Opozicija nije dostavila predloge kandidata

Odbor za praćenje medija formira se deset dana nakon raspisivanja izbora. Predloge kandidata dostavili su poslanički klubovi partija vladajuće većine
3 komentar(a)
Administrativni odbor, Skupština, Foto: Savo Prelević
Administrativni odbor, Skupština, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.01.2018. 18:07h

Iako je danas istekao rok za formiranje Odbora za praćenje medija tokom kampanje za predsjedničke izbore, opozicija nije dostavila predloge kandidata . To je bio razlog da predsjednik administrativnog odbora kritike adresira na opozicione poslanike

“Ovaj postupak opozicije je i odgovor na pitanje kome odgovaraju nepristrasni mediji i objektivni mediji, a koji politički subjekti vrše opstrukciju u implementaciji izbornog zakonodavstva i pokušavaju da predstavnike međunarodnih organizacija dovedu u zabludu da će svi izbori biti nelegalni i nelegitimni, a pri tom ne daju ni najmanji doprinos unapređenju izbornog zakonodavstva i objektivnog medijskog praćenja izbornih kampanja”, kazao je predsjednik Administrativnog odbora, Luiđ Škrelja.

Odbor za praćenje medija formira se deset dana nakon raspisivanja izbora. Predloge kandidata dostavili su poslanički klubovi partija vladajuće većine. Škrelja je naglasio da, iako je zakonski rok za dostavljanja predloga istekao, poziv opozicionim partijama ostaje otvoren.

“U suprotnom bićemo prinuđeni da tražimo alternativna rješenja u skladu sa praksom modernih demokratskih zajednica”, dodao je Škrelja.

Prije alternativnih rješenja, koja u ovom trenutku nisu poznata, Škrelja kaze kako će pokušati da se Odbor formira do 1. marta, kada počinje redovno zasijedanje Skupštine Crne Gore.

Odbor za praćenje medija tokom predizborne kampanje broji deset članova i sastavljen je po paritetnoj osnovi, od poslanika parlamentarne većine i parlamentarne opozicije.

Nadležan je da razmatra prigovore na postupanje medija i o njima donosi zaključke. To skupštinsko tijelo ima pravo i da upozorava medije za kršenje zakona i trazi otklanjanje eventualnih nepravilnosti. Predviđeno je da o kršenju zakona obavještava Agenciju za elektronske medije i nadležne organe.

Bonus video: