LGBT zajednica traži hitnu reakciju Advokatske komore zbog navoda advokata Markovića

"Marković karakteriše LGBTIQ osobe kao bolesne pojave koje gade okolinu", saopštili su oni

20372 pregleda 569 reakcija 134 komentar(a)
Velibor Marković, Foto: Filip Roganović
Velibor Marković, Foto: Filip Roganović

Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar ukazuju na javno postupanje advokata Velibora Markovića, posredstvom društvene mreže Facebook, za koje postoji osnovana sumnja da širi netrpeljivost i diskriminatorne stavove prema LGBTIQ zajednici i onima koje percipira kao pripadnike LGBTIQ zajednice, te dodatno prijeti „zavrtanjem šije“ svim istopolnim parovima koji pred njim budu iskazivali nježnosti, saopšteno je iz ovih nevladinih organizacija.

Oni su pojasnili da je advokat Marković, putem društvene mreže Facebook, obraćajući se novinarki Vijesti Damiri Kalač, a u sklopu prepiske o Zakonu o životnom partnerstvu istopolnih parova, iznio sljedeće: „...A posto ovo već prelazi u ponavljanje, samo se vi picite i drndajte neznamcim u 4 zida, niko vam to ne moze zabraniti, ali budem li vas vidio da se žvalavite na moje oci ili pred mojom djecom i na taj nacin vrsite nasilje nad nama, siju cu vam zavrnuti“.

Komentar Markovića na Fejsbuku
Komentar Markovića na Fejsbukufoto: Facebook

"Novinarka Damira Kalač je nakon ovog komentara, a uz pravnu podršku nevladine organizacije LGBT Forum Progres, podnijela prijavu Upravi policije što je izazvalo dodatnu reakciju advokata Markovića. U daljim komentarima on, između ostalog, navodi: „...Konačno, koristim priliku da objavim da ostajem u svemu kod te moje navodno prijeteće (a u stvari upozoravajuce) objave i dodam da se to moje upozorenje odnosi i za slucajeve zvalavljenja preda mnom i mojom maloljetnom djecom izmedju ljudskih bica i zivotinja, roditelja i djece, sestara i brace, kao i svih drugih bolesnih pojava. Posto dok stigne Komunalna inspekcija, ogadise mi okolinu"", navodi se u saopštenju.

Kako ističu, "komentari su posebno zabrinjavajući jer, pored inicijalne prijetnje zavrtanjem šije LGBTIQ osobama, advokat Marković ponavlja prijetnju u svojoj sljedećoj objavi, te karakteriše LGBTIQ osobe kao bolesne pojave koje gade okolinu".

Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar takođe pozivaju Advokatsku komoru Crne Gore da pokrene hitni disciplinski postupak protiv advokata Velibora Markovića zbog ovakvih javno izrečenih stavova, te da utvrde odgovornost. "Naše nevladine organizacije će protiv advokata Markovića podnijedi još jednu prijavu", zaključuju.

Bonus video: