Samo Univerzitet u Tirani iza UCG

Najveći pad UCG je ostvario kod parametra otvorenost, koji se tiče broja citata autora sa univerziteta
163 pregleda 0 komentar(a)
UCG, Univerzitet Crne Gore, Foto: ARHIVA „VIJESTI”
UCG, Univerzitet Crne Gore, Foto: ARHIVA „VIJESTI”
Ažurirano: 31.01.2018. 17:38h

Univerzitet Crne Gore pao je za 1.010 mjesta na januarskoj listi svjetskih univerziteta Webometrics, pa je sada na 3380. poziciji od ukupno 11.998.

Od državnih ustanova zemalja regiona, od UCG je gore rangiran jedino Univerzitet iz Tirane.

Prethodno rangiranje rađeno je u julu 2017. godine, a UCG je tada bio na 2.370. mjestu od ukupno 11.992.

Najveći pad UCG je ostvario kod parametra otvorenost, koji se tiče broja citata autora sa univerziteta. Druga dva crnogorska univerziteta su na 9.709 (UDG) i 10.851. poziciji (Mediteran). Iz Rektorata UCG juče nijesu htjeli da komentarišu pad na Webometrics rang-listi. Predsjednik Upravnog odbora UCG Duško Bjelica nije odgovarao na pozive i SMS "Vijesti".

Webometrics rangiranje svjetskih univerziteta inicijativa Cybermetrics Lab - istraživačke grupe koja pripada najvećem javnom istraživačkom tijelu u Španiji Superior de Investigaciones Científicas, a među prvim istraživačima je u Evropi.

Mira Popović iz Centra za građansko obrazovanje smatra da je ovakav pad UCG-a "očekivan i odraz je trajućeg procesa urušavanja ove visokoobrazovne ustanove, a što je dodatno naglasila i kriza koja je obilježila UCG tokom prošle godine".

"Vjerujem da sve treba da nas zabrine činjenica da je poslije jednog neznatnog rasta, UCG u pola godine uspio da se strmoglavi za preko 1.000 mjesta na svjetskom nivou. Trend je loš i na regionalnom nivou, odnosno UCG je najgore rangiran od svih državnih univerziteta u regionu", saopštila je Popović.

Ona napominje da učinke načina upravljanja i reformskih zahvata na UCG najbolje pokazuje poređenje sa podacima od prije godinu dana.

"Kad se uzme otvorenost kao parametar, a CGO je na taj segment posebno upozoravao, UCG je pao za godinu dana dramatičnih 7.398 mjesta, a to prati i pad od 809 mjesta u uticaju, odnosno 122 mjesta za izvrsnost”, rekla je ona.

Bonus video: