Pljevlja: Paljenje tonera opšta opasnost?

Mitrović tvrdi da prah iz kasete tonera sadrži kancerogena jedinjenja, koja su prilikom sagorijevanja ugrozila zdravlje ljudi
268 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja pijaca, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja pijaca, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 30.01.2018. 17:50h

Predsjednik Ekološkog društva "Breznica” Milorad Mitrović podnio je juče Osnovnom tužilaštvu u Pljevljima krivičnu prijavu protiv načelnika Komunalne policije Bojana Bajčete i više nepoznatih lica, zbog navodnog izazivanja opšte opasnosti po zdravlje stanovništva, protivzakonitog tretmana i čuvanje opasnog otpada.

Prijavu je podnio i zbog zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi i drugih krivičnih djela protiv zdravlja i života građana.

Mitrović u prijavi navodi da su osumnjičeni 26. januara bacili tridesetak tonera od štampača u kontejner na pijaci, koji je potom nepoznata osoba zapalila.

"Kontejner je predviđen isključivo za odlaganje komunalnog otpada i nije namijenjen za odlaganje opasnog otpada. Pored smeća koje je sagorijevalo u kontejneru, sagorjeli su i toneri, čija kućišta izgrađana od plastike sadrže grafitni prah za štampanje koji je nakon sagorjevanja putem disperzije dospio u vazduh i na taj način trovao građane, koji stanuju u okolnim zgradama”.

Mitrović tvrdi da su prijavljeni bili dužna da korišćene tonere - kako tvrdi opasni otpad, tretiraju na zakonom propisan način.

"Da ih predaju službi Opštine od kojih su zadužili tonere koja bi ih predala nadležnim službama na dalji tretman, odnosno reciklažu ili tretman u specijalnim institucijama”.

Mitrović tvrdi da prah iz kasete tonera koje koriste laserski štampači sadrži kancerogena jedinjenja, koja su prilikom sagorijevanja ugrozila zdravlje stanovništva. Mitrović je u prijavi naveo da se kao svjedoci saslušaju Alija Šljuka, Amil Čengić, neidentifikovano lice zaposleno u preduzeću Čistoćae čisti gradsku pijacu i zaposleni u Službi komunalne policije.

Bajčeta neće "dokone" da komentariše

Bajčeta je juče “Vijestima” kazao da Komunalna policija putem medija neće detaljno komentarisati bilo koju krivičnu prijavu, ili saopštenje “dokonih pojedinaca”.

“To ćemo uraditi u zakonskoj proceduri kod nadležnih institucija kada o tome budemo zvanično obaviješteni. Takođe, napominjemo da služba i službenici Komunalne policije obavljaju svoju dužnost odgovorno i u skladu sa propisima koje smo dužni primjenjivati prilikom obavljanja službene dužnosti. Stojimo na raspolaganju svim našim sugrađanima u punom kapacitetu, za obezbjeđenje komunalnog reda u našem gradu”, kazao je Bajčeta.

Bonus video: