GA: CG nije osudila odgovorne za ratne zločine, nekažnjivost za policijsku torturu je visoko izražena...

Crna Gora je, kako su podsjetili, dužna da obezbijedi ljudska prava svim građanima bez ikakvih razlika u pogledu rase, boje, pola, jezika, veroispovesti, političkog ili drugog mišljenja, nacionalnog ili društvenog porijekla, imovine, rođenja ili drugih okolnosti
2 komentar(a)
70 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Foto: Građanska alijansa
70 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Foto: Građanska alijansa
Ažurirano: 01.02.2018. 14:40h

Građanska alijansa (GA), povodom 70 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, pozvala je državne institucije da implementiraju usvojene standarde i time pokažu da nijesu formalno usvojeni već iskrena namjera da se obezbijedi poštovanje ljudskih prava svih građana.

GA će tim povodom sa svojim partnerima, kako se navodi, realizovati različite aktivnosti tokom godine.

Iz GA su podsjetili da je Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima usvojena u Generalnoj skupštini UN, 10. decembra 1948. godine.

"Ovaj dokument predstavlja prekretnicu u istoriji ljudskih prava, kroz proklamovanje i priznavanje urođenog dostojanstva i jednakih i neotuđivih prava svih ljudi", dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je Generalna Skupština proglasila Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima kao zajednički standard koji treba da postignu svi narodi i sve nacije.

Crna Gora je, kako su podsjetili, dužna da obezbijedi ljudska prava svim građanima bez ikakvih razlika u pogledu rase, boje, pola, jezika, veroispovesti, političkog ili drugog mišljenja, nacionalnog ili društvenog porijekla, imovine, rođenja ili drugih okolnosti.

Ipak, kako su naveli, u praksi postoje brojni slučajevi kada to nije tako učinjeno.

"Crna Gora još nije osudila odgovorne za ratne zločine, žrtve nijesu ostvarile pravične reparacije, nekažnjivost za policijsku torturu je visoko izražena, pripadnici manjinskih naroda nijesu zastupljeni u državnim institucijama", navodi se u saopštenju.

Romi, kako se dodaje, žive u veoma teškim uslovima siromaštva, isključenosti i bez političke participacije, osobe sa invaliditetom se suočavaju sa brojnim problemima i preprekama u ostvarivanju prava, LGBT osobe su isključene i suočavaju sa sa visokom diskriminacijom.

"Zbog svega toga, ova godina ne treba samo da se proslavlja već su potrebne brze i hitne reakcije nadležnih državnih institucija kako bi svi građana uživali prava definisana Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: