Jovetića najvjerovatnije 14. februara biraju u Savjet RTCG

Pravnik Stanko Marić smatra da Vukčević nije bio u sukobu interesa, kao i da je Agencija prethodno trebalo da utvrdi mišljenje
52 pregleda 2 komentar(a)
Nikola Vukčević, Foto: Savo Prelević
Nikola Vukčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.02.2018. 11:45h

Skupština Crne Gore će najvjerovatnije 14. februara izabrati novog člana Savjeta Radio-televizije Crne Gore, na mjesto razriješenog režisera Nikole Vukčevića.

Administartivni odbor je Skupštini predložio profesora na Univerzitetu Donja Gorica (UDG) Ivana Jovetića.

Vukčevića je, na predlog Administrativnog odbora, prošle godine razriješila Skupština, nakon što je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) donijela odluku da je u konfliktu interesa.

Navodni konflikt interesa ASK je vidjela u tome što je Vukčević režirao film za nezavisnu produkciju i za to primio honorar. Upravni sud je, međutim, poništio tu odluku sa obrazloženjem da Agencija nije objasnila kako je honorarom za film došao u konflikt interesa.

ASK je u petak donio novu odluku da je Vukčević “mogao” doći u konflikt interesa i film ubaciti u programsku šemu RTCG.

Pravnik Stanko Marić smatra da tek kada ili ako Agencija utvrdi da li postoji sukob interesa i o tome da svoje mišljenje, ono je za člana Savjeta RTCG obavezujuće.

“Tek ukoliko Član Savjeta ne postupi po tom mišljenju kojim je utvrđeno postojanje sukoba interesa, u smislu obustavljanja spornih radnji i postupanja u narednom periodu, tek onda bi se stekli uslovi za donošenje rješenja o postojanju sukoba interesa, radi utvrđivanja odgovornosti”, smatra Marić.

Tvrdi da i pored postupanja Agencije, u konkretnom slučaju nije utvrđena odlučujuća činjenica - na koji način je privatni interes, u vidu autorskog honorara, čije ostvarenje zakonom nije zabranjeno, uticao ili mogao uticati na nepristrasnost u vršenju funkcije člana Savjeta RTCG.

Pored Vukčevića, Skupština je ranije razriješila i njegovog bivšeg kolegu Gorana Đurovića.

Iz “Akcije za ljudska prava” saopštili su da je Đurović juče podnio Osnovnom sudu urgenciju za odlučivanje o privremenoj mjeri, kojom se traži obustavljanje primjene odluke Skupštine o razrješenju do odluke suda.

Bonus video: