Mladi Nikšićani odlučeni da ispričaju priču spomenika iz Drugog svjetskog rata

“Naša tura je predviđena da krene iz Konjica, od Titovog tunela, preko Jablanice i spomenika posvećenog bici na Naretvi, Mostara i partizanskog groblja, prelazi granicu, ulazi u Crnu Goru i završava se u Nikšić, kod spomenika pod Trebjesom“, objasnio je Međedović

3262 pregleda 76 reakcija 10 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Riješeni da „ispričaju“ priču spomenika iz Drugog svjetskog rata, da promovišu antifašizam i univerzalne vrijednosti, ali i da povežu region, predstave kulturno-istorijsko-prirodne ljepte, približe tradiciju, kulturu i gastronomiju, Agencija za lokalnu demokratiju (ALD) Nikšić, zajedno sa agencijama iz Subotice, Knjaževca, Mostara, Prijedora, Zavidovića, Peći i Asocijacijom agencija za lokalnu demokratiju iz Skoplja, realizuju projekat „Monumental 9“. U sklopu projekta biće razvijene tri prekogranične pilot ture, kao novi turistički proizvod koji će uz griterski koncept i moderan pristup povećati, prije svega, zainteresovanost mladih.

„Za početnu i krajnju tačku tura, koje su zbog situacije sa koronom podijeljene u sedam, izabrani su spomenici iz Drugog svjetskog rata sa svojim kulturnim i arhitektonskim naslijeđem i značajem. Naglasak je na priči koja se bavi komunističkom arhitekturom, tzv.brutalna betonska arhitektura, koja je arhitektonski, kulturni i umjetnički dragulj. Međutim, to nije sve o čemu ćemo pričati u okviru ovih tura. Ono što je možda i važnije je alternativna turistička ponuda, koja nije dovoljno promovisana, a koja se nalazi 'između' tih spomenika”, kazao je Kerim Međedović iz ALD Nikšić.

On je zajedno sa volonterima ALD-a, predstavnicima Turističke organizacije Nikšić i turističkih agencija, turističkim vodičima i umjetničkim fotografom i volonteri, tokom dva dana “testirao” crnogorski dio prve pilot ture.

“Naša tura je predviđena da krene iz Konjica, od Titovog tunela, preko Jablanice i spomenika posvećenog bici na Naretvi, Mostara i partizanskog groblja, prelazi granicu, ulazi u Crnu Goru i završava se u Nikšić, kod spomenika pod Trebjesom“, objasnio je Međedović.

Crnogorski dio ture obuhvatio je posjetu Arboretumu i spomen kompleksu u Grahovu, etno-domaćinstvu "Đedovina", pećini Dakovića, vinariji "Dabović" u Nudom, praistorijskom lokalitetu Crvena Stijena, Slano jezeru, Rimskom mostu, spomeniku pod Trebjesom i spomeniku u Župi.

“Ovo je priča je o arhitekturi, kulturi, ali i obuhvata mnogo više od toga – istoriju, prirodna bogatstva, tradiciju, zanate, gastronomiju. Ona može biti interesantna studentima arhiteture, ali i mladima, polaznicima projekata Agencija za lokalnu demokratiju, kao i širem turističkom tržištu. Zahvaljujući ovim turama, prvenstveno mladi, ali i ostali, moći će da se upoznaju sa bogatstvom i simbolikom nasljeđa“, kazao je Međedović.

Jedan od učesnika prve pilot ture je i volonter ALD-a Nikšić, Aleksa Pavlićević, koga je, iznad svega, oduševilo gostoprimnost ljudi. Kako je kazao, dosta toga je znao, ali bilo je prilike i da nauči nešto novo, prije svega da čuje neke nove priče i legende, ali i da preuzme ulogu vodiča i učesnike upozna sa praistorijskim lokalitetom Crvena stijena. Aleksa je, u okviru radionice „Paleođeca“, imao priliku da se druži sa naučnicima koji istražuju pomenuti lokalitet, pomaže im i nauči nešto novo, pa je dio stečenog znanja prenio učesnicima ture.

Predviđeno je da tura Konjic, Jablanica, Mostar, Nikšić, traje pet dana uz mogućnost skraćivanja.

Projekat finansijski podržava Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) kroz program razvoja turizma i promocije projekta Grant, a finansira Evropska unija.

Bonus video: