Broj oboljelih pada, skraćuje se samoizolacija

Nadležni tvrde da neki zaraženi ne prijavljuju ni članove porodice za kontakte

12748 pregleda 62 reakcija 16 komentar(a)
Nailaze na poteškoće, zaraženi ne otkrivaju kontakte, Foto: Đorđe Cmiljanić/ Pr Centar
Nailaze na poteškoće, zaraženi ne otkrivaju kontakte, Foto: Đorđe Cmiljanić/ Pr Centar

Laboratorije Instituta za javno zdravlje (IJZ) juče su među 451 analiziranim uzorkom otkrile 39 slučajeva novog koronavirusa, na bolničkom liječenju bio je 191 pacijent, dok je jedna osoba iz Berana preminula od kovida-19.

Načelnica Odjeljenja za zarazne bolesti u IJZ, Sanja Medenica, kazala je da je 16 pozitivnih uzoraka upućeno iz Podgorice, po četiri iz Nikšića i Berana, po tri iz Bijelog Polja i Bara, dva iz Pljevalja i po jedan iz Kotora, Rožaja, Andrijevice, Danilovgrada, Mojkovca, Ulcinja i Tuzi.

Pomoćnik direktora Kliničkog centra (KC), Nemanja Radojević, saopštio je da je u toj ustanovi hospitalizovano 28 pacijenata, u barskoj bolnici 27, beranskoj 62, nikšičkoj 36, specijalnoj bolnici Brezovik 24, “Kodri” dva, pljevaljskoj bolnici sedam, dok je u domu zdravlja Rožaje pet pacijenata. Rekao je da je 25 pacijenata u teškom stanju. Radojević je pojasnio da je devet pacijenata na nekoj od potpora mehaničkog disanja, od kojih dva na respiratoru i oni su životno ugroženi.

Medenica je rekla da se od virusa juče oporavilo 68 pacijenata, pa je ukupan broj ozdravljenih od sredine juna 758. Broj aktivnih slučajeva kovida je 1.990.

Skratiće samoizolaciju na 14 dana?

Medenica je “Vijestima” odgovorila da bi danas mogao da bude gotov protokol o tome koliko će inficirani i njihovi kontakti provoditi vremena o samoizolaciji. Ona je rekla da samoizolacija sada traje 21 dan, ali da će doći do izmjene i skratiće se.

“S obzirom nato da je došlo do preporuke od Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i SZO, koje ukazuju na skraćenje samoizolacije i kontakata i oboljelih, s tim u vezi napravili smo radnu grupu i mislim da će možda i sjutra biti gotov protokol koji će izmijeniti plan i protokol koliko će se vremena provesti u samoizolaciji”, rekla je.

Medenica je kazala da posljednjih dana nailaze na poteškoće u epidemiološkom istraživanju, jer pozitivni pacijenti često ukazuju na mali broj kontakata.

“Nekad se desi da ne prijave čak ni članove svoje porodice za kontakte”, rekla je ona i zamolila sve građane da prijave sve sa kojima su bili u dodiru.

Blaža klinička slika, očekuju pad hospitalizovanih

Radojević je pojasnio da je od aktivnih slučajeva stopa hospitalizacije 9,5 odsto, 1,2 odsto pacijenata je u teškom stanju i oko 0,5 odsto je na asistiranoj ventilaciji.

„Uopšteno govoreći, imamo blažu kliničku sliku“, istakao je Radojević. On je kazao da je broj oboljelih u bolnicama i dalje prilično konstantan. „Nadam se da ćemo u toku sljedeće sedmice imati padove u broju oboljelih na bolničkom liječenju. Vjerujem da će i NKT to imati u vidu kada bude donosio odluke vezano za vrtiće i škole“, rekao je Radojević.

Pomoćnik direktora KC rekao je da je 89 zdravstvenih radnika pozitivno na koronu, od čega je 16 ljeka

„U crnogorskom zdravstvenom sistemu 49 radnika je u samoizolaciji“, dodao je Radojević.

Kritikujemo poslanike koji ne nose maske

Komentarišući to što se na pojedinim partijskim sastancima i u Skupštini ne nose maske i ne poštuju mjere NKT, Medenica je kazala da malo vremena ima za praćenje televizije, dok je Radojević kazao da primijetili to ili ne, kritikuju takvo ponašanje.

On je govoreći o odlaganju izbora zbog epidemiološke situacije, kazao da je virus u martu bio potpuna nepoznanica i da dostupnost medicinske opreme nije ni približno bila kao na današnjem nivou.

„Mjere su morale biti mnogo rigoroznije, zato su odloženi izbori u Tivtu. Danas se epidemija neuporedivo bolje kontroliše. Imamo manje stope hospitalizacije i smrtnosti. Ne vidim razlog da bi održavanje izbora moglo predstavljati poseban rizik“, rekao je Radojević.

SC “Morača” ponovo postaje kovid bolnica

Vlada je u četvrtak donijela odluku da se u Velikoj dvorani Sportskog centra “Morača” u Podgorici liječe oboljeli od novog koronavirusa i da se taj objekat odredi za privremenu bolnicu. Takođe, data je saglasnost da se Karmela Mujičić, zubni ljekar, postavi za glavnu zdravstveno-sanitarnu inspektorku u Sektoru zaštite životne sredine, bezbjednosti i zdravlja ljudi, socijalne i dječje zaštite.

Bonus video: