Ustavni sud i zvanično ukinuo odluku o objavljivanju spiskova lica u samoizolaciji

Odluku Vlade da objavi imena lica u samoizolaciji kritikovale su gotovo sve relevantne nevladine organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava

53811 pregleda 224 reakcija 29 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Ustavni sud odlučio je pozitivno na inicijativu civilnog sektora i donio odluku kojom se i zvanično ukida odluka o objavljivanju spiskova lica u samoizolaciji, koju je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) donijelo 21. marta.

Za tu odluku, Vlada je tada saopštila da je "donijeta pošto je utvrđeno da pojedina lica krše mjeru izlažući visokom riziku cijelu Crnu Goru".

"Ustavni sud je u predmetu U-II broj 22/20, donio Odluku o ukidanju Odluke NKT o objavljivanju imena lica u samoizolaciji, broj 8-501/20-129, od 21. marta 2020. i prestaje da važi danom objavljivanja ove Odluke", navodi se u saopštenju sa VI sjednice Ustavnog suda koja je održana danas.

Ustavni sud je postupak za ocjenu ustavnosti odluke NKT, na inicijativu NVO Građanska alijansa, pokrenuo na sjednici 29. maja.

Sudija izvjestilac je, kako su "Vijesti" ranije objavile, mišljenja da je objavljivanjem ličnih podataka o osobama u samoizolaciji stvorena pretpostavka za njihovu stigmatizaciju, kao i da njihove podatke može koristiti neograničen broj građana. Takođe to je moglo odvratiti one kojima je bila potrebna medicinska pomoć da traže pomoć.

Iako je Agencija za zaštitu ličnih podataka, na čijem je čelu Sreten Radonjić, dala pozitivno mišljenje NKT, sudija izvjestilac smatra da to ipak nije bilo po zakonu jer nisu razmotrene manje restriktivne mjere i jer građani nisu dali saglasnost da se njihovi lični podaci objave.

Odluku Vlade da objavi imena lica u samoizolaciji kritikovale su gotovo sve relevantne nevladine organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava. Centar za građansko obrazovanje, Akcija za ljudska prava, Građanska alijansa, Centar za demokratsku tranziciju jednoglasni su u ocjeni da je odluka ozbiljno narušavanje prava na privatnost.

Bonus video: