Zbog korone kasni i isporuka novog helikoptera

Iz MO kazali da je “bell 505” u Pragu, da je spreman za prelet i da se očekuje brzo u Crnoj Gori

13281 pregleda 5 komentar(a)
Bell-ov model “505, Foto: Bellflight.com
Bell-ov model “505, Foto: Bellflight.com

Mada se očekivalo da stigne u srijedu, Crna Gora moraće još malo da sačeka na isporuku helikoptera “bell 505”.

“Helikopter ‘bell 505’ je u Pragu, gdje su pilot i inženjer Vojske Crne Gore. Oni su uradili tehničku inspekciju i utvrdili da je helikopter spreman za prelet. Ekipa će krenuti za Crnu Goru čim se za to stvore uslovi, koji su sada otežani usljed epidemije koronavirusa. Dakle, kada se obavi sva administracija, helikopter će da preleti u Crnu Goru, što očekujemo vrlo brzo”, rečeno je “Vijestima” iz Ministarstva odbrane.

Iz Ministarstva nisu mogli precizno da saopšte kada se očekuje njegova isporuka. Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je u prvoj polovini mjeseca da se helikopter očekuje 29. jula.

„Očekujemo u narednih godinu još tri helikoptera istog tipa, kako bi Vazduhoplovstvo bilo u potpunosti opremljeno da može da izvršava zadatke“, rekao je Bošković na pitanja novinara poslije obilaska podgoričke kasarne “Masline”.

Ministarstvo je potpisalo sporazum sa Kanadskom komercijalnom kompanijom “CCC” o nabavci dva modela “bell 505 jet ranger X”, od kojih se jedan očekivao ovog mjeseca, a drugi početkom sljedeće godine.

Vrijednost tog ugovora je 3,26 miliona eura.

Početkom jula tri pilota su završila obuku u Francuskoj, a zatim su obuku počela dva pilotska inženjera i tri tehničara.

Helikopter je opremljen najnovijom tehnologijom, dizajniran da bude siguran i lak za letjenje, sa brzinom od 232 km/h i sa nosivošću od 680 kg. Dizajn u prvi plan stavlja sigurnost, performanse i pristupačnost, spajajući provjerene sisteme sa naprednom tehnologijom i elegantnim, modernim izgledom. Vazduhoplov uključuje visokotehnološki kokpit i prilagodljiv dizajn kabine, što ga čini izuzetno troškovno konkurentnim i sposobnim za sve izazove.

“Posebno su pogodni za obuku pilota, a značajno je to što će unaprijediti djelovanje Vojske Crne Gore, posebno u okviru treće misije, koja se odnosi na pomoć stanovništvu”, pojasnili su iz resora odbrane.

Ministarstvo je 2018. godine potpisalo ugovor o nabavci tri višenamjenska helikoptera iste kompanije, model “412 EP” i “412EPI”, za koje je Vlada namijenila 30 miliona eura.

Sada namjeravaju da potroše do 150.000 eura na obuku 11 pilota za upravljanje helikopterima “bell 412”.

Ovo je drugi put za manje od godinu da Boškovićev resor traži obuku pilota za ovu vrstu helikoptera.

Medicinarima u VCG veće plate i do 300 eura

Vlada je juče podržala da se medicinskom osoblju Vojske Crne Gore mjesečna zarada uveća i do 300 eura. To je omogućeno izmijenjenom uredbom koju je pripremio resor odbrane a tiče se zarada lica u službi u VCG.

“Uzimajući u obzir ovo povećanje zarada, kao i to da Ministarstvo redovno vrši upućivanje ljekara iz VCG na specijalizaciju, postiže se glavni cilj izmjene i dopune važeće Uredbe, puna popuna kvalitetnim kadrom Vojno-medicinskog centra, a samim tim i poboljšanje nivoa usluga koje pruža taj centar,” navodi se u saopštenju tog resora.

Primjena uredbe otpočeće 1. septembra.

Sredstva neophodna za njeno sprovođenje do kraja godine obezbijeđena su budžetom.

Iz Ministarstva su poručili da taj resor nastavlja “predano da radi i da brine o svojim zaposlenima, da vodi računa o njihovoj egzistenciji, kako je to bilo i do sada”.

Bonus video: