ASK u drugom kvartalu podnijela 22 mišljenja o postojanju sukoba interesa

Ovo je prva sjednica kojoj prisustvuje nova direktorica Jelena Perović

3080 pregleda 2 komentar(a)
Sa današnje sjednice, Foto: Miloš Rudović
Sa današnje sjednice, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 31.07.2020. 13:33h

Agencija za sprječavanje korupcije podnijela je u drugom kvartalu ove godine 22 mišljenja o postojanju sukoba interesa i ograničenja u vršenju javnih funkcija.

Predstavnik Agencije Goran Durutović kazao je da je u tom periodu vođeno 11 upravnih postupaka, okončano je njih 10, od kojih dio i iz ranijih perioda, od kojih je u 30 odsto utvrđeno kršenje Zakona o sprečavanju korupcije.

Tema sjednice Savjeta Agencije je rezultati Agencije u drugom kvartalu. Ovo je prva sjednica kojoj prisustvuje nova direktorica Jelena Perović.

U ovom kvartalu je sedam funkcionera podnijelo ostavke nakon mišljenja Agencije, a ukupno 19 od početka godine.

“Manji broj zahtjeva i datih mišljenja u prvoj polovini 2020. u odnosu na prvu polovinu prethodne godine ukazuie na jačanje svijesti javnih funkcionera, koji u većem broju samoinicijativno podnose ostavku i odriču se primanja,” navodi se u dokumentu koji je predstavio Durutović.

On je istakao da su u tom periodu uvažili sugestije Savjeta Agencije.

Agencija je u drugom kvartalu pokrenula 54 upravna postupka koji se tiču dostavljanja imovinskom kartona, od kojih se odnose 46 zbog nepodnošenja redovnih godišnjih kartona u zakonskom roku a odam jer nisu u roku prijavili uvećanje imovine vrijednosti preko 5.000 eura.

“Donijete su tri odluke, od kojih su u dvije utvrđena krsenja Zakona,” kazao je Durutović.

Predsjednik Savjeta Momčilo Radulović sugerisao je da se mora raditi na ohrabrivanju zvizdaca da prijavljuju sumnje u kršenje zakona.

On je istakao da se mora zakonski raditi na zaštiti povezana lica sa zviždačima.

Članica Savjeta Goranka Vučinić je kazala da postoji visok broj pokrenutih prekršajnih postupaka.

Ona je zatražila ubuduće informaciju o broju ustupljenih predmeta drugim institucijama, kao što je tužilaštva.

Vučinić je zatražila informacije o tome koliko institucije postupu obavezu provjeravanja da li su pri imenovanju kontrolisali da li su lica kršila Zakon o sprečavanju korupcije.

Direktorica Perović je kazala da se mora osmislti drugačiji vid pristupa kada su u pitanju zviždači.

“U tom dijelu će se plan rada izmjeniti”, kazala je ona.

Kada je u pitanju kontrola izborne kampanje, nacelnik u Agenciji Dušan Drakić kazao je da dato 87 upozorenja kada su u pitanju socijalna davanja.

On je kazao da postoji sumnja da su nezakonito isplaćene jednokratne pomoći, a da su sporna bila i pojedina zapošljavanja.

Drakić je kazao da je cilj da se u toku kampanje pokreću postupci po svim prigovorima. On je dodao da su uglavnom tehničke prirode.

“Mi smo po službenoj dužnosti pokrenuli 34 postupka,” kazao je on.

On je najavio kontrole na terenu, posebno ističući izbore u Budvi i Kotoru.

Predsjednik Savjeta kazao je da je tim za izbore ograničen i sugerisao da se u sljedećim izbornim ciklusom razmišlja o povećanju.

Radulovic je kazao da bi to mogli biti predstavnici NVO.

“Ovo što ste sada iznijeli je jedan apsolutno ogroman posao, koji vam ostavlja dosta limitiran prostor za djelovanje. Ali vidim da ste odgovorili na sve izazove,” kazao je on.

Pozvao je opet predstavnike NVO učestvuju na sjednicama radne grupe Agencije koja prati izbore.

“Mi tu trebamo pomoc NVO i medija,” kazao je on.

Član Savjeta Rifat Hadrović je kazao da se pojedine opštine nisu pridržavale podjele jednokratne pomoći. Direktorka je dala rok opštinama da dostave izvještaje i najavila da će, zavisno od činjenicnog stanja, pokrenuti postupke.

Članica Savjeta Goranka Vučinić pitala je za korišćenje službenih vozila u toku kampanje, posebno koje se tiče štićenih lica koji imaju prava da ih koriste 24 sata dnevno.

Drakić je kazao da oni na to imaju pravo, ali da se ti putni nalozi ne objavljuju.

Vučinić je pitala da li koalicije sad mogu biti “privedene licu pravde”, što nije ranije bio slučaj.

Drakić je kazao da politički subjekat određen unuar koalicije i odgovorno lice ili fizicko lice za grupe birača a da će to rješenje biti bolje od ranijeg.

Radulović je kazao da su dobili prijavu Demokrata vezano za sumnju u zloupotrebu državnih resursa.

Bonus video: