NKT: Smisao mjere je zabrana političkih skupova, a ne svake političke aktivnosti

Iz ovog tijela navode da će pratiti razvoj epidemiološke situacije i u skladu sa procjenama Instituta za javno zdravlje razmotriti mogućnost povećanja dozvoljenog broja lica na javnim mjestima

18460 pregleda 15 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Okupljanja na otvorenim javnim mjestima je dozvoljnu uz prisustvo do 40, a na zatvorenim do 20 ljudi, uz obavezu poštovanja fizičke udaljenosti od najmanje dva metra i obavezu nošenja zaštitnih maski, saopšteno je iz Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT).

"Dakle, smisao mjere je zabrana političkih skupova na koje politički subjekti pozivaju pristalice bez mogućnosti da unaprijed znaju broj i identitet osoba koje će prisustvovati skupu – i time predstavljati epidemiološki rizik, a ne zabrana svake političke aktivnosti", navodi se u saopštenju NKT.

Oni su se oglasili povodom upita upućenih od strane više političkih subjekata na temu mogućnosti održavanja političkih skupova u predizbornoj kampanji, te su podsjetili da da je odgovarajućim naredbama za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog koronavirusa propisana zabrana održavanja političkih skupova na otvorenom javnom mjestu.

NKT je i ranije dobijalo upite više političkih subjekata koji su se interesovali za mogućnost okupljanja radi predaje izbornih lista.

"I tada je u komunikaciji sa predstavnicima političkih stranaka i koalicija dato tumačenje mjere prema kojem je svim političkim subjektima, bez razlike, omogućeno okupljanje do 20/40 pristalica radi predaje izborne liste, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera. U tom smislu se i dalje tretiraju okupljanja u organizaciji svih političkih subjekata sa unaprijed poznatim brojem učesnika i pridržavanjem svih epidemioloških mjera", navodi se u saopštenju NKT.

Iz ovog tijela navode da će pratiti razvoj epidemiološke situacije i u skladu sa procjenama Instituta za javno zdravlje razmotriti mogućnost povećanja dozvoljenog broja lica na javnim mjestima kako bi se svim političkim subjektima omogućilo kvalitetnije predstavljanje izbornih programa, izbornih lista svakako uz obavezu dosljednog poštovanja svih propisanih epidemioloških mjera – distance i nošenja zaštitne maske.

Bonus video: