U Kolašinu gostiju bilo samo za praznik, gubici ogromni

Najveći broj noćenja tokom ljetnje sezone minulih godina ostvarivali inostrani gosti. Prošle godine najbrojniji su bili turisti iz Francuske, Njemačke, Belgije, Izraela, Kine…

7222 pregleda 3 komentar(a)
Prazan i privatni smještaj: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Prazan i privatni smještaj: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Izdavaoci smještaja u Kolašinu i vlasnici hotela trpe velike gubitke, koje nije ublažila ni nešto bolja popunjenost tokom minulih praznika.

Izuzimajući hotel Four Points by Sheraton, koji će, prema nezvaničnim najavama, početi s radom tek krajem godine, prema riječima direktora lokalne Turističke organizacije (TO) Aleksandra Vlahovića, svi hoteli u gradu su počeli s radom i ponudili značajno niže cijene u odnosu na lani.

"Kada uporedimo trenutno stanje s prošlom godinom, svjesni smo činjenice da je trenutna situacija izuzetno loša i da turistički radnici u Kolašinu bilježe značajne gubitke. Niže cijene, nažalost, neće dovesti do povećanja broja noćenja. Bilans ove sezone zavisi od mnogo faktora - epidemiološke situacije na osnovnim emitivnim tržištima, avio letova…”, kazao je Vlahović.

On podsjeća da su najveći broj noćenja tokom ljetnje sezone minulih godina ostvarivali inostrani gosti. Prošle godine najbrojniji su bili turisti iz Francuske, Njemačke, Belgije, Izraela, Kine…

"Trenutna situacija je značajno uticala na prihode i funkcionisanje TO Kolašin, pa su i naše aktivnosti prilagođene tome. Uspjeli smo da odradimo niz aktivnosti - predstavljen je promotivni ljetnji video kako bi se svi turisti na što bolji način upoznali s ljepotama Kolašina, štampan je novi turistički vodič na crnogorskom i engleskom jeziku, koji će do kraja sedmice biti distribuiran svim registrovanim izdavaocima smještaja. Takođe je urađen i dopunjeni katalog registrovanog smještaja”, rekao je Vlahović.

Takođe, u saradnji sa NVO Natura i NVO Sinjajevinski maraton obnovljena je markacija na tri pješačke staze u bližoj okolini grada, koje su namijenjene rekreativcima i porodicama koje žele uživanje u prirodi i pješačenju ali na ne previše fizički zahtjevnim stazama.

"Kroz program podsticajnih mjera Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, u narednih 15-ak dana će biti završen i projekat “Biciklom kroz Kolašin”, gdje će biti urađene i markirane dvije biciklističke staze za rekreativce u bližoj okolini grada, a predviđena je kupovina bicikala koja će biti na raspolaganju turistima. Kao i za pomenutne pješačke staze, i biciklističke staze će biti prilagođene rekreativcima i porodicama s djecom, tako da počinju i završavaju u centru grada. Urađen je i promotivni materijal s detaljnim opisom staza i QR kodom čijim se skeniranjem dobijaju svi bitni podaci o stazama”, najavljuje Vlahović.

Novina ove turističke sezone je, kaže on, i autobuski prevoz do Ski centra Kolašin 1600. Opština Kolašin, Skijališta Crne Gore i TO su organizovale besplatan autobuski prevoz za turiste i građane iz centra grada do tog skijališta svakog dana u periodu od 1. jula do 31. avgusta, s polaskom u 11.30 sati s Trga borca i povratkom u 17.30 sa Ski centra.

"Svjesni smo činjenice da se ne mogu očekivati ni približno isti rezultati kao prošle godine, ali zajedničkim naporima i saradnjom sa svim turističkim i sportskim radnicima, Opštinom Kolašin, NTO Crne Gore, Skijalištima Crne Gore, NVO sektorom i brojnim drugim pokušavamo da stvorimo preduslove da što veći broj gostiju posjeti Kolašin ove godine”, rekao je Vlahović.

Bonus video: