Mještani andrijevičkog sela zavrnuli ventil i zaustavili rad mHe

Mještani Ulotine su kazali da su se na ovaj potez odlučili jer vlasnici elektrane na vodoizvorištu Šerametski potok ni nakon tri godine nijesu ispoštovali dogovor kojim su se obavezali da mještanima omoguće da sa vodotoka navodnjavaju svoja imanja

13768 pregleda 5201 reakcija 17 komentar(a)
Mještani zaustavili rad elektrane, Foto: Privatna arhiva
Mještani zaustavili rad elektrane, Foto: Privatna arhiva

Mještani andrijevičkog sela Ulotina zavrnuli su ventil Igoru Mašoviću na njegovom postrojenju na vodoizvorištu Šerametski potok, i zaustavili rad male elektrane u tom mjestu.

Igor Mašović je rođeni brat predsjednika opštine Srđana Mašovića i jedan je od glavnih koncesionara na skoro svim malim hidroelektranama na području andrijevičke opštine.

Mala elektrana u mjestu Šerametski potok u selu Ulotina, zapravo je u vlasništvu konzorcijuma Nord Enerdži, a Mašović je jedan od osnivača tog konzorcijuma.

Mještani Ulotine su kazali da su se na ovaj potez odlučili jer vlasnici ove elektrane ni nakon tri godine nijesu ispoštovali dogovor kojim su se obavezali da mještanima omoguće da sa vodotoka navodnjavaju svoja imanja. Ističu i da su i njihovi preci vjekovima sa Šeremetskog potoka branili svoje parcele od suše, a da im je sada prevođenjem vode u cijevi to onemogućeno.

“Кada se krenulo sa izgradnjom elektrane na Šeremetskom potoku koncesionari, na čelu sa Igorom Mašovićem, čvrsto su nam obećali da će, između istalog, napraviti sistem preko koga ćemo moći da navodnjavamo svoja imanja. Međutim, iako je od tada prošlo tri godine to obećanje nije ispunjeno”, tvrdi mještanin Ulotine Milan Šoškić.

Prema njegovim riječima, oni su se zbog toga odlučili da zatvaranjem ventila na vodozahvatu, stopiraju dalji rad instalirane elektrane u tom selu. “Uradili smo to iz revolta, jer više ne možemo da slušamo prazna obećanja i gledamo kako naši usjevi propadaju bez vode”, kaže Šoškić.

Mještani Ulotine su poručili da nema cijene za koju će dozvoliti da se elektrana ponovo aktivira, sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

“Mi smo jedostavno prevareni od strane investitora koji su sagradili elektranu u našem selu. Oni su samo izbetonirali dio kanala za navodnjavanje, ali nijesu ni krenuli da ukopavaju cijevi u dušini od oko 1.300 metara pomoću kojih voda treba da dođe do tog kanala”, kaže Dragoslav Vučeljić.

Mještani su naglasili da većina stanovnika Ulotine živi od poljoprivrede i da niko nema pravo da im uzima hljeb iz ruku. “Mi živimo od poljoprivrede. Zato samo tražimo da nam se omogući da navodnjavamo svoja imanja onako kako je to obećano i ništa drugo. Neka vlasnici elektrana prave biznis i neka zgrću milione, to nas zanima, nas interesuje naša egzistencija”, poručio je Vujo Šoškić.

Igor Mašović tvrdi, međutim, da su investitiori ispunili sva obećanja data mještanima i da su njihovi potezi neprimjereni. "Mi smo uložili preko 40.000 eura u selo i ispinili smo sva obećanja data mještanima. Obećali smo im da ćemo u sušnom periodu, kad nam to oni signaliziraju, sami zatvoriti vodu na vodozahvatu i omogućiti im da navodnjavaju svoja imanja. Uzmeđu ostalog, izgradili smo vodozahvat i betonski kanal koji može da odvodi vodu sa potoka do njihovih parcela. Međutim, očigledno je da se ovdje radi o političkim motivima, s obzirom da je počela izborna kampanja”, izjavio je Mašović.

On je najavio i krivične prijave protiv mještana zbog onoga što su uradili, zaustavljajući rad njegove male elektrane. Mještani su s druge strane pozvali Vladu da sagleda njihove zahtjeve i svojim daljim potezima spriječi neželjene posljedice.

“Ako je Vlada omogućila investitorima da prave elektranu, onda treba da omogući i nama da živimo ovdje. Investitori su nam praktično svojim potezima objavili rat, a Vlada je ta koja treba da ga spriječi, jer ovdje može svašta da se desi. Uz to obavještavamo i njih i nevladine organizacije da je korito Šeremetskog potoka, zbog prevođenja vode u cijevi, potpuno suvo čime je napravljen pravi ekooški zločin prema prirodi”, kaže Dragoslav Vučeljić.

Od kada je Demokratska partija socijalista 2011. godine, kupujući jednog odbornika iz opozicije, preuzela vlast u opštini Andrijevica, Igor Mašović, brat predsjednika Opštinskog odbora DPS u tom mjestu i predsjednika opštine Srđana Mašovića, prešao je za samo devet godina put od vlasnika piljare u tom gradu, do glavnog tajkuna i graditelja najvećeg broja malih elektrana na području Andrijevice.

Bonus video: