"crkva se ne može dijeliti po nacionalnoj osnovi"

Amfilohije: Podržavamo mlade, pametne i sposobne, a ne one koji drže ovakav zakon


"Naprotiv, i u najregularnijim uslovima za iskazivanje političke volje građana (koje mi ovdje nemamo), Crkva nije nikome ni koalicioni partner ni politički protivnik, a kamoli danas, kada ne znamo može li pošten čovjek otići da glasa, hoće li mu glas biti kupljen, ili mora, istoga dana, da sjedi kući jer mu je zdravlje ugroženo”, objasnio je Amfilohije

24277 pregleda 357 reakcija 353 komentar(a)
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Foto: Boris Pejović
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Foto: Boris Pejović

Crkva nikome nije ni koalicioni partner ni politički protivnik, poručio je mitropolit crnogorsko-promorski Amfilohije. On je kazao da crkva ne izlazi na izbore, niti joj je tamo mjesto.

Prema njegovim riječima, crkva može da poželi sreću svakome ko iskreno traži promjenu života u Crnoj Gori nabolje, ko se bori za pravdu, poštovanje Ustava, pa i protiv bezakonja u odnosu na vjeru i Crkvu.

"Kao i da takvu političku sreću i politički napredak ne poželi onima koji su izglasali Zakon o slobodi vjeroispovijesti i koji poistovjećuju sebe i svoje vlastoljublje i sopstvene interese sa državom Crnom Gorom", kazao je Amfilohije u intervjuu listu Dan.

On je rekao da su izbori stvar partija, podjela, nadmetanja, isključivosti a Crkva sve objedinjuje u svoje Sveto krilo.  

"Šta će Crkvi izbori oko zemaljske vlasti kad se ona izborila i bori Hristovim vaskrsenjem za Carstvo Nebesko, i kad je na taj način, kroz Hrista, “pobjedila svijet” i “nije od ovoga svijeta”. U tome ne učestvujemo, niti iko od učesnika izbornog procesa može da kaže da u toj političkoj utakmici predstavlja Crkvu”, naveo je mitropolit.

Kako je naveo, naše je da podsjetimo na to, onda kada nam iz vladajuće garniture prijete kako će se nešto riješiti ili pokazati na izborima.

"Naprotiv, i u najregularnijim uslovima za iskazivanje političke volje građana (koje mi ovdje nemamo), Crkva nije nikome ni koalicioni partner ni politički protivnik, a kamoli danas, kada ne znamo može li pošten čovjek otići da glasa, hoće li mu glas biti kupljen, ili mora, istoga dana, da sjedi kući jer mu je zdravlje ugroženo”, objasnio je Amfilohije.  

Prema njegovim riječima, Crkva podržava i blagosilja mlade, pametne i sposobne sinove i kćeri Crne Gore koji i na tom političkom polju žele i umiju da promijene stvari na bolje.  

"A ne podržava one koji su glasali i koji još uvijek u životu drže, ovakav jedan antizakon, žrtvujući i Boga za svoje vlastoljublje i obogotvorenje svoje vlasti”, poručio je mitropolit Amfilohije.

"SPC ne znači da je to Crkva samo srpskog naroda"

On je napomenuo da ime Crkve ne znači ono što ljudi iz crnogorske vlasti prikazuju narodu, putem svojih medija.

“Oni nas prikazuju kao da smo mi neka srpska nacionalna organizacija ili što je još veća laž da smo ispostava neke druge države, da smo strani, okupatorski faktor itd. To su najgnusnije laži i to je nejbezočnije izvrtanje istine. Mitropolija crnogorsko-primorska pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Pravoslavnoj crkvi uopšte, ali se zove “crnogorskom”, kao i za vrijeme Kraljevine Crne Gore, a njen mitropolit, kao i mitropolit Mitrofan Ban, pa i Sveti Petar mitropolit Crne Gore, Brda i Primorja. Kralj Nikola je nazvao i “autokefalnom” jer je ona stvarala nezavisnu Crnu Goru, on je bio pravoslavni kralj i pripadao toj Crkvi, a Crna Gora hrišćanska pravoslavna država”, rekao je on.

Amfilohije je istakao, da ko iole zna ustrojstvo Pravoslavne crkve, tome je jasno da se Crkva ne može dijeliti po nacionalnoj osnovi, i da ne postoji neka posebna Crkva za Grke a posebna za Bugare, pa onda neka druga za Srbe ili Crnogorce i druge.

Kako je dodao, “ime SPC odnosi se na neki tok njene istorije, na većinski narod koji joj pripada, na bogoslužbeni jezik koji se u njoj služi, ali to nikako ne znači da se radi o Crkvi samo Srba”.

“Ili, ako hoćete da to kažem i na drugi način: ako ime SPC ne znači da je to Crkva samo srpskog naroda, tako ni ime eparhije čiji sam mitropolit, Mitropolije crnogorsko-primorske, nikako ne znači da su njeni vjernici (pa i građani teritori je koju ona obuhvata) samo i jedino nacionalni Crnogorci. Vidite u kakav nas ćorsokak vodi takvo naopako nacionalističko etnofiletističko tumačenje imena jedne i jedinstvene Pravoslavne Crkve? A što se tiče odnosa političara prema Crkvi, to bolje pitajte njih. Meni su neke stvari ipak neobjašnjive. Normalno je da čovjek u toku svog života ponekad promijeni svoje mišljenje. I razumljivo mi je da to čine i političari. Ali da dozvoliš sebi da danas pljuješ i psuješ nešto što si zdušno poštovao i podržavao i tada već u zrelom dobu svoga života? E, to mi je nepojmljivo”, naglasio je mitropolit.