Deripaska zainteresovan, Carevićima prva runda

„Ploče“ su se prvi put nakon više od decenije i po našle na tenderu nakon što je Osnovni sud u Kotoru presudio u korist JP Morsko dobro i odbacio tužbu kotorske firme “Piastra“ Nebojše Carevića

15603 pregleda 16 komentar(a)
Deripaska, Foto: REUTERS Ruben Sprich C
Deripaska, Foto: REUTERS Ruben Sprich C
Ažurirano: 31.07.2020. 15:28h

Komisija Javnog opreduzeća Morsko dobro prekinula je juče postupak, te nije otvorila tri pristigle ponude za zakup plaže “Ploče”.

Prije nego što je predsjednik komisije Veselin Vojinović namjeravao da započne postupak i otvori prvu pristiglu ponudu, advokat Dejan Vukšić, koji zastupa jednog od ponuđača - Anđelu Labović, kazao je da se postupak mora prekinuti jer je podnijeta žalba od strane kompanije „Piastra“ i Nebojše Carevića Komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, te da dok se to ne okonča, postupak treba da se obustavi.

Jednu od najatraktivnijih plaža, “Ploče” punih 17 godina drži Nebojša Carević, mlađi brat Marka Carevića, koga je nedavno odbornička većina predvođena Demokraskom partijom socijalista smijenila sa funkcije gradonačelnika Budve.

Nakon što je Vukšić, pozivajući se na Zakon o javnim nabavkama, tražio momentalno prekidanje postupka, dotle su pravni zastupnici dva preostala ponuđača, kompanija Overseas assets management (firme koju kontroliše ruski milijarder Oleg Deripaska i koja je vlasnik luksuznog kompleksa vila na rtu Platamuni iznad plaže Ploče) i Laurenio Montenegro osporili takav zahtjev navodeći da Komisija treba da nastavi postupak, jer joj to nalaže zakon.

Međutim, nakon gotovo jednočasovnog vijećanja iza zatvorenih vrata, Komisija je uvažila zahtjev advokata Vukšića, te donijela rješenje o prekidu postupka. „Tenderska komisija je donijela odluku da prekine postupak o skladu sa članom 104 zakona o upravnom postupku zbog rješavanja prethodnog pitanja i podnijete žalbe koja je upućena Javnom preduzeću i Komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. O prekidu ćemo donijeti posebno rješenje“, kazao je Vojinović i dodao da pristigle ponude neće biti otvorene.

Vukšić je novinarima kazao da je Komisiju upoznao da su prije deset dana Nebojša Carević i firma “Piasttra” DOO Kotor podnijeli žalbu.

“Komisija je dužna da automatski prekine svaki postupak do odlučivanja o žalbi. Tenderska komisija je nakon rasprave o pravnim pitanjima i donijela je odluku da se predmetni postupak, ipak, prekine do odlučivanja o izjavljenoj žalbi“, naglasio je Vukšić.

Advokati dva preostala ponuđača nijesu željeli da komentarišu odluku tenderske komisije.

„Ploče“ su se prvi put nakon više od decenije i po našle na tenderu nakon što je Osnovni sud u Kotoru presudio u korist JP Morsko dobro i odbacio tužbu kotorske firme “Piastra“ Nebojše Carevića.

Raspisivanje tendera događa se u vrijeme velike političke krize u Budvi. Naime, Carevića, čija porodica je dugogodišnji zakupac “Ploča”, smijenila je odbornička većina predvođena DPS-om, čiji je lider u Budvi Predrag Jelušić, ujedno i direktor JP Morsko dobro.

“Predmet javnog poziva je zakup javnog kupališta u opštini Kotor, u Donjem Grblju, u naselju Krimovice, lokalitet Platamuni, plaža “Ploče”, u dužini od 400 metara, površine 3904 kvadrata. Uz kupalište mogu se odobriti pivremeni objekti - dva plažna bara od po 40 kvadrata sa po dvije terase od po stotinu kvadrata. Minimalna cijena godišnjeg zakupa je 18.969 eura“, navodi se u tenderu za zakup “Ploča”, čiju zakonitost je osporio Carević.

Kako se pojašnjava ugovor se zaključuje za tekuću godinu računajući od dana zaključenja ugovora do 31. decembra. 2020. uz mogućnost godišnjeg produženja za period od tri godine, odnosno do 31. decembra 2023. Nebojša Carević je sudskim putem tražio da mu se na osnovu investicionog ulaganja koje premašuje dva miliona eura, jer je od nepristupačne obale napravio kupalište, zakup produži do 2033.

Prethodne tri godine plaža je izdavana „Piastri“ u zakup na osnovu odluke Upravnog odbora, jer je Osnovi sud u Kotoru donio privremenu mjeru na osnovu tužbe Carevića. Carević je inače zakupio još 2003. oko 400 metara nepristupačne kamenite obale, koju je pretvorio u mondensko kupalište. Sa Morskim dobrom firma mlađeg Carevića 2006. zaljučuje aneks ugovora kojim mu se na osnovu investicionog ulaganja omogućava produženje ugovora.

Bonus video: