Naplatni parkinzi u Tivtu puni

Parking servis uspješno posluje, najviše zahvaljujući tome što nedostaje prostora za parkiranje u užem centru grada

6426 pregleda 7 komentar(a)
Naplatni parking u Arsenalskoj ulici u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Naplatni parking u Arsenalskoj ulici u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Preduzeće Parking servis Tivta tokom prošle godine uvećalo je prihode od prodaje svojih usluga za više od 150.000 eura u odnosu na 2018. godinu.

Ukupan poslovni prihod te firme čiji je osnivač i jedini vlasnik Opština Tivat lani je iznosio 684.137 eura, dok su troškovi poslovanja bili 405.093 eura. Parking servis Tivat (PST) je poslovnu 2019. završio sa dobiti od 255.185 eura, od čega će u budžet Opštine kao osnivača biti uplaćeno 150 hiljada eura, a ostatak od 105.185 eura biće zadržan kao tzv. neraspoređena dobit na računima te firme.

PST koga je Opština Tivat osnovala 2017. godine, gazduje sa ukupno 148 uličnih parking mjesta za automobile i 18 parking mjesta za motocikle u tzv. crvenoj gradskoj zoni, 386 uličnih parking mjesta za automobile u tzv. žutoj zoni, te još 579 parking mjesta za automobile i četiri za autobuse na pet takozvanih posebnih, stalnih ili sezonskih parkirališta u gradu, na aerodromu Tivat i na Plavim horizontima.

Firma na čijem je čelu direktor Slaviša Ognjanović (DPS) ima ukupno 19 stalno zaposlenih radnika.

PST je lani nabavio i novo specijalno vozilo “pauk“ za odnošenje nepravilno parkiranih automobila, vrijednosti skoro 107.000 eura. “Pauk“ je u upotrebu uveden u septembru prošle godine i do kraja 2019. njime je sa tivatskih ulica podignuto i premješteno ukupno 140 nepravilno parkiranih automobila, te započeto još 10 operacija dizanja auta koje su prekinute jer se vlasnik pojavio na licu mjesta prije nego je “pauk“ odnio njegov automobil. Ukupno je od kazni naplaćenih nesavjesnim vozačima automobila koje je za tri mjeseca prošle godine odnio tivatski “pauk“, PST prihodovao 9.405 eura.

Osim manjih ulaganja u popravke dijela površina na postojećim parkiralištima, PST je lani uveo i video nadzor na svim tzv. posebnim parkiralištima u gradu, a na onom u Arsenalskoj ulici je uz ulaganje od oko sedam hiljada eura, instalirao i prvu punionicu za električne automobile na javnim parkiralištima u Tivtu. Punionica ima dva priključka kojima se istovremeno mogu puniti baterije dva električna automobila, a kapacitet njenog punjenja je 20 kilovati na sat, što mu, zavisno od tipa električnog vozila, omogućava da pređe između 300 i 350 kilometara.

Tivtu inače, nedostaje najmanje još nekoliko stotina parking mjesta u užem centru grada na što saobraćajni stručnjaci, ali i rukovodstvo PST-a skreću pažnju gradskim čelnicima već duže vrijeme. Uprkos tome, Opština Tivat do sada nije učinila ništa da se poveća broj naplatnih javnih parking prostora u užem centru grada, iako je u više navrata do sada obećavan početak izgradnje prve javne spratne garaže na prostoru iza hotela „Pine“ i čak za te svrhe bilo zvanično iz dobiti PST-a za 2018. u budžet Opštine prebačeno skoro 94 hiljade eura.

Bonus video: