Hrapović: Zdravstveni sistem Crne Gore napedovao devet mjesta

„Ovaj značajan napredak Crne Gore rezultat je zajedničkog rada svih zaposlenih u zdravstvenom sistemu“, istakao je Hrapović
125 pregleda 0 komentar(a)
Kenan Hrapović, Foto: Luka Zeković
Kenan Hrapović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.01.2018. 18:02h

Zdravstveni sitem Crne Gore prošle godine napredovao je devet mjesta na listi Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa i postigao najveći skok u odnosu na ostale rangirane države, saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

On je na predstavljanju Izvještaja zdravstvenog potrošačkog indeksa kazao da ja Crna Gora napredovala od pretposlednjeg, odnosno 34 na 25 mjesto.

„Ovaj značajan napredak Crne Gore rezultat je zajedničkog rada svih zaposlenih u zdravstvenom sistemu“, istakao je Hrapović.

Hrapović je rekao da su sve reforme bolne i teške, da rezultati nijesu brzi i lako uočljivi i da su zdravstveni sistemi posebno osjetljivi na promjene.

„Stoga je za uspješne reforme potrebno dodatno angažovanje ljekara i zdravstvenih radnika, ali i razumijevanje pacijenata jer se sve promjene čine u cilju podizanju kvaliteta zdravstvene zaštite za građane“, istakao je ministar.

Prema njegovim riječima, u ostvarivanju ovih rezultatat bila je značajna pomoć stranih eksperata iz renomiranih institucija i organizaicja među kojima je i Health Consumer Powerhouse.

„Ne smijemo zaboraviti ni rezultate sa brojnih domaćih i inostranih adresa koji vrednuju naš kvalitet i korepsondiraju sa ovim izvještajem, ali nam i ukazuju da ima dalje prostora za napredak“, rekao je Hrapović.

On je ukazao da se ove godine sa specijalističkog usavršavanja u crnogorski zdravstveni sistem vraća oko 50 ljekara koji će, kako smatra, pomoći da se rasterete pojedine specijalističe grane i omogućiti da se podigne kvalitet pružanja zdravstvene zaštite.

Hrapović je kazao da su zadovoljni postignutim napretkom, ali da je pred njima ozbiljan posao.

On je kazao da su planirali niz projektata i aktivnosti kako bi svi bili zadovoljniji onim što nudi zdravstevni sistem.

„Vjerujem da ćemo rast na ovoj ljestvici u godinama pred nama nastaviti, ali od toga nam je mnogo važnije kako rezultate našeg rada ocjenjuju građani“, poručio je Hrapović.

Direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unaprjeđenje ljudskih resursa u zdravstvu, Vesna Miranović kazala je da ove godine nijesu strepili od rezultata Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa.

„Znali smo da je energija, trud i posvećenost koju smo uložili prošle goodine siguran garant da ćemo napraviti na listi“, navela je Miranović.

Ona je kazala da evropska komapanija procjenjuje učinkovitost zdravstvenih sistema u Evropi na osnovu 46 indikatora koji su kategorisani u šest kategorija.

Kako je objasnila, prva kategorija se odnosi na informisanost pacijenata i njihova prava, druga na dostupnost zdravstvene zaštite, a potom kategorije koje se odnose na ishode liječenja, prevenciju, raznovrsnost zdravstvenih servisa i upotrebu ljekova.

Miranović je kazala da je Crna Gora napredovala na listi zahvaljujući ostavrenim dostignućima u prve dvije kategorije.

"Za napredak nas je apsolutno kandidovalo uvođenje elektronskog zakazivanja pregleda, a potom i servisi koje je uveo Fond za zdravstveno osiguranje“, rekla je Miranović.

Prema njenim riječima, uvođenje elektronskog zakazivanja pregleda dovelo je do "tektonskih pomeraja unutar zdravstvenog sistema koji je prilično uspavan i sa velikom mukom primio“.

"Važno je da smo elektronskim zakazivanjem odmah postigli primarni cilj da pacijent dobije zakazan specijalistički pregled u mjestu djelovanja njegovog izabranog ljekara“, navela je Miranović.

Kao nus efekti su se pokazali drugi parametri koji su, kako je dodala, pokazali da je elektronsko zakazovanje postalo neprocjenljiv alat u procjeni toga gdje postoji nedostak i nude odgovore ko, koliko i da li uopšte radi.

Miranović je kazala da su se potrudili se riješe probleme u zdravstvu na koje pacijenti stalno ukazuju.

Ona je ukazala da su uspjeli da riješe problem endokrinoloških pregleda, vrijeme čekanja za zamjenu kuka smanje na mjesec-dva, da nema više lista čekanja za operaciju katarakte i pregled kod dječjeg ortopeda.

„Na taj način smo dokazali da je dostupnost crnogorskog zdravstvenog sistema na visokom nivou“, naglasila je Miranović.

Ona je kazala da smatraju da će implementacija DRG sistema u naredom periodu i kvalitetena lista ljekova dovesti do toga da Crna Gora dalje napreduje na listi Evropskog potrošačkog zdravstvenog indeksa.

Miranović je kazala da je srpski zdravstveni sistem napredovao četiri mjesta na lsiti, a hrvatski nazadovao šest.

„Ovo što smo mi ostvarili razlog je da slavimo pobjedu, malu ili veliku, jer nam je to jedini način da sakupimo entuzijazam za predstojeće ostvarenje ciljeva koje smo zacrtali“, poručila je Miranović.

Na pitanje novinara zašto postoji samo jedan dječji ortoped i na pregled se čeka po četiri pet mjeseci, Hrapović je kazao da su preduzete odgovarjuće aktivnosti sa Kliničkim centrom Crne Gore i da je omogućeno da se svakodnevno djeca pregledaju u ortopedskoj ambulanti Dječije bolnice.

On je kazao da se angažuju ortopedi iz drugih sredina i ponovio da će ove godine u Crnu Goru sa pacijalizacije doći 50 ljekara.

Na pitanje kako komentariše to što Hitna pomoć u Nikšiću ima samo jedno vozilo, Hrapović je rekao da je u ragovoru sa direktorom Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Sašom Stefanovićem saopšteno da imaju dva reanimobila, ali da nedostaje stručni kadar.

Hrapović je kazao da se na konkurse koje raspiše Zavod ne prijavljuju doktori, ali da se nalaze na birou za zapošljavanje.

Bonus video: