Lovačka organizacija nezakonito radi od 2008. godine?

Oko 70 lovaca iz Podgorice dobili novu sudsku presudu u svoju korist a protiv Lovačke organizacije Podgorica

4864 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Oko 70 lovaca iz Podgorice, koji godinama protestuju protiv rukovodstva Lovačke organizacije (LO) Podgorica, dobili su novu sudsku presudu u svoju korist - treću u posljednjih godinu.

Nikšićki Osnovni sud kao nezakonitu poništio je skupštinu LO održanu u septembru 2017. na kojoj je donijeta odluka o usvajanju pravilnika o disciplinskoj odgovornosti članova te organizacije. Sud je poništio i rješenje disciplinske komisije iz 2018. godine koje se odnosi na isključenje jednog od lovaca iz te organizacije Dejana Ivanovića.

“Vijesti” imaju uvid u presudu koju je početkom jula ove godine donio sudija Savo Mušikić.

LO Podgorica je registrovana kao NVO udruženje.

Mušikić je zaključio da je odluka Skupštine LO o usvajanju pravilnika nezakonita zato što skupština nije zakoniti organ, već je izabrana suprotno statutu organizacije, dok je disciplinski postupak o isključenju Ivanovića vođen u skladu s pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti koji je usvojila nelegalna skupština 2017. godiine.

“Od izborne Skupštine u aprilu 2008. godine, ova NVO djeluje u neregularnim uslovima, dok se izbor članova i delegata nije vršio u skladu sa statutom. LO odbija da prihvati odluke lovačkih sekcija kao konstitutivnih organa organizacije, odnosno, njihov izbor delegata za Skupštinu udruženja i inicijative za sazivanje vanredne sjednice. U tom periodu delagati podružnica (sekcija) i članovi skupštinske organizacije su protivno statutu birani od strane upravnog odbora, a ne članova lovačkih podružnica čije su odluke o izboru delegata u potpunosti ignorisane, a osnovni element legitimnosti Skupštine koja mora biti sastavljena od opunomoćenih predstavnika, odnosno, delegata podružnica, izvodi se iz zasnovanosti na zakonu i statutu”, naveo je Mušikić u presudi na koju se može izjaviti žalba Višem suda.

Osnovni sud u Podgorici presudio je u julu prošle godine da Skupština LO Podgorice iz septembra 2012. godine nije zakonita i poništio sve njene odluke o izboru predsjednika, potpredsjednika, nadzornog odbora i disciplinske komisije, kao i odluku o usaglašavanju statuta te lovačke organizacije iz septembra 2016.

Tom presudom, LO dužna je da tuženima, a to je oko 70 lovaca iz Podgorice, isplati obeštećenje za vođenje trogodišnjeg sudskog postupka u ukupnom iznosu od 33.750 eura i to u roku od 15 dana od pravosnažnosti rješenja i pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Novac do sada nije isplaćen, pa je advokat grupe lovaca pokrenuo prinudnu naplatu.

Osnovni sud je potom donio dopunsku presudu krajem jula prošle godine kojom je poništio šest dokumenata usvojenih u periodu od septembra 2015. do septembra 2016. godine. Grupa lovaca iz Podgorice za “Vijesti” je tada kazala da tvrdi da je sadašnje rukovodstvo LO nelegalno, a iznose i sumnje da se sve to radi iz finansijskih interesa. Sumnjaju da se prihodi od lovnog turizma ne prijavljuju u punom iznosu, jer im ne daju detaljne finansijske izvještaje, niti ih šalju Poreskoj upravi (PU). Kako navode, strani lovac za dnevni ulazak u lovište plaća 100 eura, a ako želi vodiča, pušku ili psa ta naknada, koja se plaća lovačkoj organizaciji, može biti i 300 eura na dan po lovcu. Iz LO Podgorica su demantovali većinu navoda, a ovu grupu su pozivali na dogovor.

Grupa lovaca je 2017. godine protestovala ispred Ministarstva poljoprivrede, tražeći da im se omogući da legalno biraju svoje delegate za skupštinu LO. Tih 70 lovaca čine predstavnici lovačke sekcije Pipera i Kuča, Bratonožića i Lješanske nahije.

Nema dokaza da je Ivanović kršio procedure

Sud je utvrdio i da je rješenje LO o isključenju Ivanovića i rješenje Upravnog odbora kojim je odbijena njegova žalba nezakonito, zato što tokom disciplinskog postupka nijesu dati odgovarajući dokazi ili konkretne radnje kojima bi se zaključilo da je Ivanović napravio neki propust.

“Paušalno se navodi da je tužilac (Ivanović) prekšio Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti, a da za to nema odgovarajućih dokaza, niti su njegove radnje po ocjeni ovog suda mogle dovesti do zaključka da je Ivanović učinio ili propustio da učini bilo koju obaveznu radnju, odnosno, proceduru propisanu u odgovarajućim aktima tužene (LO Podgorica)”, piše u presudi.

Bonus video: