Mugoša: Tendencija širenja će sigurno postojati uz ovako otvoren pristup

Na pitanje novinara Dana da li je spreman da podnese ostavku ako se poslije izbora pogorša zdravstvena situacija kao što je to bilo u Srbiji, Mugoša je odgovorio: "Odgovornost je na onome koji treba da poštuje mjere"

82128 pregleda 315 reakcija 130 komentar(a)
Mugoša na konferenciji, Foto: PR Centar
Mugoša na konferenciji, Foto: PR Centar
Ažurirano: 03.08.2020. 19:17h

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša je na početku pres konferenciji Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) je saopštio novi presjek zaraženih i preminulih od koronavirusa.

Mugoša je odgovarajući na pitanje "Vijesti", zašto pojedine građane, kako tvrde, niko nije pitao za kontakte, rekao da je nemoguće da se to desi, te da se svi zaraženi pitaju za kontakte.

"Tendencija širenja će sigurno postojati uz ovako otvoren pristup", rekao je Mugoša i dodao: "Dešavalo nam se da čovjek koji je pozitivn na koronavirus kaže da nije imao kontakt, koji nam se kasnije javi iz Kovid ambulante".

On je istakao da je mali broj kontakata prijavljen, te da to postalo praksa.

"Pravi se medveđa usluga time što se ne otkrivaju kontakti. Molim da se prijave svi kontakti prijave, kako bi uspostavili sistem sprečavanje širenja koronavirusa", kazao je Mugoša.

On je pozvao na poštovanje osnovnih mjera u sprečavanju širenja koronavirusa kao što je nošenje maski, održavanje higijene, distance...

"Poštovanjem mjera čuvamo sebe, najbliže, i stavićemo epidemoju pod kontrolu", kazao je Mugoša.

Izbori i podnošenje ostavke

Mugoša nije odgovorio na pitanje kada će biti poznate mjere kojih će se građani pridržavati na izborima, ali je istakao da su Državnoj izbornoj komisiji dali dali preporuke.

"Sve one mjere koje važi trenutno ako se budu primjenjivali na izborima mogu da obezbijede njihovo nesmetano odvijanje", kazao je Mugoša.

Na pitanje novinara Dana da li je spreman da podnese ostavku ako se poslije izbora pogorša zdravstvena situacija kao što je to bilo u Srbiji, Mugoša je odgovorio: "Odgovornost je na onome koji treba da poštuje mjere, suština je u poštovanju mjera".

Mugoša nije odgovorio ni na pitanje da li je siguran da li će se na izborima pridržavati epidemioloških mjera, ako se i sad ne pridržavaju mjera.

"Rekao sam da se jedan broj građana ne pridržava mjera. Većina građana se pridržava mjera, jer da nije tako mi bi imali mnogo, mnogo više inficiranih"; rekao je Mugoša te dodao da li će se građani na dan izbora pridržavati mjera niko ne može da garantuje: "Postojaće pravila i ako se ona budu poštovala neće biti problema".

Otvaranje granica

Direktor IJZ kazao da još nijesu predlagali mjere u vezi novih otvaranja granica, te da će se na današnjoj sjednici NKT raspravaljati o tome.

"Bez obzira da li imamo više turista, ili manje turista, i oni su u obavezi da poštuju mjeri. Ako ne poštuju mjere, opet smo u velikom riziku, svaki turista dužan je da poštuje svaku mjeru, isto kao i naši stanovnici", rekao je Mugoša.

Mugoša je dodao da svaki dan imamo sve više oboljelih i da je infekcija na visokom nivou, te iznio podatak da je rješenje o samoizolaciji dobilo 870 osoba, dok je u karantinu 25 građana Crne Gore.

"Moramo povesti računa o svom ponašanju. Što više poštujemo mjere, mi ćemo imati bolju situaciju", kazao je Mugoša.

Na konferenciji za novinare nije dobijen odgovor na pitanja da li se i kada počinje sa redovnim operacijama u KCCG.

Kljajić: Od početka junskog talasa u beranskoj bolnici hospitalizovana 182 pacijenta

Infektolog Opšte bolnice Berane Lidija Kljajić je kazala da od početka junskog talasa u beranskoj bolnici su hospitalizovana 182 pacijenta, te da je sada na liječenju 62 pacijenta zbog Kovid-19.

"Od toga je pet premješteno u Klinički centar Crne Gore, u stacionar u Rožajama smo otpustili 14 pacijenata koji su zahtijevali bolničko liječenje, ali su bili sa lakšom kliničkom slikom i negativnim testom na koronavirus... Imali smo i 15 smrtnih slučajeva", kazala je Kljajić.

Ona je dodala da najveće priznanje za bolnicu u Berane je to da što su regionalni centar Kovid-19, te da je prepoznat trud i rad medicinskih radnika u suzbijanju i kontroli koronavirusa.

Kljajić
Kljajićfoto: PR Centar

"Mi imamo 110 kreveta i dovoljan broj medicinske opreme, tako da smo uspjeli da od samog početka odolimo izazovu i odgovoramo na ovaj zadatak. Od 110 kreveta uvijek ima slobodnih mjesta da svi pacijenti mogu doći na bolničko liječenje", kazala je Kljajić.

Ona je dodala da su Kovid centar za osam opština sjevera Crne Gore: Berane, Mojkovac, Bijelo Polje, Kolašin, Plav, Petnjica, Rožaje i Gusinje, odnosno za 180 hiljada građana.

"Imamo izvanrednu saradnju sa Kliničkim centrom Crne Gore, bjelopoljskom bolnicom", kazala je Kljajić.

Konferenciju ste mogli uživo pratiti na Portalu i Televiziji Vijesti.

Bonus video: