Kovačević: Zgrada za zaposlene u Vojsci i Ministarstvu trebalo bi da bude završena do oktobra

Za najstarije stanovnike Danilovgrada, stambeno pitanje će biti riješeno u narednih pola godine, poručila predsjednica opštine

5925 pregleda 9 komentar(a)
Predsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević, Foto: PR Centar
Predsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević, Foto: PR Centar

Zgrada za zaposlene u Vojsci Crne Gore i Ministarstvu odbrane, u kojoj će živjeti više od 60 porodica, trebalo bi da bude završena do početka oktobra u Opštini Danilovgrad, dok će za najstarije stanovnike tog grada, stambeno pitanje biti riješeno u narednih pola godine.

To je, u intervjuu za PR Centar, saopštila predsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević.

„Po uvjerenju nadležnih iz stambene zadruge Ministarstva odbrane, zgrada će biti završena do kraja septembra, početka oktobra. Radujemo se završetku zgrade, u kojoj će biti preko 60 stanova. Znam da radovi idu dobrim tokom. Dobićemo nove sugrađane, radujemo se tome“, istakla je Kovačević.

Prema njenim riječima, radi se o modernoj zgradi, koja će biti rađena po najvišim evropskim standardima.

Na pitanje kad se očekuje početak izgradnje zgrade za penzionere, Kovačević je kazala da je Opština stvorila sve potrebne uslove i obezbijedila sredstva „da po veoma povoljnim uslovima riješimo stambeno pitanje za devet korisnika Fonda PIO iz Danilovgrada“.

Udruženje penzionera je, kako je podsjetila, raspisalo konkurs i odabralo korisnike, a nakon toga je raspisan tender i potpisan ugovor sa izvođačem.

„Prvi put poslije rata u Danilovgradu se radi stambena zgrada za penzionere, gdje će ljudi koji su gradili ovu državu, koji nisu u toku svog radnog vijeka mogli da obezbijede krov nad glavom, imati prilike da po veoma povoljnim uslovima obezbijede stanove. Očekujem da će izgradnja biti za nekih šest mjeseci, kao i da će zgrada biti gotova“, istakla je Kovačević.

Ona je najavila da će ovih dana početi radovi na izgradnji stanova za potrebe penzionera.

Upitana da li su razmatrali novu lokaciju za gradsko groblje, Kovačević je kazala da je problem sa gradskim grobljem „skoro doveden do kraja“.

„Za postojeću lokaciju se dokazalo da nije dobro osmišljena. Mi smo sa Komunalnim preduzećem već u pregovorima. Intenzivno radimo na iznalaženju nove lokacije za gradsko groblje. U međuvremenu smo pokrenuli inicijativu preko Ministarstva finansija da naša seoska groblja proširimo i time stvorili uslove da jedan broj naših sugrađana obezbijedi svoje grobno mjesto“, navela je Kovačević.

Kako je istakla, do donošenja Plana regulacije, rukovodstvo Opštine će se potruditi da obezbijedi novu lokaciju.

Kovačević je, govoreći o Rijeci Zeti, podsjetila da su se na sjednici lokalnog parlamenta stvorili uslovi za donošenje Statuta novog upravljačkog tijela, i da nakon toga, Odlukom o osnivanju, bude izvršena registracija i krene se u popunu radnih mjesta.

„Uradili smo Katastar zagađivača. Imali smo podršku Vlade i potpredsjednika Milutina Simovića. Mislim da su sve zagađivače, nadležne državne inspekcije, obišle i postavljeni su rokovi. Vlada i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja obezbijedilo je povoljna kreditna sredstva za rješavanje tog pitanja“, rekla je Kovačević.

Ona je kazala da je sigurna da će „Panto market“ i „Čavor“, u dogledno vrijeme, uraditi sve da otklone neprijatne mirise i da svoje poslovanje, uključujući i ostale zagađivače, kao i da će uraditi sve po standardima, „koji postoje i u drugim uređenim državama“.

„Intenzivno radimo sa nadležnim državnim inspekcijama i Vladom. Obezbijeđena su veoma povoljna sredstva. Znam da je jedan broj zagađivača aplicirao za ta sredstva, potrebno je samo da budemo strpljivi, da sačekamo odluke. Ovo vrijeme pandemije nije nam bilo naklonjeno da dio stručne ekipe dođu do pojedinih zagađivača, povodom izgradnje prečišćivača“, navela je Kovačević.

Ona je kazala da očekuje da će vrlo brzo dobiti konačne termine i rokove u kojima će zagačivači uraditi ono što je neophodno po nalazima državnih inspekcijskih organa.

Govoreći o izgradnji Hotela Zeta, Kovačević je ocijenila da je taj objekat dobio uglednog investitora i vlasnika, da je završen glavni projekat, obezbijeđene su sve dozvole za izgradnju, kao i da je raspisan tender za izvođače radova.

„Znaće se uskoro i ko su izvođači radova. Po izjavama investitora, bez obzira na pandemiju, imamo uvjeravanja da ćemo za 9. decembar, kad je Dan oslobođenja naše Opštine, imati Hotel Zetu u novom ruhu“, kazala je Kovačević.

Ona smatra da će Hotel doprinijeti turističkoj ponudi grada, kao i da će turisti svraćati u centar.

„Taj hotel će imati četiri zvijezdice, imaće razne sadržaje sa terasom, spa centrom, restoranom, kongresnom salom. Sigurna sam da će se gradu vratiti nekadašnji sjaj i da će glavna ulica grada početi da živi, jer će se veliki broj sugrađana vratiti na terasu Hotela Zeta“, zaključila je Kovačević.

Bonus video: