Uehara: Korupcija je isuviše veliki problem da bi ga riješila jedna institucija

„Crna Gora mora da se pozabavi korupcijom i izgradi odgovorne i transparentne institucije koje će funkcionisati u skladu sa najvišim očekivanjima svojih građanai graditi povjerenje među onima koji će ulagati u naprednu budućnost ove zemlje“, citirala je Uehara potpredsjednika Pensa
55 pregleda 10 komentar(a)
Margaret En Uehara, Foto: Savo Prelević
Margaret En Uehara, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.01.2018. 11:21h

Ambasadorka SAD Margaret En Uehara poručila je da je neophodan dodatni napredak Crne Gore u procesu jačanja vladavine prava i da je taj napredak moguć.

Otvarajući Konferenciju o integrisanim istragama u oblasti korupcije koja ej počekla u Budvi, Uehara je kazala da je da je Crna Gora daleko odmakla u procesu jačanja vladavine prava i da su institucije kao što je Specijalno državno tužilaštvao već ostvarile uspjeh.

„Međutim, ova ostvaranje su samo početak.Dodatni napredak je moguć i neophodan“, kazala je Uehara na konferenciji koju u Budvi organizuje Ambasada SAD, u saradnji sa Centrom za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu.

Ona je podsjetila na riječi potpredsjendika SAD Majkla Pensa tokom posjete Crnoj Gori.

„Crna Gora mora da se pozabavi korupcijom i izgradi odgovorne i transparentne institucije koje će funkcionisati u skladu sa najvišim očekivanjima svojih građanai graditi povjerenje među onima koji će ulagati u naprednu budućnost ove zemlje“, citirala je Uehara potpredsjednika Pensa.

Ona je podsjetila da je korupcija isuviše veliki problem da bi ga riješila jedna institucija

„Umjesto toga, potreban je integrisani pristup koji će stvoriti sinergiju kombinovanih napora sudija, tužilaca, agencija za sprovođenje zakona, i upravnih organa Institucije koje treba da igraju ključne uloge obuhvataju Poresku upravu, Državnu revizorsku instituciju, Upravu za inspekcijske poslove, Upravu za spriječavanje pranja novca Upravu za imovinu i građane Crne Gore“, ocijenila je Uehara.

Ona je navela da SAD ima zadovoljstvo da omogući prisustvo američkih stručnjaka koji su u prilici da podijele svoje iskustvo i najbolje prakse u krivičnom gonjenjudijela u vezi sa korupcijom.

„Kao partner i saveznik, SAD ostaju posvećene pružanju podrške vama , našim crnogorskim kolegama, u svim važnim naporima u borbi protiv korupcije, kako bi stvorili pravdeno i otvoreno društvo, čvrsto utemeljeno u vladavini zakona. Nadam se da ćemo nastaviti da obilježavamo nove korake i nova dostignuća u borbi protiv korupcije“, kazala je Uehara.

Bonus video: