"VELIKI ZNAČAJ ZA UPOTREBU U CIVINLNE SVRHE"

Potpisan Ugovor o nabavci tri srednja višenamjenska helikoptera

“Crna Gora želi da unaprijedi sposobnosti Vojske Crne Gore i kupovinom tri višenamjenska helikoptera značajno će se podići kapaciteti i mogućnosti Vazduhoplovstva VCG, ali i ostalih vidova Vojske"
91 pregleda 2 komentar(a)
Martin Zabloki, Predrag Bošković, Foto: Gov.me
Martin Zabloki, Predrag Bošković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 30.01.2018. 12:46h

U Ministarstvu odbrane danas je potpisan Ugovor o nabavci tri srednja višenamjenska helikoptera između Vlade Crne Gore i Kanadske privredne korporacije. U ime Vlade Crne Gore, ugovor je potpisao ministar odbrane,Predrag Bošković, a sa kanadske strane, Martin Zabloki, predsjednik i izvršni direktor Kanadske privredne korporacije.

Ugovor predviđa kreditni aranžman u vrijednosti 30 miliona eura po kojem će Ministarstvo odbrane za potrebe Vazduhoplovstva Crne Gore nabaviti dva helikoptera tipa Bell 412EPI i jedan helikopter Bell 412EP.

“Crna Gora želi da unaprijedi sposobnosti Vojske Crne Gore i kupovinom tri višenamjenska helikoptera značajno će se podići kapaciteti i mogućnosti Vazduhoplovstva VCG, ali i ostalih vidova Vojske, obzirom da će helikopteri biti korišćeni za podršku u dejstvima na kopnu i moru, transport jedinica, traganje i spašavanje, medicinsku evakuaciju, nadzor granice i cjelokupne teritorije Crne Gore”, rekao je Bošković nakon potpisivanja Ugovora.

Ministar odbrane je posebno je istakao značaj upotrebe helikoptera u civilne svrhe, te naglasio da će “Vojska kao i do sada uvjek biti na raspolaganju svakom građaninu Crne Gore”.

Predsjednik i izvršni direktor Kanadske privredne korporacije Zabloki rekao je da kao dio kanadske Vlade u njeno ime zaključuju ugovore širom svijeta, te da je ovaj istorijski ugovor jer ga prvi put zaključuju sa Crnom Gorom.

“Znamo da Kanada i Crna Gora imaju izvanredne odnose u svim oblastima saradnje i ovo je konkretan primjer rastućih ekonomskih odnosa dvije zemlje. Naročito smo ponosni na činjenicu da će naši helikopteri doprinijeti bezbjednosti Crne Gore”, istakao je Zabloki.

Ugovorom je predviđena nabavka četvorokrakih dvomotornih helikoptera koji su dizajnirani, opremljeni i namijenjeni za frekventnu upotrebu i pouzdano izvršavanje letačkih zadataka, kao što su prevoženje putnika, medicinska evakuacija, traganje i spašavanje, transport tereta, gašenje požara, operacije na malim i ograničenim niskim visokim terenima i nadzor granice.

Nabavkom tri helikoptera značajno će se unaprijediti i kapaciteti Vojske Crne Gore u domenu kontrole vazdušnog prostora (Air Policing), kao i pomoći građanstvu u vanrednim ili kriznim situacijama.

Jedan stiže do kraja marta a dva od oktobra do kraja decembra 2018. godine.