Ostavke ne nude, a kažnjavali bi građane

U Institutu za javno zdravlje ne pominju i odgovornost institucija

27621 pregleda 137 reakcija 61 komentar(a)
Juče analizirano 306 uzoraka, pozitivni ne prijavljuju kontakte, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Juče analizirano 306 uzoraka, pozitivni ne prijavljuju kontakte, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Među 306 uzoraka analiziranih u Institutu za javno zdravlje (IJZ) juče su bila 43 pozitivna slučaja infekcije, preminuo je jedan pacijent liječen u Kliničkom centru, dok je 200 inficiranih hospitalizovano.

Iz IJZ je saopšteno da su 24 pozitivna uzorka upućena iz Podgorice, šest sa Cetinja, četiri iz Rožaja, tri iz Bijelog Polja, po dva iz Pljevalja i Budve i po jedan iz Herceg Novog i Danilovgrada.

“Institutu je prijavljen jedan smrtni ishod kod pacijenata iz Podgorice koji je liječen u KC. Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa Covid-19 od početka juna mjeseca je 43, a od početka godine 52”, saopšteno je iz IJZ.

Direktor IJZ Boban Mugoša kazao je da 1.538 osoba ima rješenje koje se odnosi na oboljele, 1.473 su aktivna kontakta sa rješenjem o samoizolaciji, sa graničnih prelaza je 870 osoba u samoizolaciji, dok je u karantinima njih 25.

U beranskoj bolnici 62 pozitivnih, osam u teškom stanju

Infektolog beranske bolnice Lidija Kljajić juče je na konferenciji za medije izjavila da su od početka junskog talasa u toj ustanovi liječena 182 pacijenta, a da je trenutno hospitalizovano 62 pozitivnih na Covid-19.

“Od toga je pet premješteno u KC, iz stacionara u Rožajama smo otpustili 14 pacijenata koji su zahtijevali bolničko liječenje, ali su bili sa lakšom kliničkom slikom i negativnim testom na koronavirus... Imali smo i 15 smrtnih slučajeva”, kazala je Kljajić. Rekla je da imaju 110 kreveta i dovoljno medicinske opreme. Ona je dodala da najveće priznanje za bolnicu u Beranama to što su regionalni centar Covid-19 i da je prepoznat trud i rad medicinskih radnika u suzbijanju i kontroli koronavirusa.

“Mi imamo 110 kreveta i dovoljan broj medicinske opreme, tako da smo uspjeli da od samog početka odolimo izazovu i odgovoramo na ovaj zadatak. Od 110 kreveta uvijek ima slobodnih mjesta da svi pacijenti mogu doći na bolničko liječenje”, kazala je Kljajić.

Kljajić
Kljajićfoto: PR Centar

Iz beranske bolnice juče je saopšteno da je osam pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

Mugoša: Molim sve da prijave kontakte

Mugoša je juče, odgovarajući na pitanje “Vijesti”, kazao da nisu tačne tvrdnje pozitivnih slučajeva da ih niko nije pitao za kontakte, istakavši da je neprijavljivanje kontakata postalo praksa.

On je rekao da mali broj testiranih osoba posljednjih dana ukazuje da su inficirani prijavili mali broj kontakata.

“Pravi se medvjeđa usluga time što se ne otkrivaju kontakti. Molim da se svi kontakti prijave, kako bismo uspostavili sistem sprečavanja širenja koronavirusa”, kazao je Mugoša.

Mugoša
Mugošafoto: PR Centar

On je pozvao na poštovanje osnovnih mjera u sprečavanju širenja koronavirusa kao što je nošenje maski, održavanje higijene, distance... Mugoša nije odgovorio na pitanje kada će biti poznate mjere kojih će se građani pridržavati na izborima, ali je istakao da su Državnoj izbornoj komisiji dali preporuke.

“Sve one mjere koje važe trenutno ako se budu primjenjivale na izborima mogu da obezbijede njihovo nesmetano odvijanje”, kazao je Mugoša.

Na pitanje novinara “Dana” da li je spreman da podnese ostavku ako se poslije izbora pogorša zdravstvena situacija kao što je to bilo u Srbiji, Mugoša je odgovorio: “Odgovornost je na onome koji treba da poštuje mjere, suština je u poštovanju mjera”.

Krivične protiv kršenja mjera

Zbog kršenja mjera, službenici Centra bezbjednosti Podgorica podnijeli su prije dva dana krivičnu prijavu protiv sveštenog lica Miloša Lučića.

Iz Uprave policije saopšteno je da je on 2. avgusta, zajedno sa mitropolitom Amfilohijem u crkvi Svetog Ilije u mjestu Carine služio liturgiju kojoj je prisustvovalo oko 50 građana.

“M.L. je na ovaj način prekršio privremenu mjeru Ministarstva zdravlja o okupljanjima građana kojom je ograničeno okupljanje na maksimalno 40 osoba na otvorenim javnim mjestima, a na 20 osoba na zatvorenim, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra”, navodi se u saopštenju UP.

Tokom vikenda, službenici policije zbog kršenja mjera o sprečavanju širenja koronavirusa podnijeli su krivične prijave protiv još osam osoba - tri u Beranama, po dvije osobe u Herceg Novom i Ulcinju, te protiv jedne u Rožajama.

Bonus video: