Mugoša: N95 maske mogu da štite, neke firme definišu opremu kao zaštitnu, neke kao medicinsku

Konferenciju ste mogli pratiti uživo i na Televiziji Vijesti

121897 pregleda 464 reakcija 98 komentar(a)
Mugoša i Eraković, Foto: PR Centar
Mugoša i Eraković, Foto: PR Centar
Ažurirano: 27.07.2020. 18:34h

U Crnoj Gori hospitalizovano je 188 pacijenata, saopštio je direktor Kliničkog centra (KCCG) Jevto Eraković, dodajući da očekuje da će se taj broj smanjiti i da rezervne kapacitete neće iskoristiti.

Eraković je, na konferenciji Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), kazao da se u KCCG-u nalazi 25 pacijenata, od čega je 14 na Infektivnoj klinici, a devet na Internoj.

Prema njegovim riječima, jedan covid pacijent je na ortopediji i jedan na vaskularnoj hirurgiji.

Eraković je naveo da su u Baru hospitalizovana 33 pacijenta, od toga troje djece, a u Beranama 65 pacijenata, od čega je šest sa težom kliničkom slikom.

„U Nikšiću je hospitalizovan 31 pacijent, u Specijalnoj bolnici Brezovik 22, u privatnoj klinici Kodra četiri, Pljevljima dva, Rožajama osam“, kazao je Eraković.

Navedene brojke, kako je dodao, govore da je zdravstveni sistem u izazovu, ali da funkcioniše na organizovan i dobar način.

Eraković
Erakovićfoto: PR Centar

„Ima dovoljan broj slobodnih kovid kreveta, ali očekujem da u narednom periodu ipak nastupi tendecija pada broja hospitalizovanih pacijenata i očekujem da rezervne kapacitete nećemo iskoristiti“, istakao je Eraković.

On je saopštio i da od danas svi maligni pacijenti, koji zahtijevaju hiruške tretmane a koji nijesu hitni, ulaze u program rada KCCG.

Eraković je rekao da je u covid ambulanti u Tološima, tokom protekle sedmice pregledano više od 400 pacijenta, obavljeno je više od hiljadu telefonskih konsultacija, 170 kućnih posjeta, a 113 pacijenata upućeno je na testiranje.

„Kada se pogleda statistika drugog talasa, oni su obavili skoro 1,8 hiljada pregleda, četiri hiljade telefonskih konsultacija, po 600 posjeta i testiranja“, naveo je Eraković.

Prema njegovim riječima, u Urgentnom centru KCCG za vrijeme drugog talasa pregledano je skoro sedam hiljada pacijenta.

Eraković je kazao da značajan broj građana nosi maske i pridržava se fizičke distance što, kako je dodao, ide u prilog stvaranju povoljne situacije.

Na pitanje da li KCCG ima dovoljno medicinskog kadra, on je kazao da je rad te zdravstvene ustanove organizovan, zahvaljujući iskustvima iz prethodnog talasa epidemije.

“Imajući u vidu preko 2,6 hiljada zaposlenih u KCCG, imamo rezultate u sprečavanju širenja infekcije koronavirusa, zahvaljujući velikom odricanju zaposlenih. Naredbe koje su na snazi su rigorozne u pojedinim segmentima, bez mogućnosti pauza i bilo kakvih kontakata”, naveo je Eraković.

Na pitanje o pacijentima koji su na respiratorima, Eraković je kazao da je virus nepredvidiv kod svih pacijenata. “Najčešće su to pacijenti sa komorbiditetima, ali imali smo i tri pacijenta koji su bili potpuno zdravi, a završili su na respiratoru”, naveo je Eraković. Prema njegovim riječima, treba praviti razliku između mehaničke i neinvazivne ventilacije.

“Pacijenti koji su tretirani na neinvazivnom modu ventilacije mnogo bolje prolaze u drugom talasu nego u prvom”, naveo je Eraković.

Boban Mugoša, direktor Instituta za javno zdravlije (IJZ) saopštio je na početku izlaganja novi presjek o broju zaraženih i umrlih od koronavirusa u Crnoj Gori.

Mugoša
Mugošafoto: PR Centar

On je dodao da je čitajući štampu bio iznenađen.

"Žao mi je što je dnevni list Dan koji je juče postavljao pitanje nije postavio direktno pitanje o saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) i razmjeni podataka. Naslov je neprimjeren i nije dobronamjeran. Mi smo se obratili SZO i njihovim šefovima koji prate unos podataka, vidim da smo poslali dobar podatak. Zamolio bih vas da se ovdje ne krije niti jedan podatak niti ih je moguće u Crnoj Gori sakriti. Ove podatke zna dosta ljudi u sistemu - svi epidemiolozi u Crnoj Gori, svi ljekari. U Crnoj Gori je nemoguće sakriti takav podatak, a ne kao tamo što piše 200 i kusur ljudi. Molio bih da vodite računa o tim stvarima. Mi gradimo na povjerenju posao i svaki podatak koji ste tražili od nas mogli ste dobiti. Insistiram da podržite naš rad i da zajedno radimo jer bez zajedničkog rada teško ćemo se izboriti sa infekcijom. Ona traži da ne hvatamo greške jedni drugima jer svako može da pogriješi ali treba ići sa dobrom namjerom jer sve se može ispraviti'', kazao je Mugoša.

"Dan" je danas pisao da se presjek oboljelih od Kovida 19 u Crnoj Gori za petak, 24. jul, drastično razlikuje između statistike SZO i IJZ i to u 212 slučajeva.

Mugoša je rekao da svako može da pogriješi, ali treba ići sa dobrom namjerom i da se sve može ispraviti.

Mugoša je dodao da kada je posrijedi uvođenje novih mjera ''činjenica je da pogotovo na sjeveru dolazi do poboljšanja epidemiološke slike''.

''Kada treba voditi računa o ekonomiji samo u krajnjim slučajevima možemo predložiti zaključavanja. Pokazalo sa da ove mjere daju rezultate na sjeveru. Postavlja se i pitanje zašto smo produžili za dva sata rad ugostiteljskih objekata, zato što smo izviđanjem terena vidjeli da naročito mladi umjesto u kontrolisanom okruženju provode dosta vremena vani u nekontrolisanom okruženju uz piće. Zato smo predložili tu mjeru koju je pratilo nešto novo. Prije nedjelju dana je osnovan štab gdje osnovu čini operativni inspekcijski štab koji mora da pojača kontrole'', naveo je on.

Mugoša je rekao da bi volio da ne moramo da govorimo o inspekcijama, već da sami sprovodimo preporuke.

"Nažalost, pokazalo se da jedan dio građana, manji dio, ne sprovodi na pravi način ove preventivne mjere date kroz preporuke i naredbe. Nije nam ostalo ništa drugo već da te mjere podržavamo većom kontrolom. Ako svako od nas zna da oko nas bilo ko može biti inficiran, onda znamo i da možemo da prenesemo i da mogu da nam prenesu infekciju. Mjere su date da spriječe to. Insistiram, a mislim da ćemo vidjeti brzo rezultate toga, da svi budu odgovorni od pojedinca do institucijama. Samo odgovoran odnos prema mjerama koje su date i njihovo poštovanje mogu učiniti da spriječimo širenje infekcije. Još nešto je jako bitno, a to je da svi vlasnici rukovodioci, menadžeri treba da su svjesni da nesprovođenjem mjera dolazi do porasta infekcije, porastom infekcije lica koja se liječe pa samim tim nema ko da obavlja posao niti ko da dođe. Sami sebi tako čine štetu'', poručio je Mugoša.

On je rekao da je uvedena nova mjera, da žive muzike više nema.

"Predložili smo da se muzičarima omoguće da rade, a da ne ugroze druge", rekao je on.

Mugoša je na pitanje novinara "Dana" o razlici u podacima koji se objavljuju u Crnoj Gori i onih koje objavljuje SZO, rekao da redovno šalju podatke SZO.

"Podatak je poslat 24. i piše tačno 97, novih slučajeva, oni su napisali 308. Pitali smo ih, kako i zašto, otprilike znamo šta se desilo, ostavili smo njima da to riješe, imamo izvanrednu saradnju sa SZO, teče sve kako je kroz protokle predviđeno", rekao je Mugoša.

Eraković je rekao da im je neophodan partnerski odnos sa medijima da bi se došlo do pravih rezultata u ovoj borbi.

Na pitanje "Vijesti" o maskama N95 doniranim crnogorskim bolnicama iz Kine, za koje proizvođač kaže da nisu za medicinsku upotrebu, šta misle o tome i da li bi nosili te maske tokom liječenja oboljelih od Kovida, Mugoša je rekao da pojedine firme da bi lakše došle na tržište opremu definišu kao zaštitnu, a neki je definišu kao medicinsku.

"Svaki medicinski materijal ima specifikaciju. Ako on govori kolika je poroznost zaštitnih maski, može se zaključiti da li može ili ne može da štiti. N95 maske mogu da štite" rekao je Mugoša.

Eraković je na isto pitanje kazao da svi zdravstveni radnici koji su na adekvatan način koristili zaštitnu opremu, nisu bili ugroženi.

Konferenciju ste mogli pratiti uživo i na Televiziji Vijesti.

Bonus video: