Turistički vodiči sjede kod kuće, bez pomoći države

Posljedice pandemija koronavirusa na svojoj koži najteže osjetili

23195 pregleda 688 reakcija 69 komentar(a)
Gostiju ni u najavi: Slovenska plaža, Foto: Vuk Lajović
Gostiju ni u najavi: Slovenska plaža, Foto: Vuk Lajović

Dok ih je većina prošle godine u ovo vrijeme bila angažovana vodeći organizovane grupe turista na najatraktivnija mjesta po Crnogorskom primorju i sjeveru države, sada gotovo 90 odsto turističkih vodiča sjedi kod kuće, bez pomoći od nadležnih.

To je u razgovoru za “Vijesti“ kazala članica Asocijacije turističkih vodiča Crne Gore, Budvanka Darinka Dada Grloman navodeći da dijeli sudbinu većine svojih kolega koji nijesu još dobili nikakvu pomoć od države.

Prema njenim riječima, ovogodišnja sezona je obećavala i praktično je u januaru imala već zakazane brojne turističke ture za ljeto, ali od toga se ništa nije realizovalo, jer su sve otkazane.

“Danas uopšte turistički vodiči ne rade, sjedimo kod kuće. Najgore je što je u pitanju jedna velika neizvjesnost, jer smo očekivali da će barem u julu da bude posla, ali ništa od toga. Sada čekamo avgust i septembar. U mom slučaju, a i većine vodiča kojima je to osnovno zanimanje, angažovanje prošle godine je bilo sto odsto. Ove godine ga praktično nema, sve je otkazano. Mislim da samo deset odsto vodiča radi, a i oni imaju rijetko ture. Što se tiče prošle godine tada smo imali i dužu sezonu nego uobičajeno i imali smo dosta posla“, naglasila je Grloman.

Prema njenim riječima, najave za ovu godinu su bile izvrsne, a onda je počelo polako sve da se otkazuje.

“Od sezona od koje smo svi mnogo očekivali, jer smo imali potvrđeno angažovanje za sve radne dane, došli smo do toga da je sve otkazano. Profesija turističkog vodiča u našoj zemlji, nažalost, još nije u potpunosti zakonski regulisana. To je nešto na čemu se radi već duži period. Postoje vodiči koji su prijavljeni u agencijama tokom cijele godine, postoje i oni koji su prijavljeni samo sezonski od aprila - maja do kraja septembra - oktobra, što je slučaj sa većinom nas. Takođe, postoje i oni vodiči koji rade po ugovoru o djelu. Od države su pomoć u iznosu od 220 eura dobili jedino oni koji su prijavlejni tokom cijele godine i to je veoma mali broj, najviše deset odsto. Međutim, većina nas koji smo sezonski prijavljeni za sada je bez pomoći“, istakla je Grloman.

Ona se nada da će Ministarstvo održivog razvoja i turizma uvidjeti ovaj problem i vodičima koji su sezonski angažovani pomoći.

“Jedan od opisa profesije vodiča je da smo mi ambasadori naše zemlje, zato se nadamo da će se neko sjetiti i nas i naših zasluga na ukupnu turističku promociju Crne Gore i povećanje turističkog prometa prethodnih godina“, konstatovala je Grloman.

Upitana kako i na koji način turistički vodiči sada preživljavaju, jer organizovanih tura gostiju praktično nema, Grloman je kazala da su mnogi od njih prinuđeni da traže drugi posao.

“Neko se nada avgustu i septembru, da će biti gostiju i za nas posla. Ali, tu je opet duga zima i evidentno je da će većina turističkih vodiča morati da nađe dodatni posao, kako bi preživjeli. Postavlja se pitanje šta je sve u našoj zemlju povezano sa turizmom, odnosno šta bi mogli oni drugo raditi“, zaključila je Grloman.

U velikom problemu i prevoznici, i vozači

Grloman navodi da su u veoma teškoj situaciji i vozači i prevoznici.

“To su naše kolege sa kojima radimo. Većina će ih ostati i bez osnovnih sredstava za život. Ovo je momenat kada država mora da pokaže svoju snagu i pomogne građanima koji su u problemu. Momenat kada se moraju pokrenuti i neke druge privredne grane u našoj zemlji. Očigledno je da je ova pandemija ostavila dugoročne posljedice i da se turizam i u narednih par godina neće moći oporaviti. Ako i sljedeća godina bude neizvjesna, za nas turističke vodiče je to mnogo“, kazala je Grloman.

Bonus video: