Lacmanović: Građani koji su bili u samoizolaciji, a čija su imena objavljena, mogu da tuže državu

"Političku odgovornost moraju snositi oni koji su prekršili Ustav i stvorili mogućnost građanima da zbog javne stigmatizacije dobiju satisfakciju od poreskih obveznika Crne Gore kroz nadoknadu iz državnog budžeta"

22457 pregleda 15 komentar(a)
Lacmanović, Foto: Demokrate
Lacmanović, Foto: Demokrate

Funkcioner Demokratske Crne Gore Radenko Lacmanović ocijenio je da je odluka Ustavnog suda da ukine odluku o objavljivanju spiskova lica u samoizolaciji formalna i da nema suštinski značaj.

On je poručio i da građani koji su bili u samoizolaciji, a čija su imena objavljena, mogu da tuže državu i traže satisfakciju za štetu koja im je nanijeta.

Ustavni sud odlučio je pozitivno na inicijativu civilnog sektora i donio odluku kojom se i zvanično ukida odluka o objavljivanju spiskova lica u samoizolaciji, koju je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) donijelo 21. marta.

"Oni koji ne mogu između sebe izabrati predsjednika Ustavnog suda, donijeli su odluku da je objavljivanje spiska lica koja se nalaze u samoizolaciji u suprotnosti sa najvišim pravnim aktom Crne Gore. Ovo svakako ne znači da je Sud koji ima presjedavajućeg, a ne predsjednika van političkog uticaja, već da je njihov nalogodavac odlučio da po prstima udari svog zamjenika", kazao je Lacmanović, doskorašnji član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Podsjetio je da je 21. marta saopštio da nema zakonskog osnova niti opravdanog interesa za objavljivanje spiska lica u samoizolaciji.

"Tada sam istakao da to znači javnu stigmatizaciju lica koja iz različitih razloga mogu biti u samoizolaciji. Ta odluka Vlade svakako nije mogla donijeti željeni efekat imajući u vidu da lica koja se nalaze u samoizolaciji, ako istu prekrše mogla su biti samo poznata onima koji ih znaju i dovesti do onoga što totalitarni režim želi, da jedni druge špijamo. Premijer, nažalost pravnik, tada je govorio da zanemarimo ljudska prava i pravna nijansiranja ostavimo za bolje vrijeme. Naravno bolje vrijeme pod premijerovom vlašću nije došlo, ali jeste potvrda da se sa ljudskim pravima i slobodama ne smije igrati, te da je pravno nijansiranje termin koji koriste u vrhu Demokratske partije socijalista kada odlučuju sa kim treba potpisati sporazum o priznanju krivice", naveo je Lacmanović.

Funkcioner Demokrata dodaje i da zabrinjava to što su se Vlada Crne Gore i "njen politbiro" zvan Nacionalno koordinaciono tijelo pozvali na mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

"Jednopartijski Savjet ove Agencije je donio odluku kakva je od njega tražena, a ne na zakonu zasnovana. Ono što se najmanje očekuje od Savjeta AZLP jeste da se izvini građanima Crne Gore čija bi prava trebali da štite, a da je sreće povukli bi se sa mjesta koja po stručnim kvalifikacijama ne zaslužuju. Ne želim da podstičem građane, ali niti da ih obeshrabrim, koji su bili u samoizolaciji, a čija su imena objavljena, već samo ukazujem na mogućnost da tuže državu i traže satisfakciju za štetu koja im je nanijeta. Političku odgovornost moraju snositi oni koji su prekršili Ustav i stvorili mogućnost građanima da zbog javne stigmatizacije dobiju satisfakciju od poreskih obveznika Crne Gore kroz nadoknadu iz državnog budžeta", zaključio je Lacmanović.

Bonus video: