Vlada dobila sudski spor u vezi sa barskom marinom

Investitor nije poštovao investicioni program od 11,5 miliona
2 komentar(a)
Marina bar, Foto: Anto Baković
Marina bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 01.02.2018. 17:31h

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva saopštilo je juče da je u korist Vlade okončan arbitražni postupak pokrenut zbog jednostranog raskida Ugovora o prodaji akcija barskog preduzeća Marina i da je konačna odluka arbitra donijeta 29. januara.

Zbog neispunjenja ugovorne obaveze, pored ostalog i realizacije investicionog programa, krajem 2013. Vlada je jednostrano raskinula ugovor o prodaji akcija sa kupcem konzorcijumom iz Letonije “SIA Multikapitals i Latvijas Krajbanka”.

SIA Multikapitals, jedna od članica konzorcijuma, pokrenula je arbitražni postupak protiv države, IRF-a, Fonda PiO i ZZZCG “nakon prijema obavještenja o jednostranom raskidu ugovora”.

“Ulaganje truda u periodu nakon pokretanja arbitraže i uspješno osporavanje argumenata tužiocu, rezultiralo je okončanjem spora u korist države. Uz to, arbitar je odbacila tužbene zahtjeve tužioca, te tužilac kao stranka koja je izgubila spor, mora u cjelosti snositi troškove arbitražnog postupka, uključujući i troškove pravnog zastupanja, predujam troškova i sve druge troškove koje su pretrpjeli tuženi”saopšteno je iz ministarstva.

Kako je saopšteno, država je jednostranim raskidom ugovora sa investitorom koji nije izvršavao obaveze u skladu sa ugovorom o prodaji akcija, te uspješnim okončanjem arbitražnog postupka u korist države, pokazala “odgovoran odnos prema imovini čiji je većinski vlasnik i stvorila pretpostavke da u perspektivi kroz nove investicije valorizuje i potencijale Marine Bar”.

SIA Multikapitals i Latvijas Krajbanka iz Rige su 2009. kupile 54 odsto akcija Marine Bar, a ovaj ugovor, kako su mediji ranije objavljivali, raskinut je zato što nije poštovan investicioni program od 11,5 miliona eura i to na preporuku Savjeta za privatizaciju. Obrazloženje je bilo da je povod neovlašćeno raspolaganje akcijama Marine. SIA Multikapitals iz Rige je svoje akcije bez saglasnosti prodavaca založio kod AS Latvijas Krajbanke što je bilo suprotno kupoprodajnom ugovoru, a u međuvremenu, pokrenuta je i likvidacija AS Latvijas Krajbanke zbog čega ona nije bila u mogućnosti da izvršava ugovorne obaveze.

Bonus video: