“Zdraviša” uči zdravom seksu

Cazas predstavio platformu za edukaciju mladih o polno prenosivim bolestima i rizicima u odnosu na HIV

5108 pregleda 1 komentar(a)
Platforma je besplatna i anonimna, Foto: CAZAS
Platforma je besplatna i anonimna, Foto: CAZAS

Organizacija Cazas predstavila je onlajn platformu “Zdraviša”, putem koje će zainteresovani moći da urade samoprocjenu rizičnog ponašanja u odnosu na HIV i polno prenosive infekcije. Servis je dostupan na adresi www.zdravlje.co.me, a njegovi autori, vršnjački edukatori Cazasa, kreirali su ga s ciljem prilagođavanja potrebama mlađe populacije koja je, kako navode, suočena s dilemama, predrasudama i dezinformacijama kada je u pitanju seksualno i reproduktivno zdravlje.

Usluga je besplatna i anonimna. Korisnici odgovorom ili odabirom ponuđenih odgovora na deset pitanja, dobijaju procjenu da li su se rizično ponašali, te u skladu s tim dobiće i usmjerenje na dostupne servise podrške i naredne korake koje treba da preduzmu.

Nakon, recimo, pitanja da li je osoba makar jednom imala oralni, vaginalni ili analni seksualni odnos bez upotrebe kondoma, “Zdraviša” informiše da se polno prenosive infekcije najčešće prenose putem nezaštićenog seksualnog odnosa, odnosno odnosa bez pravilne upotrebe kondoma.

“Čak u 88 odsto slučajeva HIV se dobije putem nezaštićenog seksualnog odnosa. Dovoljan je samo jedan seksualni odnos bez upotrebe kondoma za prenos neke polno prenosive infekcije ili neželjenu trudnoću”, navodi “Zdraviša” u jednoj od lekcija.

Pored te vrste lekcija, na platformi su i dostupni i drugi informativni sadržaji, pa će posjetioci saznati i da je prvi kondom proizveden od gume “čak 1855. godine”, kao i da je proizvodnja kondoma od tada značajno napredovala. “Danas se kondomi proizvode od lateksa i prilikom njegove upotrebe važno je provjeriti rok trajanja, da li je elektronski testiran kao i da li je oštećen”, još jedna je lekcija koja na platformi “Zdraviša” dočekuje posjetioce.

Uz kampanju tog servisa, juče je počela i promocija upotrebe kondoma. Mladi edukatori Cazasa obilaziće crnogorske gradove i kroz akciju “Zdraviša na putu”, kako je saopšteno, raditi na razbijanju tabua, otvoreno razgovarati s mladima i svima koji su zainteresovani za teme iz domena seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

Kampanja “Zdraviša na putu” trajaće do 12. avgusta - Svjetskog dana mladih, nakon čega će se, kako su kazali iz Cazasa, aktivnosti preseliti na društvene mreže akcijom “Zdraviša savjetuje”.

Platformu “Zdraviša” kreirao je Cazas, a njeno održavanje i unapređenje podržano je kroz projekat “Prevencija HIV/AIDS-a među mladima u Crnoj Gori” koji finansira Ministarstvo zdravlja.

Bonus video: