Riješili smo preko 50 hiljada predmeta

"Postojanje 45.544 obustavljena upravna postupka iz Izvještaja ne predstavlja podatak o neriješenim predmetima, već naprotiv, u najvećem broju slučajeva radi se o riješenim predmetima koji se odnose na poreska rješenja kod kojih je postupak okončan dobrovoljnim izvršenjem od strane same stranke, tj. plaćanjem poreske obaveze, bez sprovođenja postupka prinudne naplate"

3505 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Opštine u centru Tivta, Foto: Szs Tivat
Zgrada Opštine u centru Tivta, Foto: Szs Tivat

Opština je reagovala povodom teksta “Opština Tivat predmete rješava obustavljanjem?” objavljenog 5. 8. u “Vijestima”. Reagovanje prenosimo u cjelosti:

Povodom analize rada organa lokalne uprave Opštine Tivat, u kojoj su izneseni pogrešni zaključci vezano uz rad nadležnog organa i lokalne uprave u cjelini, dužni smo javnost obavijestiti o pravilnom tumačenju iznijetih podataka. Naime, pogrešan je zaključak da se rješavanje u upravnim stvarima svelo: ‘’…na tek nešto preko 5.000 predmeta…’’, jer se pri tom previđa da se u 2019. godini nije postupalo samo po zahtjevima stranaka, već i u upravnim postupcima vođenim po službenoj dužnosti i to u 31.104 upravnih predmeta i da ukupan broj riješenih predmeta (vođenih po zahtjevima stranaka i po službenoj dužnosti) iznosi 51.244, dakle mnogo više.

Postojanje 45.544 obustavljena upravna postupka iz Izvještaja ne predstavlja podatak o neriješenim predmetima, već naprotiv, u najvećem broju slučajeva radi se o riješenim predmetima koji se odnose na poreska rješenja kod kojih je postupak okončan dobrovoljnim izvršenjem od strane same stranke, tj. plaćanjem poreske obaveze, bez sprovođenja postupka prinudne naplate. Ovo iz razloga što se upravni postupci koji glase na novčane obaveze, završavaju obustavom u slučaju kada se poreska obaveza plati u ostavljenom zakonskom roku, kao što je bio slučaj u izvještajnom periodu, u 45.343 upravna postupka. Stoga, broj obustavljenih postupaka iz Izvještaja, upravo potvrđuje da su upravni postupci u svemu efikasno riješeni i izvršeni.

Takođe, u objavljenom tekstu se navodi da procenat poništenih prvostepenih rješenja iznosi 33,66%, a da se pri tom ne navode cjeloviti podaci iz Izvještaja, tj. da ukupan broj podnesenih žalbi iznosi 109 od ukupno riješenih 51.244 predmeta, odnosno 0,3%, što samo po sebi potvrđuje da je zakonitost prvostepenih rješenja i efikasnost rada organa lokalne uprave Opštine Tivat na visokom nivou”, navodi se u reagovanju.

Povezani članci

05. Avgust 2020.

Opština Tivat predmete rješava obustavljanjem?

Bonus video: