Ljetuj doma, uz punu putarinu

Direktor “Monteputa” kazao da ne namjeravaju da traže smanjenje cijena prolaska kroz Sozinu, pravdajući to troškovima za auto-put i vraćanjem kredita. Saobraćaj opao za više od trećinu u odnosu na prošlu godinu

41718 pregleda 381 reakcija 122 komentar(a)
Smanjen saobraćaj preko Sozine: Sa jedne od naplatnih rampi, Foto: Savo Prelević
Smanjen saobraćaj preko Sozine: Sa jedne od naplatnih rampi, Foto: Savo Prelević

Mada se zbog loše turističke sezone izazvane koronavirusom vodi kampanja “Ljetuj doma”, domaći turisti neće moći da računaju na smanjenje cijene putarine kroz Sozinu, uprkos tome što je u odnosu na prošlu godinu saobraćaj kroz tunel opao za trećinu.

Cijene putarine kroz tunel uređene su odlukom Vlade, a kreću se od euro za motore i 2,5 za putnička vozila, do 18 eura za kamione i autobuse sa prikolicom.

Izvršni direktor “Monteputa” Jonuz Mujević kazao je “Vijestima” da neće Vladi predlagati smanjenje cijena putarine kroz tunel između Podgorice i Bara. “Imajući u vidu da ‘Monteput’ ulaže značajna sredstva u praćenje realizacije izgradnje prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, kroz aktivnosti Poslovne jedinice, koja je, shodno odlukama Vlade, određena kao implementaciona jedinica, kao i značajna ulaganja, u projekat izgradnje elektro-energetske infrastrukture za napajanje električnom energijom, kako auto-puta, tako i sjeverne regije naše države, te rashode koji se odnose na održavanje tunela Sozina i Raš i prilaznih saobraćajnica, kao i kreditne obaveze po kreditu EIB-a, koje ističu 2030, ‘Monteput’, u skorijem periodu, neće predložiti Vladi smanjenje cijena putarine,” pojasnio je razloge izvršni direktor. Upravo je Sozina glavni izvor prihoda ovog držanog preduzeća.

Vlada je ove sedmice usvojila izvještaj o poslovanju “Monteputa”, koji je prošle godine imao neto profit od 1,3 miliona eura.

Kompanija je prošle godine imala ukupne poslovne prihode od osam miliona eura, ili za oko 150 hiljada manje nego godinu ranije. U dokmentu se napominje da se naplata putarine kroz Sozinu obavlja na šest punktova, a da je neto prihod od tog posla prošle godine bio 7,8 miliona, a godinu ranije osam miliona eura.

U međuvremenu je broj onih koji se odluče da plate prolazak kroz Sozinu kako bi skratili vrijeme putovanja opao za više od trećine - 36 procenata. Na pitanje “Vijesti” - koliko je vozila prošlo kroz Sozinu od 1. maja do 15. jula prošle, a koliko u istom periodu ove godine, direktor je kazao da je 2019. tunelom prošlo 686.311, a ove 438.795 vozila.

Podaci sa sajta “Monteputa” ukazuju da je kroz tunel prošlo po više od 2,8 miliona vozila i 2018. i 2019. godine, a ove, do sada, malo više 900.000. Ovo državno preduzeće često je bilo na meti kritika zbog izdašnih naknada koje je dobijao njen menadžment i Odbor direktora.

Menadžment je dobijao i veoma povoljne stambene kredite. Tako je prosječna zarada direktora prošle godine bila oko 2.215 eura, odnosno porasla za više od 500 eura.

Predsjedniku Odbora direktora Aleksandru Žuriću prošle godine zarada je iznosila oko 2.420 eura.