Luković: Mijajlović umjesto da ćuti, nastavlja nacionalnu sramotu

Nemojte više, kumim vas bogom!

15719 pregleda 97 reakcija 42 komentar(a)
Jedna od umjetničkih ilustracija uništenja Fresnela iz francuskih izvora, Foto: Privatna arhiva
Jedna od umjetničkih ilustracija uništenja Fresnela iz francuskih izvora, Foto: Privatna arhiva

“U želji da relativizuje sramotu crnogorskih državnih organa i RTCG internacionalnih razmjera, nastalu objavljivanjem priče o ‘otkrivanju olupine borbenog broda’ u podmorju kod ušća Bojane, iako cio svijet zna da tamo već 105 godina leži olupina francuske podmornice ‘Fresnel’ iz Prvog svjetskog rata, direktor RCUD-a Veselin Mijajlović u regovanju na moj tekst ide još i dalje u obmanjivanju javnosti i demonstraciji apsolutnog neznanja kada je hidroarheologija, ali i opšta istorija u pitanju.

1. Apsolutno je netačna Mijajlovićeva tvrdnja ‘da ovu olupinu plovila do sada niko nije otkrio, niti je na njoj ronio’. Olupina ‘Fresnela’ otkrivena je bukvalno istog dana kada je i podmornica nastradala - 5. decembra 1915. Naime, u 20 sati te večeri jedan od predstavnika francuske vojske angažovane u Albaniji šalje telegram komandantu odreda francuske vojske angažovanom na lovćenskom frontu kao pomoć Crnogorcima, u kome ga obavještava da su austrougarski brodovi tog dana na ‘oko 800 do 1.000 metara udaljenosti od ušća Bojane’ uništili francusku podmornicu koja se prethodno tu nasukala. Već narednog dana, 6. decembra u 14.50 sati u francusku komandu u Brindiziju, ali i kod Francuza na Lovćenu stiže nova radio depeša u kojoj njihov mornarički podoficir-kormiral Akeme, izvještava mnogo detaljnije o borbi ‘Fresnela’ i njegove posade s austrougarskim brodovima i njenom ishodu kroz uništenje podmornice i zarobljavanje posade. Narednog dana 7. decembra 1915. godine, radio depeša poslata u 8.25 potvrđuje da su prvi ljudi nakon njegovog uništenja, već tada bili na i oko ‘Fresnela’ - francuski vojnici koji su se zatekli u blizini, došli do same olupine, popeli se na dio podmornice koji je još virio iz vode i detaljno pregledali olupinu. Nisu tada pouzdano utvrdili ime podmornice jer su kormila pravca na krmi, a na kojima su bila ispisana karakteristična slova iz imena podmornice (FR – Fresnel), bila pod vodom. Tada je pored podmornice, bačen u more, nađen njen palubni top kalibra 37 mm i sedam pušaka iz ličnog naoružanja posade. Iste večeri u 21.30 francuska komanda od svojih predstavnika u Albaniji dobija depešu u kojoj se potvrđuje da je uništena podmornica koja leži na ušću Bojane, upravo ‘Fresnel’. Toliko o Mijajlovićevoj ‘istini’ da olupinu kojom se on hvali ‘do sada niko nije otkrio, niti na njoj ronio’.

2. Ne postoji, niti je ikada postojala podmornica tipa ‘FresneR’ koju pominje Mijajlović u svom reagovanju, već je kod Ušća Bojane potopljeni ‘Fresnel’ jedna od ukupno 18 izgrađenih podmornica tipa ‘Pluviôse’. Isto tako, ne postoji nikakva potreba da RCUD i, kako Mijajlović kaže, ‘nadležni državni organi koji treba da ustanove o kakvom se borbenom plovilu radi’, bilo što po tom pitanju preduzimaju i troše novac poreskih obveznika Crne Gore jer se o ‘Fresnelu’, njegovoj misiji, sudbini podmornice i sudbini njene posade VEĆ SVE ZNA - i to duže od vijeka. Da išta zna o vojnopomorskim dejstvima na južnom Jadranu i olupinama koje ovdje počivaju, a kojima se on, iako je neškolovani hidroarheolog, žarko želi baviti, znao bi to i Mijajlović. Ako već ne čita arhivsku građu koja je baš obilna, mogao je pročitati bar neki od izvora na našem jeziku koji su minulih desetljeća pisali, pored ostaloga, i o ‘Fresnelu’: knjige ‘Tri tisuće godina pomorskih ratova’ u tri toma Borisa Prikrila, ‘SOS na Jadranu’ Iva Ference i Stjepana Vekarića, ‘Plava grobnica Jadran’ Mata Talijančića, ili ‘Pomorska lica Boke Kotorske’ iz 2013. a čiji sam ja autor. Ako su mu knjige preteška literatura, mogao se o ‘Fresnelu’ manje-više tačno informisati i iz popularnog teksta koji je o ovom događaju u blizini Ade Bojane, prije nekoliko godina, objavio čak i beogradski ‘Politikin zabavnik’.

Precizna pozicija potonuća Fresnela ucrtana u francuskim kartama
Precizna pozicija potonuća Fresnela ucrtana u francuskim kartama foto: Privatna arhiva

3. Mijajlovićevo poređenje njegovog ‘otkrića’ svima znane olupine ‘Fresnela’ koja više od vijeka, obilno dokumnetovana i istražena, leži u plićaku Ade Bojane na samo par metara dubine mora i otkrića olupine ‘Titanika’ od strane dr Roberta Ballarda 1985. na sred sjevernog Atlantika na dubini od više od četiri kilometra, još je jedan dokaz koliko direktor RCUD-a pojma nema o čemu govori. Za ‘Fresnel’ se već 105 godina do u sekundu, zna precizno njegova pozicija potonuća i to u moru dubine nekoliko metara, dok se za ‘Titanik’ ni do danas ne zna precizna pozicija na površini okeana sa koje se on, nakon agonije koja je trajala duže od dva sata nakon udara broda u ledenu santu, ‘stropoštao’ na preko četiri kilometra udaljeno morsko dno gdje je i taj dimenzijama baš veliki brod, bio manji od ‘igle u plastu sijena’ za pronaći ga. Poređenje takve dvije stvari od strane Mijajlovića, po stupidnosti, ravno je samo izjavi njegovog sina i kolege u RCUD-u Danila Mijajlovića dato nakon zarona na ‘Fresnelu’ u mikrofon egzaltirane novinarke RTCG, da mu preko stotinu godina stara podmornica s jedinstvenim karakteristikama koje bi odmah prepoznao svaki iole pismen poznavalac ratnih plovila, ‘liči na raketnu topovnjaču’ (kategoriju ratnih brodova koji su se prvi put u istoriji, pojavili više od 50 godina NAKON potonuća ‘Fresnela’ i koji k tome, potpuno drugačije izgledaju).

4. Umjesto da nastavlja nacionalnu sramotu Crne Gore oko ovog ‘otkrića’ najavljujući dalje istraživanje ‘Fresnela’, Mijajlović, da išta zna o međunarodnom pomorskom i ratnom pravu, bi o ovome ‘ćutao kao riba’. Naime, ‘Fresnel’ je RATNI BROD i kao takav on i danas kao olupina, bez obzira na mjesto i stanje u kome se nalazi, pripada Republici Francuskoj u čijoj je Ratnoj mornarici ta podmornica služila. Isto tako, budući da je prilikom uništenja ‘Fresnela’ u bici s Austrougarima stradao jedan član posade te podmornice, podoficir-električar Augustin Dukarm (čije tijelo nikada nije nađeno i sahranjeno), olupina ‘Fresnela’ ima i pravni status RATNOG GROBA i kao takva ne smije se dirati, istraživati, ili ne daj Bože, narušavati skidanjem naoružanja djelova ili opreme iz unutrašnjosti podmornice. Na kraju, Mijajloviću toplo preporučujem da se ostavi dalje javne polemike na temu ‘Fresnela’ ili bilo koje druge olupine u crnogorskom podmorju jer se i sada pokazalo, da on o tome NEMA POJMA. I prethodnih godina se javnost u njegovo ‘znanje’ o hidroarheologiji mogla uvjeriti kada je Mijajlović na dnu mora u Crnoj Gori otkrivao ‘raketnu topovnjaču iz Drugog svjetskog rata’, britansku podmornicu H-2 (koja nikada nije nigdje ni potonula) ili pak ‘austrougarski brod Forvec’ (u stvari parobrod Goritia Austrijskog Lloyda), a koga je Mijajlović kao ‘Forvec’ identifikovao na osnovu posuđa nađenog na olupini, a na kome je bio ugraviran zvanični moto te kompanije ‘Vorwärts’ - ‘Forverc’ što znači ‘Naprijed’). I toj njegovoj, tada na sreću sramoti ‘samo’ u krugu Crne Gore, RTCG je napravila čak i cijeli dokumentarni film o nepostojećem brodu ‘Forvec’, kao što to danas RTCG čini s Mijajlovićevim ‘otkrićem’ podmornice ‘Fresnel’.

Nemojte više, kumim vas bogom!

Siniša Luković

Bonus video: