Ozvaničen početak radova na izgradnji vrtića u pljevaljskom naselju Guke

Vrijednost investicije je preko million eura a izvođač radova je konzorcijum kojeg predvodi pljevaljksa kompanija Tehnogradnja

1738 pregleda 3 komentar(a)
Polaganje kamena temeljca, Foto: Goran Malidžan
Polaganje kamena temeljca, Foto: Goran Malidžan

Polaganjem kamena temeljca predsjednik Opštine Pljevlja i direktor Uprave javnih radova Rešad Nuhodžić ozvaničili su danas početak radova na izgradnji vrtića u pljevaljskom naselju Guke.

Vrijednost investicije je preko million eura a izvođač radova je konzorcijum kojeg predvodi pljevaljksa kompanija Tehnogradnja.

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović kazao je da će za godinu dana radovi biti završeni i vrtić početi sa radom.

“Danas smo poslije više od 40 godina svjedoci izgradnje vrtića u Pljevljima koji će prema projektu biti jedan od najsavremenijih predškolskih ustanova u Crnoj Gori smještena na preko 500 metara kvadratnih prostora sa kapacitetom za smještaj i boravak sedamdesetoro djece. U ovom objektu će biti organizovana i centralna kuhinja koja će zadovoljiti potrebe na nivou kompletne javne ustanove Eko bajka i na ovaj način će se sa centralne lokacije pripremati hrana za 400 pljevaljskih mališana”, rekao je Golubović.

Opština Pljevlja još 2014 godine bespatno je ustupila plac veličine 1693 metra kvadratna Ministarstvu prosvjete za izgradnju vrtića na Gukama.

“Zbog manjka prostora JU Eko bajka ustupili za smještaj mališana renovirani prostor nekadašnjeg Studentskog kluba”, rekao je Golubović.

Priča o izgradnji vrtića na Gukama najavljivana je skoro svake godina a počela 2014. kada potpisan ugovor o kreditu sa Evrospkom razvojnom bankom.

Odgovarajući na pitanje Vijesti zašto se nekoliko godina čekalo sa početkom radova Nuhodžić je kazao da je bilo problema oko sprovođenja tenderskih rocedura i da je u međuvremenu povećana investiciona vrijednost projekta.

Nuhodžić je ponovio da da je novac za izgranju vrtića obezbjeđen iz kreditnog aranžmana Razvojne banke Savjeta Evrope.

“Zzahvaljujući saradnji sa tom insttucijom u proteklom periodu u Crnoj Gori izgrađeno je sedam vrtića ukupne vrijednosti od 13 miliona eura. Zaključen je ugovor za izgradnju još tri vrtića ukupne vrijednosti oko 4,5 miliona eura”, rekao je Nuhodžić.

Izgradnjom vrtića djelimično bi se ublažio problem prebukiranosti predškolske ustanove Eko bajka.

Vrtić će se graditi prema idejnom rješenju autorskog tima Ivana Barišić, Matija Vuković i Dragana Cukić, čiji je rad osvojio prvu nagradu na konkursu koji je raspisalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Vrtić će imati prizemlje i sprat od 300 metara kvadratnih, sa izgledom nalik starim seoskim kućama obloženim drvetom i šindrom.

Bonus video: