LANI UNAPRIJEDILI efikasnost u sprovođenju upravnih postupaka

Opština Tivat predmete rješava obustavljanjem?

Na broj obustavljenih upravnih postupaka u Tivtu, odnosi se čak više od dvije trećine svih pred organima lokalne uprave tokom 2019. obustavljenih takvih postupaka u državi

2375 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada Opštine u centru Tivta, Foto: SZS Tivat
Zgrada Opštine u centru Tivta, Foto: SZS Tivat

Opština Tivat tokom 2019. godine značajno je uvećala svoju efikasnost u sprovođenju upravnih postupaka jer je od ukupno 51.645 pokrenutih, riješila 51.244 postupaka, od čega u zakonskom roku njih 50.538.

To piše u Izvještaju o postupanju u upravnim stvarima za prošlu godinu, koji je uradilo Ministarstvo javne uprave.

Na papiru je to značajno bolji rezultat nego godinu ranije, kada je Opština Tivat s procentom riješenosti u zakonskom roku upravnih predmeta od samo 49,9 odsto bila ubjedljivo najmanje ažurna od sve 24 opštine u Crnoj Gori. Međutim, iza fame o značajno narasloj efikasnosti u upravnim postupcima administracije gradonačelnika dr Siniše Kusovca (DPS), krije se nevjerovatan podatak - da su opštinski činovnici Tivta lani skoro preko 90 odsto zvanično “riješenih predmeta”, zapravo riješili obustavljanjem postupka njihovog rješavanja.

Naime, lani je u Tivtu bilo čak 45.544 slučaja obustavljanja pokrenutih upravnih postupaka, što je ubjedljivo najveći broj među obustavljenim takvim postupcima pred organima svih opština u državi.

Na broj obustavljenih upravnih postupaka u Tivtu, odnosi se čak više od dvije trećine svih pred organima lokalne uprave tokom 2019. obustavljenih takvih postupaka u državi.

U tekstualnom dijelu izvještaja koje je Ministarstvu javne uprave podnijela administracija gradonačenika Kusovca, nema ni slova koje bi objasnilo ovakav rezultat “rada” tivatskih opštinskih činovnika koji su obustavljanjem postupka, lani “riješili” skoro sve upravne predmete koji su došli pred njih.

Rad tivatskih činovnika zapravo se sveo na tek nešto preko 5.000 predmeta u kojima su donešene konačne odluke i to 4.894 njih u kojima su usvojeni zahtjevi podnosilaca, odnosno 287 postupaka u kojima su odbijeni.

Pored toga, činovnici tivatske lokalne administracije koja je u broju zaposlenih i lani nastavila ekponencijalni rast, tokom 2019. građanima i privredi koji finansiraju njihove plate, izdali su još samo 495 uvjerenja o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija.

Na kraju godine u Opštini Tivat bilo je ukupno 165 stalno zaposlenih radnika i troje pripravnika, od čega je njih čak 83 aktima o sistematizaciji lokalne uprave, određeno za ovlašćena lica za vođenje upravnih postupaka.

I na tako mršav broj od tek oko 5.000 zapravo riješeniih predmeta, lani su građani i privreda Opštini Tivat podnijeli 164 žalbe, od čega je njih 109 riješavano u drugostepenom postupku pred glavnom administratorkom Opštine Marijom Sijerković (DPS).

Glavna administratorka je kod tih predmeta, čak u više od jedne trećine slučajeva, poništila prvostepena rješenja kolega iz opštinske uprave, što dodatno nameće pitanje stručnosti kadrova koje je lokalna DPS-SD-HGI uprava Tivta nagomilala po opštinskim kancelarijama u protekle četiri godine.

“Ukupan broj poništenih prvostepenih rješenja u postupcima po žalbama kod Glavnog administratora iznosi 33,66%, pri čemu su prvenstveno poništavana poreska rješenja, iz razloga proceduralne prirode. Postojanje nedostataka u postupku donošenja navedenih rješenja uzrokovano je jednim dijelom izuzetnom brojnošću poreskih rješenja usljed čega je poreski organ spriječen da potpuno utvrdi činjenično stanje pribavljanjem podataka od nadležnih državnih organa, kao i da s obzirom na specifičnost svakog upravnog predmeta, umjesto obrazloženja na obrascu, donese pojedinačna obrazloženja za svako od donešenih poreskih rješenja”.  

Rješenje za neefikasnost - zaposliti još činovnika

U Izvještaju koji su iz Opštine Tivat podnijeli Ministarki javne uprave Suzani Pribilović (DPS) stoji i da u cilju povećanja efikasnosti upravnih postupaka u toj lokalnoj samoupravi treba “kadrovski ojačati Službu Glavnog administratora s izvršiocima koji će rješavati u drugostepenom upravnom postupku, s obzirom da je nakon donošenja novog ZUP-a teret odlučivanja u upravnom postupku po žalbama prenesen na drugostepeni organ”.

“(Treba) kadrovski ojačati Odjeljenje za lokalne javne prihode Sekretarijata za finansije i lokalne javne prihode s izvršiocima pravne struke radi potrebe za kvalifikovanim vođenjem velikog broja upravnih predmeta u toj upravnoj oblasti u kojoj se podnosi najveći broj žalbi”.

Preporučujemo za Vas