Podgorica i okolina u vatri i dimu

Pripadnici Službe zaštite Glavnog grada gasili požar na 24 lokacije, komandir Goran Janković kaže da nema materijalne štete. U regionu Podkrš - Klopot, tvrdi Vujotić, izgorjela kuća i 600 bala sijena

6983 pregleda 4 komentar(a)
Požar u parku kod “Milenijuma”, Foto: Boris Pejović
Požar u parku kod “Milenijuma”, Foto: Boris Pejović

Sačekajte samo da vidim da neće preći vatra na ovu stranu... evo tu sam sad, tako je započeo telefonski razgovor sa reporterkom “Vijesti” poljoprivrednik Đuro Vujotić, kojem je, kako tvrdi, prije dva dana u požaru u regionu Podkrš-Klopot, u okolini Podgorice, izgorjelo 600 bala sijena. Zapaljena je, kaže, i kuća Milike Petrovića koju je uzeo u zakup, a vatra je u tom kraju tinjala i dan poslije.

Vujotić je registrovani poljoprivrednik, ima 350 ovaca i pet krava. Uvjeren je da je požar izazvala varnica kočnica voza koji se kretao iz Bijelog Polja za Podgoricu, i stanicom Bratonožići prošao oko 12.30 sati, kada je došlo do “zapaljenja kočnica”. Tvrdi i da podgorički vatrogasci nisu reagovali na vrijeme.

Požar zahvatio i kuću koju iznajmljuje Vujotić
Požar zahvatio i kuću koju iznajmljuje Vujotićfoto: Privatna arhiva

“U 12.42 radnici na auto-putu vidjeli su požar i pozvali Službu zaštite i spasavanja. Stigli su tek za oko dva sata, ‘prigasili’ malo požar i otišli. Silazio sam tada sa katuna i kad sam zvao prvi put rekli su da ne žurim. Kad sam stigao, sve je već izgorjelo”, ispričao je on “Vijestima”.

Vujotić je i juče bio na licu mjesta, a tvrdi da, iako je vatra i dalje tinjala, vatrogasci nisu izlazili na teren.

Iz Službe zaštite “Vijestima” nisu odgovorili na pitanja u vezi sa intervencijom u regionu Podkrš-Klopot - kad je i ko prijavio požar, kad je ekipa izašla na teren, sa koliko vozila i ljudi, kao ni koliko je trajalo gašenje i kakva je šteta. Nisu odgovorili i da li je utvrđen uzrok požara, ni da li je vatra ugašena.

Komandir Službe Goran Janković govoreći uopšte o požarima, kazao je da nema informacije da je zbog vatre došlo do materijalne štete i da su sve ekipe na terenu.

foto: Boris Pejović

Tokom jučerašnjeg dana, podgorički vatrogasci gasili su vatru koja je zahvatila travu, nisko rastinje i drveće u blizini centra pored mosta “Milenijum”.

Janković je kazao da se pripadnici Službe zaštite sa požarima bore na više lokacija u glavnom gradu, ali da je požar na Malom brdu, gdje su gorjeli nisko rastinje i trava, bio najkritičniji.

“Požarom je bio ugrožen veći broj stambenih objekata, ali koordinisanom akcijom više ekipa i pored jakog vjetra koji je otežavao gašenje, pripadnici Službe su uspjeli da požar stave pod kontrolu i zaštite ugrožene objekte i imovinu građana”, objavljeno je na Fejsbuku stranici podgoričkih vatrogasaca.

Do juče poslijepodne nisu ugašeni požari u Bratonožićima i u Fundini, koji su aktivni od ponedjeljka veče.

“U ovom trenutku nemamo ugroženih kuća na tom području, iako se situacija lako može promijeniti usljed vjetra”, kazao je juče Janković.

foto: Boris Pejović

Pripadnici Službe zaštite i spasavanja Glavnog grada od prekjuče su imali 33 intervencije.

“Od tog broja, 24 intervencije se odnose na gašenje požara i to na sljedećim lokacijama: Botun, Mahala, Cijevna, Bratonožići, Fundina, Pikalj, Vranj, Vuksanlekići, Konik, u krugu bivše fabrike ‘Radoje Dakić’, Hoti, Vladne, Dinoša, Malo brdo, Rogami, Selišta, Preljubovice, Goričani, kasarna ‘Morača’, Momče, Pavličići i Moračica. Takođe, izvršena je jedna intervencija uklanjanja zmije iz objekta, dok se ostale intervencije odnose na redovne obilaske i druge poslove iz nadležnosti Službe”, objasili su iz Službe zaštite na Instagramu.

Požari u okolini Podgorice aktivni su već nekoliko dana.

Iz Službe zaštite ranije su objavili da je u gašenju angažovan i helikopter Vojske Crne Gore specijalizovan za te operacije, kao i avioni Direktorata za vanredne situacije.

Bonus video: