Pljevlja: Radnici “na privremeno” ugrozili budžet

Iz opozicije optužuju pljevaljsku vlast da zloupotrebljava institute ugovora o djelu za partijsko zapošljavanje. U Opštini ističu da je kroz postupak sporazumnog prestanka radnog odnosa broj zaposlenih smanjen za 10 odsto

9282 pregleda 4 komentar(a)
Zgrada opštine Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Zgrada opštine Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja isplatila je skoro 13 hiljada eura građanima koje je u junu angažovala po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, uprkos višku broja zaposlenih i nagomilanim dugovima lokalne uprave.

U analitičkoj kartici koju je lokalna uprava u obavezi da objavljuje sedmično na sajtu nakon raspisivanja parlamentarnih izbora, navedeno je da je tokom juna u Opštini Pljevlja po ugovoru o djelu radilo pedeset građana. Većina njih za taj mjesec dobila je 220 eura, a manjem broju isplaćeno je 450, odnosno 380 i 280 eura.

Novac im je isplaćen 1. jula kada su zarade isplaćene i zaposlenima u lokalnoj samoupravi.

Opština Pljevlja je ove godine za zapošljavanje po ugovoru o djelu u budužetu opredijelila oko 140.000 eura, dok je prošle godine za te namjene izdvojila 196.000 eura.

Iz opozicije optužuju vlast da zloupotrebljava institute ugovora o djelu za partijsko zapošljavanje i pozivaju nadležne da ispitaju da li je sve rađeno po zakonu.

Na kraju 2019. godine u Opštini je radilo 245 službenika i namještenika na neodređeno, što je 19 radnika manje nego na početku godine.

Kadrovskim planom Opštine Pljevlja za ovu godinu, kojeg je potpisao predsjednik Opštine Igor Golubović, predviđeno je da se kroz postupak sporazumnog raskida radnog odnosa u naredne dvije godine smanji broj zaposlenih za pet odsto.

U Opštini ističu da je kroz postupak sporazumnog prestanka radnog odnosa broj zaposlenih u Opštini do sada smanjen za deset odsto.

Za isplatu zarada lokalnoj upravi mjesečno je potrebno oko 250.000 eura. Ove godine za isplatu zarada zaposlenima u Opštini Pljevlja planirano je skoro 2,7 miliona eura.

“Radna mjesta obuhvaćena sporazumima biće brisana iz akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, dok će eventualno sistematizovanje novih radnih mjesta biti učinjeno u skladu s zaključcima Vlade kojim je dozvoljeno da se popuni jedna trećina radnih mjesta od broja potpisanih sporazuma o prestanku radnog odnosa, a za radna mjesta koja su neophodna za redovno i optimmalno obavljanje poslova”, navodi se u Kadrovskom planu Opštine Pljevlja za ovu godinu.

U tom dokumentu je navedeno da će ove godine najvjerovatnije morati doći do povećanja broja zaposlenih na određeno vrijeme.

“Do povećanja broja zaposlenih na određeno vrijeme vjerovatno će morati doći zbog vršenja povremenih poslova kao što su poslovi izrade ili uručenja rješenja o porezu na nepokretnosti, što će usloviti nova zapošljavanja u upravi lokalnih javnih prihoda do pet zaposlenih na izradi i razvrstavanju odnosno dvadesetak u Sekretarijatu za opštu upravu radi uručivanja rješenja.

Osim toga, do konačnog formiranja Centra za kulturu, koji će preuzeti brigu o Domu kulture, neophodno je primiti izvršioce u Sekretarijatu za opštu upravu koji će raditi na organizacionim poslovima, poslovima održavanja higijene odnosno zaštite objekta u ukupnom broju od petnaestak, dok će u Sekretarijatu za društvene djelatnosti biti potrebno desetak izvršilaca na poslovimma tehničke i programske organizacije rada Doma kulture, kao i 12 izvršilaca na pružanju pomoći starim i nemoćnim licima. Sva angažovanja na određeno vrijeme radiće se isključivo na osnovu Budžetom opštine Pljevlja predviđenih sredstava”, navodi se u Kadrovskom planu Opštine Pljevlja za ovu godinu.

Pravnik Božidar Bajić ocijenio je da su izmišljeni poslovi za koje je Opština sklopila ugovore o djelu. Odbornik Pokreta za Pljevlja kaže da lokalna uprava nema drugog načina da zaposli partijske aktiviste. On pojašnjava da se ugovor o djelu zaključuje kada treba obaviti nešto što nije osnovna djelatnost preduzeća.

“Ugovorom o djelu angažujete nekoga da vam napravi sajt, okreči kuću, popravi nešto, uradi neki projekat, odnosno za sve ono što nije svrha vaše djelatnosti i za šta niste registrovani. Ukoliko obavljate poslove koji predstavljaju osnovnu djelatnost poslodavca, nije u skladu sa zakonom da radite po osnovu ugovora o djelu”.

Za odbornika Demokrata Nikolu Rovčanina broj angažovanih “jasno govori da je u pitanju partijsko zapošljavanje”.

“Pošto realnih potreba nema i kako Opština ne može dobiti zeleno svjetlo od Ministarstva finansija, onda se koristi zaobilazna metoda i grubo zloupotrebljava ugovor o djelu u političke svrhe.”

Za partijska zapošljavanja po 30.000 eura, a za pomoć privredi nešto više od 20.000

Rovčanin kaže da je lokalna uprava zajedno s lokalnim preduzećima potrošila za jedan mjesec na partijska zapoljavanja više nego što je pomogla privredi za sanaciju posljedica od koronavirusa.

“Za partijska zapošljavanja po 30.000 eura, a za pomoć privredi nešto više od 20.000. U ovom omjeru staje sva sposobnost i odgovornost lokalne samouprave.

“Očito se iz ovog primjera vidi da DPS pokušava pojačavanjem dobro poznatih manipulativnih metoda da sanira katastrofalnu političku štetu koja se ogleda u gubitku više hiljada birača, ali ih ni to neće spasiti najvećeg izvornog debakla”, rekao je Rovčanin.

Bonus video: