Miodrag Ivanović: Uzurpirali su mi put i dio imanja, nisu ništa ni pitali

Gazda “Dekara” kaže da je prema navodima izvođača radova obavljen razgovor sa suvlasnikom parcele br. 1849 KO Kraljske Bare, Predragom Ivanovićem i dobijena njegova saglasnost za korištenje

11093 pregleda 57 reakcija 4 komentar(a)
Mićović i Ivanović
Mićović i Ivanović

Mještani vasojevičkog sela Bare Kraljske u Opštini Kolašin Miodrag Ivanović i Zoran Mićović poručili su graditeljima mini-hidroelektrane (mHE) da će zajedno sa mještanima fizički braniti pristup njihovim imanjima i tražiti pravdu pred sudovima jer neće dozvoliti da se jedna rječiča i dvije rijeke, u tom selu, sprovedu cijevima pod zemlju.

Oni su takvu poruku uputili investitoru mini-hidroelektrane (mHE), vlasniku firmi “Dekar” i “Dekar Energy” Momčilu Miranoviću, i izvođaču radova - firmi “Igma” u vlasništvu Igora Mašovića, brata gradonačelnika Andrijevice.

„Ukoliko ‘Dekar’ nastavi radove branićemo to, ukoliko bude trebalo, i životima, ali i sudskim putem. Suvlasnik sam parcele upisane u listu nepokretnosti 1849. KO Bare Kraljske u Opštini Kolašin. Uzurpirali su mi put i dio imanja, pored rječice Čestogaz, a koji je u katastru upisan u mom suvlasništvu. Put nije vlasništvo države, nego privatno vlasništvo, odnosno moje suvlasništvo. Za sve to sam saznao poslije 20-ak dana, kada su cijevi počeli zemljom da zagrću“, kazao je za “Vijesti” Miodrag Ivanović koji živi i radi u Podgorici. Gazda “Dekara” kazao je juče “Vijestima” da je prema navodima izvođača radova obavljen razgovor sa (drugim, prim.aut) suvlasnikom parcele br. 1849 KO Kraljske Bare, Predragom Ivanovićem i dobijena njegova saglasnost za korištenje.

Najavili nedavno blokadu pristupnih puteva ako mašine krenu da rade
Najavili nedavno blokadu pristupnih puteva ako mašine krenu da rade foto: Anđela Minić

Ako se selu oduzme voda, tu se gube pretpostavke za normalan život i egzistenciju od poljoprivrede i stočarstva, tvrdi Ivanovićev komšija Zoran Mićović, čija bliska rođaka Vera Mićović je vlasnica na istoj lokaciji, i kako tvrdi, takođe, “nije dala saglasnost za prolaz preko privatne imovine i izvođenje radova ‘Dekaru’ i ‘Igmi’ u ovom selu”.

“Za lokaciju kojom protiče rijeka Ljubaštica ima čak devet vlasnika koji nijesu konsultovani, niti od njih tražena saglasnost za izvođenje radova”, tvrdi Mićović koji polaže nade u ranije obećanje premijera Duška Markovića da se radovi neće izvoditi bez saglasnosti lokalnog stanovništva, bilo da se to radi o izgradnji vrtića ili mHE.

Momčilo Miranović tvrdi, međutim, da mu se Vera Mićović lično obratila telefonskim putem izražavajući sumnju da su za aktivnosti na izgradnji hidroelektrane povrijedili njen posjed.

„Odmah sam iskazao spremnost da tu dilemu razriješimo, te sam 21. jula ove godine angažovao geodetsku agenciju „Geodeting“ DOO Bijelo Polje. Izlaskom na teren, a nakon obilježavanja katastarske parcele br. 2009 vlasništva Vere Mićović, utvrđeno je da se radovi izvode van granica njene parcele. Gospođa Mićović se ljubazno izvinula zbog izgubljenog vremena investitora i angažovane geodetske agencije“, dodao je Miranović.

U posljednjoj sedmici jula, mještani Bara Kraljskih natjerali su zaposlene u Mašovićevom preduzeću “Igma” da zaustave radove. Mašine tog preduzeća, prema riječima Mićovića, i dalje su na terenu u ovom selu.

Predsjednik Mjesne zajednice (MZ) Bare Kraljske Milovan Mišo Labović rekao je krajem jula da će u slučaju povratka mašina, mještani blokirati sve pristupne puteve.

Šta kaže Miranović

Na pitanje „Vijesti“ o tome da li je tačno da nijesu razgovarali, niti imaju saglasnost (Mićovića i drugih) devet vlasnika imovine koja gravitira oko lokacije rijeke Ljubaštica, Miranović je odgovorio da je “koncesionar riješio imovinsko-pravne odnose na kompletnoj trasi cjevovoda na zakonom predviđeni način“.

„Nijesmo u saznanju o kojim parcelama je riječ“, rekao je Miranović i napomenuo da je moralna obaveza njih “kao investitora da i o potrebama lokalnog stanovništva vode računa i sa njima sarađuju na obostranu korist i zadovoljstvo”.

“Hidroelektrane neće raditi tokom ljetnjih mjeseci, te će rijeke u punom kapacitetu biti dostupne lokalnom stanovništvu na korištenje. Tokom zimskih, jesenjih i proljećnih mjeseci, odnosno tokom mjeseci sa većom količinom padavina koritom rijeke će proticati 20 odsto prosječne godišnje količine vode. Investitor će izgraditi vodovod za lokalno stanovništvo koje gravitira ovim rijekama. Investitor će unaprijediti lokalnu putnu infrastrukturu i učestvovati u njenom održavanju, sagraditi betonske mostove na vodotoku Čestogaz, Drcka, Crnja.

Investitor će izvršiti pripremu, tanponiranje i asfaltiranje puta od regionalnog puta Mateševo-Andrijevica do lokalnog groblja, kao i od skretanja ka lokalnom groblju, putem prema objektima lokalnog stanovništva. Investitor će izvršiti obeštećenje svakog kvadrata privatnog zemljišta koje bude upotrijebljeno u toku izgradnje objekata po 5 eura po kvadratnom metru, dovesti u prvobitno stanje parcele, a zemljište će ostati u vlasništvu sadašnjih posjednika, za potrebe funkcionisanja i nadzora nad radom hidroelektrana formiraće se 4 radna mjesta i zaposliti lokalno stanovništvo. Investitor je spreman da za izvršenje naprijed iznijetih tvrdnji potpiše ugovor i izda bankarske garancije”, saopštio je Miranović.

Najavio je da će o svemu što namjeravaju poslati u pismenoj formi i MZ Kraljske Bare, Opštini Kolašin, kao i nadležnim državnim organima koji su zaduženi za praćenje realizacije koncesije.

“Za svaku vrstu komunikacije i dogovora sa lokalnim stanovništvom stojimo na raspolaganju, lično, bez ičijeg posredovanja. Da bi se našla najbolja rješenja, neposredna, iskrena i dobronamjerna komunikacija je preduslov za dobru saradnju. Stoga na pitanja novinara na ovu temu više nećemo odgovarati”, dodao je Miranović.

Bonus video: