Legalizuju grobnice na starom nikšićkom groblju

Sva mjesta popunjena, dok na novom groblju ispod Trebjese mjesta ima za narednih deset godina

4674 pregleda 3 komentar(a)
Novo groblje ispod Trebjese, Foto: Svetlana Mandić
Novo groblje ispod Trebjese, Foto: Svetlana Mandić

Groblje u Nikšiću, koje se nalazi iza Saborne crkve Svetog Vasilija Ostroškog, još ima karakter privremenog groblja.

Prema riječima Veska Đurovića, v.d. rukovodioca radne jedinice Pogrebno, koje funkcioniše u sklopu Komunalnog preduzeća, za petnaestak godina uspjeli su da znatno povećaju procenat legalizovanih grobnica na tom groblju.

“Uspjeli smo da, od oko deset odsto legalizovanih, koliko ih je bilo prije petnaestak godina, dođemo do 80 odsto. Istina, proces ide malo sporije, ali za pojedine grobnice ne možemo da nađemo vlasnike”, kazao je Đurović.

Što se kapaciteta tiče, to groblje, kao i staro, preko puta kapele, je popunjeno, dok na novom groblju ispod Trebjese, koje se iz dana u dan širi, mjesta ima za narednih deset godina.

“Trenutno ima oko 50 jednoulaznih (s dva grobna mjesta) i dvoulaznih (s četiri) urađenih grobnica. Godišnje prodamo oko stotinu grobnica, a prema projektu mjesta ima za još oko hiljadu novih”, kazao je Đurović.

Prema njegovim riječima, cijene grobnica se nijesu mijenjale desetak godina, pa tako jednoulazna košta 1.945 eura, a dvoulazna 3.240.

“Imamo osposobljen vozni park od tri kombija i jedno putničko vozilo, a u planu nam je da kupimo i jednu pogrebnu ‘ladu’. Što se radnika tiče, zajedno sa sezoncima imamo 25, što je malo. Na novom groblju su četiri radnika zadužena za izgradnju i održavanje. Iako imamo četiri-pet grobara, konkurs nam je za to radno mjesto uvijek otvoren, jer je riječ o vrlo teškom poslu, pa je teško naći radnike”, kazao je Đurović.

Bonus video: