Budva: Dom za stare za najviše tri godine

Lokalna uprava opredijelila 100.000 eura za gradnju doma u okviru samostana u Petrovcu
3 komentar(a)
franjevački samostan, Foto: Vuk Lajović
franjevački samostan, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 31.01.2018. 15:59h

Sekretarijat za urbanizam Opštine Budva izdao je Crnogorskoj provinciji franjevskog bezgrešnog začeća Cetinje građevinsku dozvolu za gradnju doma za stare u okviru samostana časnih sestara u Petrovcu “Sveti Vid“.

Planom investicija za 2018. godinu, lokalna uprava opredijelila 100.000 eura učešća Opštine za gradnju doma u okviru franjevačkog samostana.

Franjevke su prošle godine proslavile 70 godina od dolaksa u Crnu Goru i pola vijeka od kada su se u Petrovcu posvetile brizi i njegovanju starih i nemoćnih mještana, ali i stanovnika iz ostalih djelova Crne Gore.

U okviru samostana postoji dom za stare, ali su uslovi i kapaciteti ograničeni, pa već duži niz godina postoji ideja da se izgradi novi.

“Odobrava se gradnja objekta socijalne zaštite čija ukupna brutograđevinska površina iznosi 829 kvadrata i tehničkih prostorija od 248 kvadrata. Dom će imati podrum, suteren, prizemlje i dva sprata. Objekat mora biti završen u roku od tri godine od pravosnažnosti dozvole“, piše u dozvoli Sekretarijata.

Časne setre su u nekoliko navrata tokom prethodnih godina saopštavale da postoji projekat izgradnje novog objekta za smještaj i njegu starih lica, s obzirom na to da postojeći kapaciteti ne ispunjavaju zahtjeve i potrebe sa kojima se susreću.

Opština je, kako je rečeno “Vijestima“, već preduzela određene korake u cilju brzog i efikasnog rješavanja infrastrukturnih problema sa kojima se samostan susreće. Navode da će pomoći i kako bi se pronašao način da se sestre oslobode plaćanja komunalnih taksi za izgradnju novog doma, čime bi se omogućio veći broj smještajnih jedinica.

Dom za stare pri samostanu jedini je na tom dijelu primorja i u njemu su smješteni nemoćni stari ljudi, bez obzira na vjersku pripadnost.

Bonus video: