstvenog sistema i građana može spriječiti širenje infekcije.

Direktor Doma zdravlja Podgorica, Nebojša Kavarić, u intervjuu za PR Centar, pojasnio je da je oksimetar mala mašina koja mjeri količinu kiseonika u krvi i time značajno doprinosi da se vidi da li se zdravstveno stanje pacijenta pogoršava, poboljšava, ili je stabilno.

„To će doprinijeti boljoj opservaciji svih pacijenata, kojih nije mali broj, a koji se liječe kod kuće. I do sada je Dom zdravlja imao dovoljno oksimetara, međutim sada su stvoreni uslovi da svaki tim ima svoj. Na tome smo veoma zahvalni Vladi Izraela“, kazao je Kavarić.

On smatra da se iz ugla domova zdravlja najbolje sagledava ukupna zdravstvena situacija.

„S obzirom na epidemiološku situaciju u Podgorici redovna praksa će biti izvještavanje o zdravstvenom stanju i broju građana koji su na kućnom liječenju. Tako će građani imati i te informacije, koje su po ciframa i najbrojnije“, rekao je Kavarić.

U Podgorici je trenutno skoro hiljadu i po ljudi u samoizolaciji.

„Trenutno je na području grada 619 kovid pozitivnih. Broj pregleda u kovid centrima Doma zdravlja juče je bio 93. Imali smo 50 kontrolnih pregleda. Telefonskih konsultacija je bilo 270. Broj pacijenata koje smo u toku jučerašnjeg dana uputili na testiranje je 53. Broj kućnih posjeta kovid pacijentima je 28. Broj pozitivnih u tim kućnim posjetama je 27, jedan je bio negativan. Broj pacijenata u kućnim posjetama koji su sa stabilnom kliničkom slikom je 23, a onih sa pogoršanom je četvoro“, naveo je Kavarić.

Jedan pacijent je juče, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, upućen u Klinički centar.

Kada je riječ o kovid centru za djecu, juče je bilo 37 pregleda od kojih je šest bilo direktno u ambulanti, a 31 kroz dolazak roditelja ili konsultacijom.

„U to vrijeme je bilo 26 transporta kovid pacijenata, od klinika, iz Doma zdravlja, kući, ka Institutu za javno zdravlje, drugim gradovima. Slična situacija je i u ostalim opštinama u Crnoj Gori. Kada su djeca u pitanju u kovid centru Doma zdravlja Podgorica do sada je obrađeno 178 djece. Mimo toga je urađeno 425 konsultacija od strane roditelja“, pojasnio je Kavarić.

Ocijenio je da su rana upozorenja iz Doma zdravlja, možda, izgledala dramatično, a sada je svima vidljivo da situacija jeste dramatična.

„Građani moraju imati podatke i biti svjesni šta se događa u svim domovima zdravlja“, rekao je Kavarić.

Brojke su, kako je rekao, neumoljive i da bi se zaštitilo zdravlje građana i zaposlenih i dalje će se prilagođavati rad Doma zdravlja, kako bi bio efikasniji i racionalniji.

„Stalno apelujemo da građani što više koriste telefonske servise, brojeve koje smo bezbroj puta ponovili. To je lakši dio priče. Teži dio je da ostavimo zaposlene u Domu zdravlja da brinu o ogromnom broju građana koju su suspektni, koji su u samoizolaciji i kovid pozitivni. Naša služba kao i svih domova zdravlja u Crnoj Gori će dalje ići ka intenziviranju kućnog liječenja, patronaža i time značajno racionalizovati rad“, rekao je Kavarić.

U Dom zdravlja, kako je kazao, neće biti primljen niko ko ne dođe sa propisno stavljenom maskom.

„Maska ispod brade i nosa je ruganje naporima čitavog društva i građana koji su odgovorni da zaštite druge od infekcije. Apelujem na građane da opomenu svakoga ko ne nosi masku kako treba. Maska na ustima i nosu je jedini znak da smo odgovorni, ne samo da slušamo šta nam kažu nadležni, nego da smo odgovorni prema sebi i svima“, istakao je Kavarić.

Dom zdravlja Podgorica, kako je rekao, primjenjuje i u obavezi je da primjenjuje sve mjere koje donesu nadležni.

„Mi stojimo iza propisanih mjera i ukazivali smo i ukazujemo da ne smijemo da se ponašamo nonšalantno i nosimo masku ispod brade. To je jedno ruganje, a nikome više smiješno nije. Građani Glavnog grada su bili i uvjeren sam da će i sada biti primjer drugima kako se samodisciplinom može doći do rezultata. Ne treba niko nikoga da optužuje. Nisu građani krivi što se pojavila epidemija, ali moraju da proprate organizaciju zdravstvenog sistema“, rekao je Kavarić.

Istako je da je 11 dana bio u Rožajama i da je u tom periodu disciplina građana u tom gradu bila za primjer.

„Boravio sam tamo i zahvalnost građanima što su imali svijest. Ako vidite uglednika, imama, crkvenog velikodostojnika, čuvenog doktora, šefa policije, predsjednika suda da šetaju sa maskama, da se bez njih nigdje ne pojavljuju to će uraditi svi. Nemamo drugi put. Nemamo goluba koji će da odvede virus iz države, moramo mu mi onemogućiti da prelazi sa jednoga na drugog. Hajde da svi zajedno sa zdravstvenim sistemom spriječimo ovo i riješimo problem. Samo tako“, rekao je Kavarić.

Bonus video: