Odžić: Ministarstvo i Divanović da nađu rješenje, zaposlenima da se isplate zaostale zarade

On je dodao da su rebalans budžeta u obavezi da donesu do kraja septembra

4369 pregleda 10 komentar(a)
Odžić, Foto: SDP
Odžić, Foto: SDP

Sekretar za finansije Opštine Budva Petar Odžić ( SDP) apelovao je na Ministarstvo finansije i Nikolu Divanovića da što prije nadju rješenje da se omogući isplata zarada zaposlenima. On je kazao da je na današnji dan ostvarena trećina planiranog budžeta, te da je stabilnost javnih finansija i likvidnost dovedeno u pitanje.

Odžić je obećao da će se kao sekretar za finansije boriti da ne bude smanjenja zarada zaposlenima

“Period stagnacije crnogorske ekonomije izazvane koronavirusom, sasvim prirodno, najviše je pogodila najrazvijeniju opštinu u Crnoj Gori, Budvu. Pa tako mozemo reći da je ostvarenje budžeta do današnjeg dana svega 34,27 odsto. Ako na to dodamo da je na isti dan prošle godine ostvarenje bilo 54 odsto jasno se vidi da je stabilnost javnih finansija i likvidnosti dovedeno u pitanje”, kazao je Odžić “ Vijestima”.

Prema njegovim riječima država koja stremi Evropi i evropskim standardima u obavezi je da u kriznim situacijama pomogne lokalnim samoupravama.

“A ne da vrši prinudno naplaćivanje potraživanja, pogotovo ako se radi o slučaju gdje je dokazana korupcija na visokom nivou. Apelujem na Ministarstvo finansija i gospodina (Nikolu) Divanovića, da u što kraćem roku nađu rešenje za ukidanje privremene mjere zabrane raspolaganja sredstvima, kako bi službenici Opštine Budva mogli da dobiju već zarađene dvije, a neki i tri zarade. Napominjem da je većina tih zarada već kreditno zadužena, i da moramo voditi računa o njihovim porodicama, ali i o porodicama žiranata koji će ubrzo biti na udaru.”, naglasio je Odžić.

On je dodao da su rebalans budžeta u obavezi da donesu do kraja septembra

“On će zasigurno prihodovnu i rashodovnu stranu korigovati na niže za gotovo 50 odsto. Na udaru će najviše biti investicioni poduhvati, ali i tekući rashodi koji nijesu nužni za funkcionisanje lokalne samouprave. Što se tiče zarada zaposlenih, mislim da su prethodne izjave na tu temu bile ishitrene i preuranjene, jer u budžetu postoji dosta tekućih rashoda koje je moguće smanjiti i napraviti uštede. Kao sekretar za finansije ću se boriti da smanjenje zarada bude zadnja mjera koju ćemo donijeti. U koliko kriza potraje svakako treba razmišljati o smanjenju zarada funkcionera, a ne službenika, jer su i sadašnje zarade već kreditno zadužene do limita, pa svako sniženje može praviti i probleme i bankama u naplati svojih anuiteta. Takođe mišljenja sam da Ministarstvo finansija mora donijeti uredbu, u kojoj će dozvoliti , da ove godine, lokalne samouprave jedan dio kapitalnih prihoda mogu utrošiti na tekuće rashode, kako bi se izbjegli problemi sa tekućom likvidnosti, a i smanjio broj opština koje se moraju dugoročno kreditno zadužiti radi likvidnosti glavnog računa trezora. Na kraju, mislim da Opština Budva može izaći iz trenutnih problema, uz velike napore, ali i pomoć države i Ministarstva finansija”, zaključio je Odžić.

Bonus video: