Dom zdravlja Kotor: Vakcinacija kao prevencija nema alternativu

U Domu zdravlja Kotor, kako navode iz te ustanove, posljednjih nekoliko mjeseci značajno je veći broj djece koja su primila MMR vakcinu, a interesovanje je sve veće
203 pregleda 2 komentar(a)
male boginje, morbili, Foto: Shutterstock
male boginje, morbili, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.02.2018. 10:00h

Dom zdravlja Kotor još jednom je apelovao na sugrađane da vakcinišu djecu MMR vakcinom i tako ih zaštite od malih boginja - morbila, s obzirom da je prvi slučaj obolijevanja zabilježen prošle sedmice i u Crnoj Gori.

U Domu zdravlja Kotor, kako navode iz te ustanove, posljednjih nekoliko mjeseci značajno je veći broj djece koja su primila MMR vakcinu, a interesovanje je sve veće. Tako je, kako ističu, obuhvat vakcinacije djece MMR vakcinom, u januaru 2018. godine, u odnosu na decembar prošle godine, veći za preko sto odsto, a zbog trenutne epidemiološke situacije u okruženju, u kotorskom Domu zdravlja očekuju dalji rast obuhvata vakcinacije.

"Napominjemo da su male bogine oboljenje koje se vrlo lako prenosi, kapljičnim, odnosno respiratornim putem, čak i na razdaljini i do dva metra, a prenosi se i rukama. Zato vakcinacija kao mjera prevencije nema alternativu, pa ponovo apelujemo na sve roditelje koji nisu vakcinisali djecu da to u najskorijem roku učine, jer na taj način ne štite samo svoju djecu već podižu kolektivni imunitet čitave populacije," navode iz Doma zdravlja Kotor.

Obavezna vakcinacija protiv morbila uvedena je 1971. godine kao monovakcina, podsjećaju iz te ustanove, i štitila je samo od malih boginja, dok je deset godina kasnije uvedena vakcina sa dvije komponente - male boginje, zauške, a 1991. MMR vakcina sa tri komponente - male boginje, rubeole, zauške.

Bonus video: