"NEODGOVORNI POSTUPAK"

SNP o odluci Ustavnog suda: Marković da se izvini građanima i ozbiljno shvati koliku je štetu nanio

Ukazuju da je Agencija za zaštitu ličnih podataka, na čijem je čelu tada bio Sreten Radonjić, dala pozitivno mišljenje NKT-u, ne uzimajući u obzir prava i slobode građana i posledice koje mogu nastupiti po društvo u cjelini

3727 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: SNP
Ilustracija, Foto: SNP

Socijalistička narodna partija Crne Gore saopštila da je ono što su još u martu kazali dobilo i zvaničan pravni epilog - Ustavni sud ukinuo je odluku o objavljivanju spiskova lica u samoizolaciji koju je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti donijelo 21. marta.

"Podsjećamo da smo još tada tvrdili da se objavljivanjem ličnih podataka osoba u samoizolaciji one dovode u opasnost od stigmatizacije, ali i da njihove lične podatke može koristiti svako kome to padne na pamet. Još nezgodnija posledica ovakvog postupka Vlade jeste to što su mnogi građani bili obeshrabreni da zatraže medicinsku pomoć. SNP CG pita kakva je svrha postojanja Ustavnog suda kada se odluke donose sa ovolikim zakašnjenjem, kada su se određeni procesi odigrali i kada je šteta nanijeta? Zašto je Ustavni sud „snom mrtvijem spavao“ puna četiri mjeseca i dozvolio vlasti da se igra sa sudbinama ljudi", saopšteno je iz SNP-a.

Ukazuju da je Agencija za zaštitu ličnih podataka, na čijem je čelu tada bio Sreten Radonjić, dala pozitivno mišljenje NKT-u, ne uzimajući u obzir prava i slobode građana i posledice koje mogu nastupiti po društvo u cjelini.

"Dakle, i ovakav Ustavni sud, koji nema predsjednika, već predsjedavajućeg, što je funkcija koja ne postoji u Ustavu Crne Gore, odlučio je da je Vlada u ovom slučaju pogriješila i prekršila osnovna ljudska prava naših sugrađana. Nadamo se da premijer Marković i ovog puta neće reći da su u pitanju „pravna nijansiranja“ i da će ozbiljno shvatiti štetu koju je nanio građanima Crne Gore i da će im makar uputiti izvinjenje zbog neozbiljnog i neodgovornog postupka koji ih je doveo u opasnost po više osnova", zaključeno je iz SNP-a.