JEDAN U KCCG, DRUGI U BOLNICI U BARU

Preminula dva pacijenta zaražena koronavirusom

Saopštavajući podatke za KCCG, pomoćnik direktora Nemanja Radojević je rekao da su u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Crnoj Gori hospitalizovana 24 pacijenta, a 16 njih je na Infektivnoj klinici

23724 pregleda 253 reakcija 12 komentar(a)
Tomanović, Foto: Savo Prelević
Tomanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.07.2020. 09:03h

U Crnoj Gori su jutros preminula dva pacijenta zaražena koronavirusom, jedan pacijent preminuo je u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), a drugi na Jedinici intenzivnog liječenja Opšte bolnice u Baru.

Ove podatke su u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) saopštili pomoćnik direktora KCCG Nemanja Radojević i direktor Opšte bolnice u Baru Dragoslav Tomanović.

Saopštavajući podatke za KCCG, Radojević je rekao da su u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Crnoj Gori hospitalizovana 24 pacijenta, a 16 njih je na Infektivnoj klinici.

"Oni su stabilnog zdravstvenog stanja. Sedam pacijenata je na Internoj klinici, od čega su troje na mehaničkoj potpori disanja. Jedan pacijent je, nažalost, umro u ranim jutarnjim satima u KCCG. I u Institutu za bolesti djece je jedno dijete hospitalizovano, ali to nije bilo zbog samog kovida, već je dijete imalo hirurški problem pa je tokom prijema dijagnostikovano da je pozitivno na korona virus", pojasnio je Radojević.

Direktor Opšte bolnice Bar Dragoslav Tomanović saopštio je da je jedan pacijent zaražen koronavirusom preminuo jutros u toj zdravstvenoj ustanovi.

On je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) saopštio da svi hospitalizovani Kovid pozitivni pacijenti imaju srednje tešku kliničku sliku.

"Pet pacijenata je na opservaciji, čekamo nalaz. Svi hospitalizovani imaju srednje tešku kliničku sliku, što znači da imaju obostranu upalu na plućima. Nažalost, jedan pacijent je na Jedinici intenzivnog liječenja umro. Bio je na respiratoru i imao je veoma tešku kliničku sliku sa ranim plućnim komorbiditetima", rekao je Tomanović.

Jednog pacijenta su, kako je rekao, juče premjestili sa Jedinice intenzivnog liječenja na Infektivno odjeljenje.

Rad bolnice je, kaže Tomanović, podijeljen na dvije bolnice - rad sa kovid i ostalim pacijentima.

"Nesmetano rade hirurgija, ginekologija, pedijatrija, radiologija i ostale službe, naravno smanjenim intenzitetom", rekao je Tomanović za TVCG.

Opšta bolnica u Baru je i kovid centar za primorje.

Prema riječima Tomanovića, na liječenju u toj zdravstvenoj ustanovi nalazi se 80 pacijenata, od kojih su 35 kovid pozitivni.

Kovid centar, kako je rekao, ima 105 kreveta, a u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije kapaciteti će biti povećani na 130 kreveta.

Stoga apeluje na poštovanje mjera i preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT).