Ustavni sud neće da zaduži Vladu da istraži zločin u Zlatarskoj

Tužilaštvo slalo urgencije, policija ih ignoriše. Imena specijalaca koji su tukli u Zlatarskoj - tajna
190 pregleda 2 komentar(a)
Ustavni sud, Foto: Savo Prelević
Ustavni sud, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.01.2018. 20:46h

Većina sudija Ustavnog suda Crne Gore odbila je juče predlog sudije izvjestioca Miodraga Iličkovića da se Vlada obaveže da sprovede njegovu odluku o istrazi torture u Zlatarskoj ulici.

Ustavni sud je u junu prošle godine utvrdio da je nakon protesta Demokratskog fronta u oktobru 2015. počinjena tortura nad dvojicom građana u Zlatarskoj ulici. On je obavezao Državno tužilaštvo i MUP, odnosno Upravu policije, da se ona temeljno istraži - što se, međutim, do juče nije dogodilo.

Problem predstavlja odbijanje policije da Tužilaštvu dostavi imena osoba, koje su kao pripadnici Specijalne terorističke jedinice, tukli dvojicu građana.

Iličković je još 25. decembra predlagao kolegama da se Vlada obaveže da sprovede odluku Suda. Jer, u Ustavu Crne Gore i Zakonu o Ustavnom sudu piše da US može da traži od Vlade da sprovede njegove odluke.

Ta mogućnost primijenjena je u slučaju kada je US ukinuo naknade majkama sa troje i više djece, a potom naložio Vladi da donese novi propis. Ustavni sud ima sedam sudija, a za odluku je potrebno da glasaju četvoro.

Na sjednici u decembru, kada se razgovaralo o Iličkovićevom predlogu, nije bilo potrebne većine za donošenje odluke, ali ni za njeno odbijanje.

Jer, sudija Hamdija Šarkinović, prema informacijama “Vijesti”, tada je rekao da mu treba vremena da razmisli i da ne može da se izjasni. U Poslovniku o radu US nije predviđena mogućnost da sudija bude uzdržan, ali je sjednica 25. decembra okončana bez odluke.

Na jučerašnjoj sjednici, Šarkinović je, međutim, glasao protiv Iličkovićevog predloga. Njega su podržali samo sudije Milorad Gogić i Mevlida Muratović, dok su protiv bili predsjednik Dragoljub Drašković, sudje Desanka Lopičić i Budimir Šćepanović.

US je ranije odlukom naložio Osnovnom tužilaštvu u Podgorici da ga obavijesti koje je radnje preduzelo da hitno i nepristrasno istraži prebijanje u Zlatarskoj. Od MUP-a, odnosno direktora policije Slavka Stojanovića je traženo da ODT dostavi tražene informacije.

Vrhovnom tužiocu je takođe naloženo da iskoristi svoja ovlašćenja i obezbijedi djelotvornu istragu. Osnovno tužilaštvo u Podgorici se ranije, kako piše u odluci US kojom je utvrđena tortura, žalilo da policija odbija da im dostavi tražene informacije, kao i da su bili prinuđeni da više puta bezuspješno ponavljaju zahtjeve.

Iz MUP-a je ranije “Vijestima” rečeno da će oni iskoristiti zakonska ovlašćenja da utvrde da li policija poštuje naloge tužioca, ali prema saznanjima “Vijesti” ni oni nijesu odbili tražene podatke iz UP.

Bonus video: