Kemp: Borba protiv dezinformacija dugoročan problem

Prema njenim riječima, nikada nije bilo lakše objavljivati i primati informacije, kao i širiti laži i teorije zavjere

2378 pregleda 8 komentar(a)
Alison Kemp, Foto: Savo Prelević
Alison Kemp, Foto: Savo Prelević

Borba protiv dezinformacija je dugoročan problem koji nema brzih rješenja, poručila je ambasorka Velike Britanije u Crnoj Gori Alison Kemp, ocjenjujući da su najbolji načini za suzbijanje takvih pojava transparentnost, odgovornost i dobro upravljavanje.

„U svijetu u kojem samo deset odsto populacije ima pristup slobodnim medijima, dezinformacije se često koriste kao oružje za podrivanje i destabilizovanje društva“, kazala je Kemp u intervjuu za Digitalno forenzički centar.

Prema njenim riječima, nikada nije bilo lakše objavljivati i primati informacije, kao i širiti laži i teorije zavjere.

„Vidjeli smo primjere toga kako se dezinformacije koriste sa ciljem uticanja na javnu debatu i odluke, kako u Ujedinjenom Kraljevstvu tako i širom Zapadnog Balkana“, rekla je Kemp.

Ona je dodala da je Ujedinjeno Kraljevstvo je na prvoj liniji odbrane kada je riječ o naporima da se suzbije ovaj maligni uticaj u regionu.

„Prošle godine smo najavili trogodišnji paket od gotovo 10 miliona funti sa ciljem borbe protiv dezinformacija i jačanja nezavisnih medija na Zapadnom Balkanu“, navela Kemp.

Ona je kazala je da će njena zemlja, sa partnerima iz NATO i Evropske unije (EU), uvijek reagovati na pokušaje stranog miješanja u demokratske procese.

Kemp je rekla da miješanje u bilo koju demokratiju predstavlja međunarodni problem, navodeći da će Ujedinjeno Kraljevstvo odgovoriti na sve pokušaje miješanja u demokratske procese zajedno sa NATO, EU ili međunarodnim partnerima.

„Ujedinjeno Kraljevstvo je sigurno da je pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine koji je Rusija podržala dio šireg obrasca ruskog ponašanja koji neprestano teži ka podrivanju bezbjednosti i bezbjednosti naših saveznika širom svijeta“, navela je Kemp.

Prema njenim riječima, kao rezultat toga, podrška Ujedinjenog Kraljevstva je još veća i zadovoljna sam širinom saradnje.

Govoreći o predstojećim parlamentarnim izborima, Kemp je kazala da žali jer nijesu tretirane pojedine važne preporuke OEBS-ove kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), ali smatra da na kraju validnost izbora zavisi najprije od dobre volje, vjere i povjerenja svih političkih subjekata i javnosti.

„Naša riječ parlament potiče od francuskog glagola pričati, vaša riječ skupština potiče od glagola skupiti se. Vašim predstavnicima su povjereni glasovi građana da se okupe, pozivaju vlast na odgovornost i zastupaju interese građana“, kazala je Kemp.

To se, kako je dodala, ne postiže bojkotom, koji opstruira demokratski proces i spriječava one reforme koje političke partije tvrde da žele da podrže.

„Nadam se da će svi poslanici koji dobiju glas na kraju mjeseca učestvovati u radu novog saziva parlamenta“, poručila je Kemp.

Bonus video: