Opština Tivat: Skresane investicije i pored obećanja vlasti

Za radove na drugoj fazi izgradnje lungo mare šetališta na Belanima opredijeljeno je 600.000 eura, dok je lokalna DPS-SD-GI vlast odlučila da uštedi i značajna sredstva Ministarstvu finansija tako što će će iz gradskog budžeta potrošiti 160 hiljada eura na sanaciju krova zgrade Osnovne škole “Drago Milović“, te još 139.400 eura za radove na rekonstrukciji objekta Srednje mješovite škole “Mladost“

8196 pregleda 5 komentar(a)
Zgrada Opštine u centru Tivta, Foto: Szs Tivat
Zgrada Opštine u centru Tivta, Foto: Szs Tivat

Opština Tivat objavila je novi, takozvani usklađeni Plan javnih nabavki za ovu godinu, ukupne vrijednosti 5.103.766 eura sa PDV-om.

Od toga se na samu vrijednost roba, usluga i radova koje će Opština nabaviti tokom 2020. odnosi ukupno 4.037.054 eura, dok će na to lokalna uprava državi platiti još preko 1,06 miliona eura poreza na dodatu vrijednost. Najviše novca, i to ukupno 4,82 miliona eura, Opština će potrošiti za radove kroz ukupno 15 planiranih kapitalnih investicija. Najskuplja je izgradnja prve faze druge dionice gradskog bulevara koja je procijenjena na tri miliona eura, ali tender za tu javnu nabavku još nije raspisivan.

Za radove na drugoj fazi izgradnje lungo mare šetališta na Belanima opredijeljeno je 600.000 eura, dok je lokalna DPS-SD-GI vlast odlučila da uštedi i značajna sredstva Ministarstvu finansija tako što će će iz gradskog budžeta potrošiti 160 hiljada eura na sanaciju krova zgrade Osnovne škole “Drago Milović“, te još 139.400 eura za radove na rekonstrukciji objekta Srednje mješovite škole “Mladost“.

Opština, iako to nije njena zakonska obaveza, na taj način pred izbore ulaže u školske objekte u Tivtu za koje Ministarstvo prosvjete koje bi to po zakonu moralo da učini, ne izdvaja ni centra, jer je fokus ulaganja u školsku mrežu resora kojeg vodi ministar Damir Šehović (SD), a koja se mjere sa skoro 40 miliona eura, skoncentrisan na sjever Crne Gore i Podgoricu.

Prema odluci o budžetu Opštine za 2020. koji su krajem decembra prošle godine donijeli odbornici vladajuće lokalne koalicije DPS-SD-HGI, kapitalni izdaci tivatske Opštine ove su godine trebalo da iznose ukupno čak 12,92 miliona eura. Međutim, ukupni izdaci za radove po novom, usklađenom Planu javnih nabavki Opštine Tivat za 2020, u ukupnom iznosu manji su čak i od samo stavke “ostali kapitalni izdaci“ koja je u kapitalnom budžetu lokalne uprave Tivta za ovu godinu iznosila 5,22 miliona eura, što svjedoči da je korona kriza drastično smanjila prihode, pa time i sposobnost Opštine Tivat da ulazi u kapitalne investicije.

55 hiljada eura skresani su planirani izdaci za izradu nove projektne dokumentacije koji su u budžetu za ovu godinu iznosili 90.000 eura. Kod budžetske stavke „izdaci za lokalnu infrastrukturu - vodovodi i kanalizacija“ planirane na čak 855 hiljada eura, redukcija je još i drastičnija jer su u Planu javnih nabavki za 2020. ostala samo tri simbolična projekta iz tog domena, ukupne vrijednosti ni deset odsto prvobitno planiranih ulaganja u tom domenu

To potvrđuje i činjenica da su planirani izdaci za izradu nove projektne dokumentacije koji su u budžetu za ovu godinu iznosili 90.000 eura, Planom javnih nabavki skresani na 55 hiljada eura. Kod budžetske stavke „izdaci za lokalnu infrastrukturu - vodovodi i kanalizacija“ planirane na čak 855 hiljada eura, redukcija je još i drastičnija jer su u Planu javnih nabavki za 2020. ostala samo tri simbolična projekta iz tog domena, ukupne vrijednosti ni deset odsto prvobitno planiranih ulaganja u tom domenu.

Po planu javnih nabavki, do kraja ove godine realizovaće se samo adaptacija izvora i rezervoara Mrčevac vrijedna nešto preko 29 hiljada eura, izgradnja i sanacija fekalnog kolektora vrijedna nepunih 27 hiljada eura, odnosno nabavka i postavljanje rešetki na kanalu za atmosferske vode u Gradiošnici, što će koštati nešto preko 24 hiljade eura.

Bonus video: