ekspetkinja radila procjenu kapaciteta i sposobnosti IJZ

Najbolje ocjene SZO-a za laboratoriju Instituta za javno zdravlje

“Crna Gora i Institut za javno zdravlje mogu biti ponosni na stručnjake koje imaju i na posao koji je uradio tim na čelu s Danijelom Vujošević, načelnicom Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku. Oni su istinski heroji”, naglasila je Boshevska

17696 pregleda 36 reakcija 18 komentar(a)
Institut za javno zdravlje Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Institut za javno zdravlje Crne Gore, Foto: Luka Zeković

Ekspertkinja Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) prof. dr Golubinka Boshevska je najvišim ocjenama vrednovala stručnost i rad Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku/Centra za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Ona je od strane SZO angažovana da procijeni sveukupne kapacitete i sposobnost crnogorskih laboratorija u borbi protiv novog koronavirusa.

Tokom šestodnevnog boravka u Crnoj Gori Boshevska je, osim laboratorija Instituta za javno zdravlje, posjetila i laboratorije Kliničkog centra, Medicinskog fakulteta, Bolnice Brezovik i specijalizovanu veterinarsku laboratoriju.

“Crna Gora i Institut za javno zdravlje mogu biti ponosni na stručnjake koje imaju i na posao koji je uradio tim na čelu s Danijelom Vujošević, načelnicom Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku. Oni su istinski heroji”, naglasila je Boshevska tokom prezentacije svojih nalaza, kojoj su prisustvovali šefica Kancelarije SZO za Crnu Goru dr sci. med. Mina Brajović i direktor Instituta za javno zdravlje prof. dr Boban Mugoša sa saradnicima.

Ekspertkinja SZO dr Golubina Boshevska je ocijenila da je laboratorija Instituta za javno dobro opremljena, da se poštuju sve procedure i zadovoljavaju svi najstroži standardi kvaliteta, a posebno je istakla stručnost osoblja i kvalitetan i požrtvovan rad, kao i postignute rezultate tokom epidemije COVID-19. Na prezentaciji je bilo riječi i o mogućnostima ostalih laboratorija koje posjeduju PCR dijagnostiku da rade testiranja na COVID-19, ako se za tim ukaže potreba. Takođe, razgovarano je i o mogućnostima proširenja kapaciteta i otvaranja laboratorija na sjeveru i na jugu, koje bi, uz već postojeće, doprinijele rasterećenju kapaciteta Instututa za javno zdravlje, koji od početka epidemije COVID-19, po ocjeni Boshevske, uz ogroman i požrtvovan rad, postiže izvanredne rezultate. Ona je, između ostalog, preporučila da se laboratorija za molekolarnu dijagnostiku IJZ-a i zvanično prepozna kao nacionalna referentna laboratorija za COVID-19, što ona de-facto i jeste.

Mugoša je istakao dobru saradnju koju Institut za javno zdravlje ima sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i zahvalio na podršci, ne samo tokom COVID-19 epidemije.

“Ovo je samo jedan segment podrške koju SZO pruža Institutu i zdravstvenom sistemu Crne Gore. Bez te podrške, mi se ne bismo ovako uspješno borili protiv novog koronavirusa. Ponosni smo na to što i SZO, ali i građani Crne Gore ne samo da uviđaju da mogu imati povjerenja u stručnost i kapacitete Instituta za javno zdravlje već aktivno doprinose ovoj dugoj borbi protiv epidemije COVID-19”, naglasio je Mugoša.

Šefica Kancelarije SZO za Crnu Goru dr sci. med. Mina Brajović je rekla da rad i podrška Svjetske zdravstvene organizacije najviše dolazi do izražaja upravo u ovakvim sutuacijama, ali da je SZO u svim vremenima bila uz Crnu Goru kad je javno zdravlje u pitanju.

“Nastavićemo aktivno da pomažemo crnogorskom zdravstvenom sistemu u borbi protiv ove pandemije. Ovo je borba cijelog čovječanstva, svake države i svakog pojedinca i mi ćemo zajedno, jer jedino tako i možemo, u toj borbi pobijediti. Drago mi je što smo i kroz ovu ekspertsku pomoć pružili podršku laboratorijama i što ćemo zajedno nastaviti da unapređujemo dijagnostičke kapacitete zdravstvenog sistema kao okosnice efikasnog odgovora na COVID-19 tražeći i u vremenu pandemije dugoročno održiva rješenja integrisana u sistem”, ocijenila je Brajović.