Mugoša: Inficirani kriju kontakte, neće brzo doći do vakcine, preporučujemo odlaganje festivala

"Ako epidemiloška situacija i dalje bude u ovom smislu povoljna sa manjim brojem oboljelih da ćemo ići sa postepepnim ukidanjem ovih mjera."

99293 pregleda 678 reakcija 129 komentar(a)
Mugoša i Radojević, Foto: PR Centar
Mugoša i Radojević, Foto: PR Centar

Dirketor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša rekao je na današnjoj konferenciji da su mjere donesene sa ciljem da se situacija pokuša riješiti na najbrži mogući način, te da su one na sjeveru počele da daju rezultate.

"Mjere koje su ostale i restriktivne su, one su ostale zato što počinju da daju rezultate na sjeveru i jako je bitno da do kraja ih sprovedemo i one će biti na snazi sledećih sedam dana. Ako epidemiloška situacija i dalje bude u ovom smislu povoljna sa manjim brojem oboljelih, onda ćemo ići sa postepepnim ukidanjem ovih mjera."

Za neke opštine koje su sačuvane, u kojima nije bilo infekcije, ili je bilo vrlo malo infekcije, Mugoša kaže da su mjere ukinute i svedene na nivo Crne Gore.

Govoreći o mjeri da se u Crnoj Gori na otvorenom i u zatvorenom prostoru nose maske, Mugoša je rekao da IJZ smatra da je to neophodna mjera, jer dolazi do širenja bolesti u onim krajevima u kojima nije bilo infekcije. On moli da se ta mjera poštuje.

Mugoša je rekao da maske treba nositi na pravi način.

"To što je maska ispod brade ili ispod nosa ne znači da se nosi maska. To je samo varka i zavaravanje. Masku treba nositi pravilno, da pokrije nos i usta", rekao je Mugoša.

Mugoša je rekao da sve manifestacije i sva okupljanja predstavljaju rizik bez obzira da li će biti manje ili više ljudi.

"Svako grupisanje za nas je epidemiološki rizik. Mi ne preporučujemo da se festivali održavaju u ovakvoj situaciji", rekao je Mugoša.

Govoreći o zabrani ulaska građana Crne Gore u EU, Mugoša kaže da Crna Gora nije jedina zemlja iz okruženja koja ima "zabranu" ulaska u EU.

"Pod određenim uslovima se može ući, to se odnosi na sve zemlje Zapadanog Balkana. Koliko ja znam makar u našem okruženju a odnosi se na neke zemlje EU među sobom."

Što se tiče same slike epidemije kod nas, Mugoša kaže da "osim što imamo broj oboljelih koji je veliki, mi sve druge parametre imamo bolje nego drugi."

"Ubjedljvo bolje nego drugi", rekao je Mugoša.

Dodao je da je broj umrlih još uvijek najniži kod nas nego u odnosu na zemlje u okruženju.

"Ovaj virus će trajati. Neće brzo doći do vakcine, iako su neke u fazi testiranja na ljudima i najave su dobre, ali još će potrajati dok one dođu", rekao je Mugoša.

"U Crnoj Gori mora da se zavboravi maksima "neće on mene". Hoće svakog", poručio je Mugoša.

Mugoša je rekao da je Institut podigao kapacitete do deset puta. Kaže da je odlučeno da se osnuje jedna molekularna laboratorija koja bi se bavila ovom problematikom u okviru KCCG, a koja će i dalje omogućiti da se dodatno testira u slučaju potrebe tako da Crna Gora "ne žali za sredstvima u borbi protiv ovog virusa."

"Sve što je moglo da se uradi, uradilo se", rekao je Mugoša i doda da kadra ne fali.

On je kazao da jedan broj inficiranih krije svoje kontakte.

"Teško dolazimo do imena kontakata. Jer primjećujemo u odnosu na raniji period da je broj kontakata opao, odnosno jasno je da inficirani neće da daju kontakte i time čine loše i tim kontatkima, a još više onima koji su oko njih. Stoga molim da stanovništvo shvati da infekcija nije sramota", poručio je Mugoša.

On kaže da ova infekcija traži poštovanje sebe i posebno drugih, te dodaje da svako sakrivanje informacija može da šteti.

Od posljednjeg presjeka urađeno je 621 analiza uzoraka i 91 rezultat je pozitivan.

Radojević: Hospitalizovane 164 osobe

Dr Nemanja Radojević rekao je da su 164 osobe hospitalizovane, a da 90 posto nema tešku kliničku sliku.

Od toga u KCCG 25, u barskoj bolnici u 35, u beranskoj bolnici 59, u nikšićkoj 25, u Brezoviku devet, u Kodri 2 i u stacionaru u Rožajama 9 pacijenata.

U KCCG na Infektivnoj klinici je 16 pacijnata, svi su stabilno dok je na Internoj osam pacijenata od čega su tri ugrožena i nalaze se na respiratoru. Jedan pacijen na ortopedskom odjeljenju je pozitivan.

U Bernama su tri pacijenta sa teškom kliničkom slikom. U Baru su svi stabilno, u Nikšiću je jedan pacijent u teškom zdravstvenom stanju, ali nije na respiratoru.

Kada je govorio o preminulima u protekla 24 sata, u pitanju su pacijenti životnog doba od 1952. do 1958. godišta od čega je samo jedan pacijent bio sa ranijim komordibitetima.

U zdravstevnom sistemu je 77 pozitvnih radnika.

Rekao je da u stračkim domovima nema pozitivnih pacijenata, s tim da je jedna osoba iz Doma za stare u Bijelom Polju prebačena u stacionar u Brezoviku i da je stabilno.

Bonus video: